Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-03-2019 08:58   Güncelleme : 21-03-2019 13:18

Samsun’da Türkiye Komünist Partisi seçim etkinliği: ‘Haydi Vira!’

Samsun’da TKP’nin seçim çalışması geniş yankı buluyor. Büyükşehir’de ve İlkadım’da sağcı cendereye karşı TKP’nin aday çıkarması ilk günden itibaren heyecanla karşılandı.

Samsun’da Türkiye Komünist Partisi seçim etkinliği: ‘Haydi Vira!’

 

Geçtiğimiz hafta Çarşamba’nın pazar yerlerinde ve Terme’nin Sakarlı Beldesi Cemevi’nde halkla bir araya gelen TKP adayları, 24 Mart Pazar günü Gazi Sahnesi’nde ‘Haydi Vira!’ çağrısıyla bir seçim etkinliği düzenleyecek.

TKP’nin Şubat ayında Ankara’daki aday tanıtım toplantısının hemen ardından TKP Samsun Örgütü bir basın açıklamasıyla seçim çalışmasını başlatmıştı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Belma Nur Kartal, İlkadım Belediye Başkanlığı’na Ferdi Ak aday olurken, tüm ilçe belediye meclis üyeliklerine de TKP aday gösterdi. İki ittifakın sağcı adayları arasına sıkışan Samsun halkına TKP’nin sunduğu seçenek yerel basında, ‘Yağmacılarla, ihalecilerle, işçi düşmanlarıyla aynı gemide değiliz’, ‘Samsun’u aydın ve sanatçılarıyla yöneteceğiz’, ‘Samsun’a Ovacık Modeli’, ‘Yönetmeye değil örgütlemeye adayız’, ‘Samsun’un ekonomist değil Komünist Başkana ihtiyacı var’ başlıklarıyla yer aldı.

Merkez ilçeler olan İlkadım ve Atakum’da esnaf, mahalle ve pazar yeri ziyaretlerinde TKP emekten yana tek seçenek olarak halkın ilgisini çekiyor. Büyükşehir’de ve İlkadım’da CHP’nin seçimlere İYİP adayı ile giriyor olması sol ve ilerici seçmendeki hayal kırıklığını TKP’nin sunduğu seçenek ile buluşturuyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dönük anketler TKP’nin adını sansürleseler de, yıllarca işçi mücadelelerinde oynadığı rolle tanınan Belma Nur Kartal’ın halk arasında karşılık bulduğu görülüyor.
‘DÜŞ DEĞİL Kİ...’
Sendikalar, dernekler ve demokratik kitle örgütlerine düzenlenen ziyaretlerde TKP, Samsun’u ranta teslim eden siyasetlerle aynı gemide olmadığını, kamucu bir anlayışla belediyeleri yönetmeye talip olduğunu anlattı. TKP Büyükşehir adayı Belma Nur Kartal eşliğinde sendikalarla yapılan görüşmelerde kentin emekçilerin katılımıyla yönetileceğini ifade edildi. TKP’den ‘çılgın projeler’ değil meslek odalarının bilimsel çalışmalarına dayalı planlar yapmayı hedeflediği mimar, mühendis ve tabip odaları temsilcileriyle paylaşıldı.
Gerçekleşen ziyaretlerde Kartal şunları ifade etti:
“Halkın vaatlere, uçuk kaçık projelere değil kendi özgücüne inanmaya, umut etmeye, işe, ekmeğe ihtiyacı var. Can güvenliği yok, uyuşturucu ve şiddet haberleriyle dolu yerel gazeteler. Patronların, ihalecilerin, rantçıların ensesinde, yoksul halkın safında bir yerel yönetim, halkın kendine ve kentine sahip çıkabileceği, mahalle meclislerinden başlayarak söz, yetki, karar sahibi olabileceği bir yerel yönetim kurmak düş değil ki... Bunu dün Fatsa’da Terzi Fikri ile, bugün Ovacık’ta TKP Dersim adayımız Mehmet Fatih Maçoğlu ile başardık. Komünist bir belediye kamucudur; ulaşımı, suyu, sağlığı, eğitimi halka satmaz. Sporu rantın tekelinden kurtarıp dayanışmacı bir kültürle halkın katılımına açar. Kenti AVM'lere, rezidanslara boğmaz. Kıyıları talana açmaz, dere yatağını imara açıp Canik’te olduğu gibi 14 yurttaşımızın sel sularında can vermesine sebep olmaz.”

‘BU SEÇİMLERDE OYUM KOMÜNİSTLERE’
Atakum ve İlkadım ilçelerinde geçmişte sosyal demokrat partilerin ilçe ve köy örgütlenmelerinde yer almış yurttaşlar, ‘Aynı Gemide Değiliz’ çağrısına yanıt vererek sermayenin gemisinin küreklerini terk edip emekçilerin gemisinin dümenine geçiyor. Bir yandan kent merkezindeki kahvehanelere ziyaretler düzenleyen İlkadım Başkan adayı Ferdi Ak, diğer yandan 8 Mart’ta Komünist Kadınlarla sokağa çıkan Büyükşehir Başkan adayı Belma Nur Kartal ‘bu seçimlerde oyum komünistlere’ diyenlerle daha fazla karşılaşıyor.
Samsun’un birçok ilçesinden TKP’ye çok sayıda davet geliyor. Geçtiğimiz hafta Çarşamba’nın ‘öte geçe’ ve ‘beri geçe’ diye anılan iki kesiminde yereldeki parti dostları eşliğinde Belma Nur Kartal pazar yerleri ve çarşı esnafıyla, Terme Sakarlı beldesi Cemevi’nde de mahalle halkıyla görüştü. CHP’nin Terme’de Saadet Partisi adayını desteklemesine ve Samsun’u İYİP’e terk etmesine tepkilerini dile getiren Sakarlı halkına Belma Nur Kartal gericilik ile sermayenin el ele yürüdüğünü örnekleriyle açıkladı. TKP’lileri ağırlayan Alevi Dedesi Emrah Çolak da bugüne nasıl gelindiğine dair tarihten örnekler veren bir konuşma gerçekleştirdi.

TKP adayı Belma Nur Kartal dün de Alaçam ilçesinde ziyaretlerde bulunarak seçim bildirilerini halka ulaştırdı. Alaçam İlçesi esnaf ve pazar yeri ziyaretlerindeki izlenimlerini sosyal medya sayfasında, “Bugün Alaçam esnafı ve pazar emekçilerine seçim bildirilerimizi ulaştırdık.” diyerek paylaşan Kartal,

“Oylar komünistlere, oy pusulasında 3. sıradaki çark çekice!.. Oylar Samsun büyükşehirin tek kadın adayına! TKP’nin adayıyım, çünkü diğer partiler zengin partileri, patron partileri... İhalecilerin, zenginlerin partilerine oy yok. Hepsi patrondan yana; işçiyi, köylüyü düşünen yok.  Zenginler yoksulun halini bilir mi?

Kartal’ın sosyal medya hesabında paylaştığı bir videoda da pazar yeri çalışmaları sırasında yanına gelen Alaçam MHP eski İlçe Başkanının “MHP'ye 50 yılımı verdim, şimdi İyi Partiliyim ama ben sizi tebrik ediyorum.” dediği görüldü.

Kartal yarın da Yakakent ve Bafra’da seçim ziyaretlerinde bulunacak.

YENİ BİR DÜZEN İÇİN ‘HAYDİ VİRA!’
TKP, Samsun’da 24 Mart Pazar günü bir seçim etkinliği yapacağını duyurdu. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın davetli olduğu etkinlikte TKP’nin Samsun Büyükşehir ve İlkadım Belediye Başkan adayları ile Atakum Belediye Meclis Üyesi adayı Ayşen Ulutaş birer konuşma yapacaklar. Müzisyen Ercan Aydın’ın bir müzik dinletisiyle katılacağı etkinlik İlkadım’da Gazi Sahnesinde gerçekleşecek.
İki yıl önce kapatılmak üzereyken Samsunlu tiyatro grupları tarafından sahiplenilen Gazi Sahnesi, kentin direnen sahnelerinden biri olarak biliniyor. Etkinliğin, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Gazi Sahnesi’nin ev sahipliği yapacağı Tiyatro Şenliği arifesinde gerçekleşecek olması ayrı bir anlam kazanıyor. Etkinliğin gerçekleşeceği İlkadım ilçesine adını veren ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919’un 100. yılına yaklaşırken TKP’nin İlkadım Belediye Başkanlığı’na aday çıkarmış olmasının özel bir önemi de var. İlkadım Başkan adayı Ferdi Ak’ın işçi ve tiyatro sanatçısı kimliği, TKP’nin Cumhuriyet’e yakışacak yeni bir düzen kurma iddiasıyla örtüşüyor.
24 Mart tarihinde gerçekleşecek etkinliğe ilişkin TKP Samsun Örgütü Samsunlu yurttaşlara ‘Bizim Gemidekiler Buluşuyor Haydi Vira!’ başlıklı bir çağrıda bulundu. Çağrıda, ‘ihalecilerle, patronlarla aynı gemide değiliz’ diyen tüm Samsunlular Pazar günü saat 13.00’te Gazi Sahnesi’nde buluşmaya davet edildi.

adminadmin