Genel
Giriş Tarihi : 28-10-2017 11:06   Güncelleme : 28-10-2017 11:06

Trabzon’a arabistan konsolosluğu açılacak mı!

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Waleed Abdülkareem El Khreeije KDK toplantısı için geldiği Trabzon'da Arabistan Konsolosluğu hakkında konuştu.

Trabzon’a arabistan konsolosluğu açılacak mı!

Büyükelçi Waleed Abdülkareem El Khreeije, "Konsolosluk taleplerini makul karşılıyoruz. Ancak kaliteli hizmet verilebilmesi için şartların oluşması lazım. Biz bu konuyu ilgili makamlara ileteceğiz. Çünkü buna yüksek makamlar karar verecek. Bunun için çalışacağım." dedi.

 Türkiye'de göreve başladığı tarihten itibaren İstanbul'dan sonra Trabzon'u ziyaret ettiğini kaydeden Büyükelçi Waleed Abdülkareem El Khreeije, "Bu da bizim Trabzon'a verdiğimiz önemi gösteriyor. Trabzon'u çok güzel bir şehir olarak buldum. Ama en önemlisi Trabzonluların kerem sahibi olmaları. Misafirlerine güzel muamele yapmaları. Burada ki insanları insani değerlere sahip olarak gördüm. Bana göre en güzel özellik budur."dedi.

Trabzon'dan kendisine giden şikayetlere ilişkin bir soruya ise Büyükelçi Waleed Abdülkareem El Khreeije, "Aslında bunlar şikayet bile sayılmaz. Basit şeyler." ifadelerine yer verdi. Suudi Arabistan'dan gelen vatandaşların merkezden daha çok Trabzon kırsalını, köylerini beğendiklerini ve bu ilişkinin kalıcı olması için mutlaka rahat etmeleri gerektiğini ifade ederek, "Böyle bir durum iki halk arasındaki kültürel yakınlaşmayı daha da artıracaktır. Ticaretimizi yoğunlaştıracaktır. Buna yoğunlaşmalıyız." şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİNİN GELİŞİ, TRABZON'A YARAYACAK

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç'un davetlisi olarak KDK'nın Trabzon'da düzenlenen toplantısına katılan Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Waleed Abdülkareem El Khreeije'nin şehirde sürdürdüğü temaslarında Trabzon'u öven açıklamalarının ardından Suudi Arabistan'ın yüksek tirajlı gazetesi Saudi Gazette, Suudi vatandaşların Trabzon'a gidip şehrin güzelliklerini tanımaları ve büyülenmeleri konusunda yönlendirmelerde bulundu. Gazete yaptığı haberde Ayasofya Camii'ni ön planda tutarken Trabzon'un tarihi ve doğal güzelliklerine yer verdi. Gazete ayrıca Trabzon'un bir zamanlar Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetinde olan bir şehir olduğunu ve farklı kültürleri bir arada bulundurduğunun altını çizdi. Türkiye'de İstanbul'un ardından bu iki imparatorluğun kalıntılarının görülebileceği yegâne şehirlerden birinin de Trabzon olduğunun önemle vurgulandığı haberde, "Trabzon, İstanbul'dan daha küçük ve çok daha az ünlü olabilir ancak Trabzon'un Ayasofya'sının mimari ihtişamı ve tarihi ile doğal güzellikleri görülmeye değerdir." denildi. Türkiye'nin Bizans ve Osmanlı döneminin en iyi korunmuş binalarının Trabzon'da olduğunun da önemle vurgulandığı haberde, "Trabzon tüm inançların kardeşçe yaşandığı bir şehirdir. Deniz kenarında palmiye ağaçlarının, kuş seslerinin ve serin esintilerin bulunduğu bir kenttir." sözleri kullanıldı.

TRABZON'UN TARİHİ TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİNİ YANSITIYOR

Saudi Gazette'nin haberinde Trabzon'un tarihi ile Türkiye'nin geçmişini yansıttığı vurgulanırken, "Trabzon'da 13. yüzyılda kilise olarak inşa edilen Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye dönüştürülmüş birçok tarihi bina var. Şehirde hayran olunacak bir sürü tarihi ve doğal güzellik var. Birçok tarihçi tarafından Türkiye'nin en iyi korunmuş ve güzel eserleri Trabzon'un tarihi dokusunda kendine yer bulmaktadır. " ifadeleri kullanıldı.

Günebakış

 

adminadmin