Eğitim
Giriş Tarihi : 21-10-2017 09:50   Güncelleme : 21-10-2017 09:50

Ahmet Akça:Bu sistem yeni bir katsayı adaletsizliği doğuracak!

Kısa adı ÖZDER olan Özel Öğretim Derneği Genel Başkanı Ahmet Akça, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın açıkladığı üniversiteye giriş sistemini düzenleyen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında bir açıklama yaparak sistemle ilgili birtakım eksiklerin ve bu eksikliklerin eğitim sisteminde oluşturacağı olumsuz sonuçlarının olduğunu belirtti.

 Ahmet Akça:Bu sistem yeni bir katsayı adaletsizliği doğuracak!

Akça Yeni Sınav Sisteminin Temel Handikaplarını maddeler halinde şöyle sıraladı;

DİN DERSİNİN ÖNEMLİ KALMAYACAK

 Yeni açıklanan Üniversiteye Giriş Sınav sistemine göre okullarda tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin önemi kalmıyor, coğrafya dersinin önemi azalıyor.

Çünkü bütün öğrencilerin ortak aldığı adı geçen bu derslerden yeni sınav sisteminde yine bütün öğrencilerin sorumlu olduğu ve baraj niteliğinde olan I. oturumunda soru sorulmayacak. Yani bu oturum sadece Türkçe ve matematiği kapsayan sorulardan oluşacak. II. oturumda ise tarih, felsefe, din kültürü ve coğrafya derslerinden az sayıda soru sorulacak ve bu sorulardan sadece sözel alanda tercih yapacak öğrenciler sorumlu tutulacak. Sözel alandan tercih yapacak öğrenci sayısı ise sınava girecek öğrencilerin sadece %20’sini oluşturuyor. Bu %20’lik öğrenci grubunun üniversiteye yerleşme oranının düşük olduğu da göz önünde bulundurulursa, ülkemizde yükseköğretime yerleşecek öğrencilerin neredeyse tamamı sosyal bilimlerden uzak kalmış olacaklar.

Özel okullar, fen liseleri ve Anadolu liselerinde sözel alan öğrencisi bulunmuyor. Kısaca; tıp, mühendislik, hukuk, siyasal, işletme, iktisat ve çoğu öğretmenlik bölümlerini tercih edeceklere tarih, felsefe ve din dersleri sorulmayacak. Bu durumda liselerde tarih, felsefe ve din derslerini okutmak âdeta imkânsız hâle gelecektir. Programlarda bu dersler olsa da diğer derslerin pekiştirme saatine dönüşecektir.

Eğer bu yanlıştan dönülmezse Ak Partinin sağladığı en büyük kazanımlardan biri olan "din dersinin önemini artıran" uygulama son bulacak ve eski Türkiye'deki gibi özellikle bu ders tekrar önemsiz hâle gelecektir.

9. VE 10. SINIFTAKİ ORTAK PROGRAM İŞLEVSİZ KALACAK!

YGS yerine gelen sınavın I. oturumu sadece Türkçe-Matematik derslerini, II. oturumu ise Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık alan derslerini kapsamaktadır. Bu durumda 9. ve 10.sınıf öğrencilerini kendi alanı dışında kalan derslere yönlendirmek zor olacaktır. Şöyle ki; bir öğrenci 9. Sınıfta iken genel olarak hangi alandan sınava gireceğini planlamaktadır. Yeni sisteme göre sayısal alanda sınav hedefi olan öğrenciler sözel derslere, sözel alanda sınav hedefi olan öğrenciler sayısal derslere, eşit ağırlıklı alandan sınava hazırlanan öğrenciler de Fen ve sosyal guruptaki derslere ilgi duymayacaktır. Maalesef okullarımızda özellikle lise çağındaki öğrencileri sınav dışında başka herhangi bir unsurla motive etmek mümkün değildir. Eğer yeni sistem uygulanırsa 9. ve 10. Sınıfta öğrencinin yöneldiği alan dışındaki derslerin verimliliği ciddi oranda düşecektir.

İMAM HATİPLER DEZAVANYAJLI KONUMA DÜŞECEK

Bu Yeni Sınav Sistemi İmam Hatip Lisesi (İHL) Öğrencilerini Ya “Baştan Sözel Alana Mahkûm Edecek” Ya Da “Fen Ve Anadolu Liseleri Öğrencileri Karşısında Dezavantajlı Konuma Düşürecek!”

Çünkü İHL’lerde sayısal alanı oluşturan matematik, fizik, kimya, biyoloji derslerinin ders saati sayısı fen ve Anadolu liselerinin sayısal bölümlerine göre daha azdır. Sınavın birinci oturumunda da bu derslerden sorulmayınca bu dersler daha da önemsizleşecektir. İHL öğrencilerinin sayısal alanda başarı yakalama imkânı daha da azalacaktır. İHL öğrencileri ya baştan sayısal alana hiç yönelmeyecekler ya da bu alanda ciddi bir desteğe ihtiyaç duyacaklardır. Bu durum eski zamanda olan katsayı adaletsizliğine benzer bir mağduriyet doğuracaktır.

ÖĞRENCİLER OKULDAN UZAKLAŞACAK

4 - Sayın cumhurbaşkanımızın her zaman vurguladığı sınavlarla okul derslerinin arasındaki korelâsyon bozulacak!  Öğrencilerimizin tüm süreci okul içerisinde tamamlaması yaklaşımından uzaklaşılacak! 

Şöyle ki 9. ve 10. sınıflarda öğrencilerimizin tümü ortak bir program dâhilinde tüm lise türlerinde aynı dersleri almaktadır. Ancak getirilmek istenen sınav modeli, verilen bu derslerden bir kısmıyla ilgili öğrencilere hiçbir aşamada soru sormamayı hedefliyor. Bu sisteme göre, sözel ve eşit ağırlık alanlarından sınava girenlere fizik, kimya, biyoloji derslerinden hiç soru sorulmayacak. Sayısal alandan girenlere ise tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü derslerinden hiç soru sorulmayacak. Yine eşit ağırlık alanından girenlere tarih, felsefe ve din kültürü derslerinden hiç soru sorulmayacak. Bu durumun doğal sonucu olarak öğrenciler alanı dışındaki derslere odaklanmayacaklar ve hatta bu dersleri zaman kaybı olarak görecekler. Sona doğru fikir değiştirip farklı bir alandan tercih yapmayı isteyecek öğrenciler yine okul dışında çözümlere yöneleceklerdir.”

ÖZDER’İN ÖNERİLERİ

ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça, yeni sınav sisteminin olumsuz yönlerine karşı çözüm önerilerini de şöyle sıraladı;

TARİHİNİ BİLEN DİNDAR NESİL YETİŞTİRMEK

Sınavın I. oturumuna mutlaka YGS’de olduğu gibi ortak derslerin tamamından sorular eklenmelidir. Aksi takdirde sınavın müfredatla örtüşmemesi sorunu bir yana siyasal iktidarın “TARİHİNİ BİLEN”, “DİNDAR NESİL YETİŞTİRME” iddiası da boşa çıkacaktır. Bu durumun mutlaka düzeltilmesini ve bu hatadan dönülmesini talep ediyoruz.

Ayrıca Sınav sistemi ile ilgili tüm ayrıntıların bir an önce netleştirilmesini ve milyonlarca vatandaşımızı tedirgin eden bu konunun süratle vuzuha kavuşturulmasını bekliyoruz.

adminadmin