Türkiye
Giriş Tarihi : 07-08-2020 16:34   Güncelleme : 07-08-2020 16:34

Arıların Savunma Sistemi İnsanları da Koruyor!

Doğadan topladığı nektarları enzimleyerek besinlere dönüştüren arıların; kovanlarını bakteri ve hastalıklardan korumak için ürettikleri propolisin insanlar için de koruyucu özellikleri olduğu bilim insanları tarafından saptandı.

Arıların Savunma Sistemi İnsanları da Koruyor!

Peki, propolis nedir, nasıl ve ne kadar tüketilmelidir? Konunun uzmanı 35 yıllık bal ve arı ürünleri üreticisi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, propolise dair tüm bu soruları yanıtlandı.

 

Neredeyse elimizi attığımız her besinde yoğun katkı maddeleriyle karılaştığımız günümüz gıda sektöründe, doğallık arayışımız gittikçe artıyor. Doğadan gelerek saflığını koruyan her besinin vücudumuza olan faydası, büyük bir sağlık sınavından geçtiğimiz şu günlerde daha net hissedilir hale geldi. Propolisin insanlar için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten 35 yıllık bal ve arı ürünleri üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, doğanın insanlara sunduğu en büyük hediyelerinden biri olan propolisi anlattı.

 

PROPOLİS NEDİR ve NASIL OLUŞUR?

Propolisin arı kolonisinin yaşamında hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Ahmet Bağran Aksoy şu bilgileri paylaştı: “Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları değişik bitkilerden topladıkları maddeleri kovanlarına getirirler ve bunu işleyerek propolise dönüştürürler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için Propolis kullanırlar. Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır. Arılar Propolis’i, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Girdikten sonra ölen canlıları Propolis ile mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.”

 

PROPOLİSİN ÖNEMLİ FAYDALARI

Balın Gurmesi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, Propolis’in önemli faydalarını şöyle sıralıyor:

➢ Bağışıklık sistemini destekler.

➢ Soğuk algınlığından korunmak için kullanılır.

➢ Vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır.

➢ Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.

➢ Yapılan araştırmalarda, ülserler, iltihaplı hastalıklar, yanıklar için olumlu etkileri görülmüştür.

➢ Farenjit gibi hastalıklarda kullanılabilir.

➢ Bakteri üremesini engeller mikroplardan arındırır.

➢ Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir.

➢ Jinekolojik hastalıklarda kullanılabilir.

➢ Onkoloji tedavisinde kullanılabilir.

Propolisin nasıl kullanılacağına da değinen Ahmet Bağran Aksoy, bir tatlı kaşığı doğal işlenmemiş ham bala yarım çay kaşığı toz propolisi iyicene karıştırıp özellikle sabah aç karnına tüketmenin her anlamda vücuda ciddi anlamda katkısı olacağını söyledi.

 

ETABAL ve AHMET BAĞRAN AKSOY HAKKINDA BİLGİ

35 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin en köklü ham bal ve arı ürünleri üreticisi olan ETABAL, 1985 yılında üretici Ahmet Bağran AKSOY tarafından kurulmuştur.

Arıcılık ve fitoloji üzerine eğitim ve donanımları ile sektörde ve kamuoyunda ‘BALIN GURMESİ” olarak bilinen Aksoy’un yönetimindeki ETABAL‘ın, Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas’ın yüksek yaylalarında bal üretim çiftlikleri bulunmaktadır.

Kovandan Sofraya Sağlık

Endemik bitki çeşitliliği ve flora zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerde ETABAL’a ait kovanlardan her yıl 14 ton ile 22 ton arasında bal üretimi gerçekleştirilmektedir. ETABAL, geleneksel yöntemlerle herhangi bir işleme maruz kalmadan kovandan sofraya taşıdığı ham balların satışını kendi oluşturduğu mağaza ağları ve internet sitesi üzerinden gerçekleştirmektedir. ETABAL’ın bugün Kadıköy Tarihi Çarşı'da, Emaar Square AVM’de, Watergarden AVM’de, Mall Of Istanbul AVM’de, Aqua Florya AVM’de, Sapphire AVM’de ve Piazza AVM’de mağazaları bulunmaktadır.

 

Özel bal ve kürler

ETABAL, ham balın yanı sıra Arı Sütü, Saf Propolis, Polen ve Özel Karışım Kürlerinden oluşan toplam 24 farklı ürünün hem üretimini hem de satışını gerçekleştirmektedir.

 

Ahmet Bağran Aksoy Ülkemizde bal konusunda uzman isimlerden biri olan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy bal sektöründe 35 yıllık birikimi ile ‘’BAL GURMESİ’’ olarak bilinmektedir. Bal konusundaki gurmelik tanımını inceleyecek olursak balların farklı tat ve çeşitliliği bal gurmesi tanımlamasını doğuruyor.  Bal gurmesi; balın tat, koku ve görüntüsünden bala ait özellikleri, florasını ve hangi yöreden geldiğini anlayabilen kişidir.

6 Mayıs 1963’te Rize’de doğan Ahmet Bağran Aksoy, ilköğretim ve lise eğitimlerini Rize’de tamamladı. İyi derecede İngilizce bilen Aksoy, halen Okan Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir. Aksoy, Top Air Flight Academy, Tarkim Air ve İstanbul Havacılık Kulübü’nde uçuş eğitimleri alarak sivil pilotluğa adım attı. Kaçkar Dağı ve yöreleri yüksek yaylalar, Rize, Erzurum, Erzincan, Sivas yörelerine yaptığı uçuşlar ve geziler sırasında önemli gözlemler ve araştırmalar yapma fırsatı bulan Aksoy, zaman içerisinde arıların mucizevi yaşam öyküsünden etkilenerek bu konuda çalışmalara başlamıştır.

Arıcılık mesleğinin kişiliğine yansıdığını her fırsatta dile getiren Aksoy, arıların çalışkanlığından ilham alarak 1985 yılında bal ve arı ürünleri sektörüne giriş yaparak "Etabal” adını verdiği kendi markasını kurdu. Bu süreçte Aksoy, fitoterapi eğitiminin yanı sıra Arıcılar Birliği tarafından verilen arıcılık eğitimlerini tamamlayarak lisans belgesini aldı. Yurt içinde ve yurt dışında arıcılık ile ilgili birçok konferansa katılarak sektörel bilgi birikimini giderek arttırdı. Aksoy, bal, polen, propolis, arı sütü konularında 35 yıllık araştırmalarını sürdürürken arıcılık faaliyetlerine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy’un işine olan tutkusu ve karakteriyle bağdaştırdığı yaşam boyu süren deneyimleri gurmeliğinin en önemli tarafını oluşturmuştur. Arıların yaşam biçimi ve karakteri yıllar boyu Aksoy’u etkilerken arıların dünyasından aldığı birçok özelliği de kendi yaşam felsefesi haline dönüştürdü. Türkiye’de bal ve bal üretimi konusunda deyim yerindeyse Aksoy kadar bu konuyu içselleştirmiş başka bir örnek yoktur. Bal sağım zamanlarında kovan başında yılın yarısını ise yaylalarda geçiren Aksoy, güne en az 150-200 gr bal yiyerek başlıyor.

Spor ve müziği hayatının vazgeçilmezleri arasına koyan Aksoy, Shotokan karate siyah kuşak ve aikido kahverengi kemer sahibidir. İyi bir sporcu olmasının yanı sıra aynı zamanda iyi derecede bateri, gitar ve bağlama çalmaktadır. Türkiye Arıcılar Birliği, İstanbul Havacılık Kulübü ve İstanbul Yelken Kulübü üyelikleri bulunmaktadır.

Recep YAZGANRecep YAZGAN