Samsun Haber
Giriş Tarihi : 25-07-2020 16:31   Güncelleme : 25-07-2020 16:31

Atakum Belediyesi Rotaryenlerle El Ele Gönül Gönüle!

Atakum Rotary Kulübü Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Atakum belediye başkanı Cemil Deveci’yi makamında ziyaret etti.

Atakum Belediyesi Rotaryenlerle El Ele Gönül Gönüle!

Atakum Rotary Kulübü Başkanı Hüsnü Karaarslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’yi ziyaret etti.

Ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci,

“Atakum'da yapılacak seminerler, eğitime yönelik çalışmalar, kadınların istihdama katılımı ve engellerin sanatla aşılacağı anlamlı projeleri değerlendirdik.” diye yazdı.

 

ROTARY KULÜBÜ NEDİR VE NEYİ HEDEFLER!

Biraderler arası diyalogu ve dayanışmayı arttırıp, ticari, siyasal  ve sosyal alanlarda etkinliğin arttırılması için, 33. derecedeki saygın  bir masonunun isteği üzerine 23 Şubat 1905 günü ABD de avukat Paul  Harris, kömür tüccarı Silvestre Schiele, maden mühendisi Gustav Loehr,  tüccar terzi Hiram Shorey tarafından kurulmuştur.

Rotary Clup kurucu  üyeleri ilk toplantılarını, sırayla birbirlerinin evlerinde ve  bürolarında bir araya gelerek yapmışlardır.

Bu nedenle kulübe dönüşlü  manasına gelen ROTARY adının verildiği bilinmektedir.

Çok hızlı yayılma  gösteren Rotary Club’ın şube sayısı 1910′da 16 olmuş.

Bu şubeler Amerikan  Ulusal Rotary Birliğini meydana getirmiştir.

1912′de Kanada, İngiltere  ve İrlanda’da açılan şubeleriyle kulüp milletlerarası bir hal  almış.

1922′de ROTARY INTERNATIONAL adını almıştır.

Türkiye'de Rotary kulüp kurulma çalışmaları 1928 yılına dayanır.

Uluslararası Rotary, Orta Doğu ülkelerinde Rotary'i bireysel temaslarla tanıtmaktaydı..

Bu amaçla, "Rotary'nin Marco Polo'su" olarak tanınan James W. Davidson 1928 yılının Ağustos ayında ailesi ile birlikte Türkiye'ye geldi ve çeşitli girişimlerde bulundu.

Davidson Dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'yı ziyaret ederek Rotary ile ilgili bilgiler aktardı.

Ancak o yılların koşullarında Rotary hareketine Türkiye'de öncülük edecek kimse çıkmadı.

 

Türkiye’de Uluslararası Rotary’ye ilgi ancak 1950 – 1952 yıllarıda duyuldu.

Ama Uluslararası Rotary’nin gazeteci yazar Falih Rıfkı Atay’a, gazeteci yazar Ahmet Emin Yalman’a, tarih profesörü Ahmet Şükrü Esmer’e, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Doktor Münci Kapani’ye yaptığı kulüp kurma teklifi hayata geçirilemedi.

İçişleri Bakanlığı 'na Ankara' da bir Rotary kulübü kurmak için verilen dilekçeye; Rotary'nin yalnızca erkek üyelere özgü bir kuruluş olmasının "Anayasanın kadın ve erkek eşitliği ilkesine aykırılığı" nedeniyle "red" cevabı verildi.

 

Bu sonuçsuz girişimden bir süre sonra 1953 yılında, dönemin Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils Lübnan, Mısır, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kıbrıs'ı kapsayan 245. Bölgenin Guvernörü Augustin J. Catoni aracılığı ile Türkiye'de bir Rotary kulübü kurulması konusunu yeniden gündeme aldı.

 

Catoni, Ankara'nın ünlü lokantası Karpiç'te bir yemek düzenledi ve yemeğe Ankara Rotary Kulübü'nün çekirdeğini oluşturacağına inandığı Türk ve yabancı iş adamlarını davet etti.

Davet edilen iş adamları arasında Osmanlı Bankası 'nın Ankara Şube Müdürü Cevat Girin, PanAm Havayolları Türkiye Genel Müdürü Walter Pederson, Melih Çalıkkocaoğlu, ileride Tekfen'i kuracak olan genç mühendisler Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar ve Nihat Gökyiğit de vardı.

 

Catoni, American Export Lines Ankara Şubesi müdürü olan ve ABD’de öğrenimi sırasında Rotary hakkında oldukça bilgi edinmiş olan Oğuzhan Koraltan’a Türkiye’de Rotary kulüpleri kurma önerisinde bulundu.

 

1953 yılında başlayan çalışmalar semeresini vererek ilk hazırlıklar yapıldı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ABD’ne yaptığı resmi ziyaret esnasında, Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils kendisiyle görüşerek Rotary hakkında bilgiler verdi.

 

1954 yılında Oğuzhan Koraltan, iş adamı Nail Avunduk ve Ankara Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doçent Mukbil Özyörük’ten oluşan kurucu heyet tüm hazırlıkları tamamladı ve “Ankara Rotary Kulübü” kurularak ilk toplantısını 24 Mart 1954 günü Ankara Palas salonunda gerçekleştirdi.

 

Ankara’dan İstanbul’a nakil olan Oğuzhan Koraltan burada Rifat Bereket, İsmail Hakkı Kutbay, Kazım Taşkent, Eli Rosental, Hilmi Naili Barlo ile 8 Şubat 1956 tarihinde “İstanbul Rotary Kulübü”nü kurdu.

İlk toplantısını İstanbul Hilton Otelinde yapan Kulüp 24 Temmuz 1957 tarihli Charter Belgesi ile Uluslararası Rotary üyeliğine kabul edildi. Berat 23 Aralık 1957 günü Uluslararası Rotary Başkan Yardımcısı Augustin J. Catoni tarafından Kulüp Başkanına verildi.

 

Türkiye’nin üçüncü kulübü olan “İzmir Rotary Kulübü” ilk toplantısını 9 Ocak 1962 günü yaptı ve 2 Mayıs 1963 tarihinde Charter Belgesini aldı.

 

Türkiye’nin dördüncü kulübü, ilk toplantısını 12 Haziran 1963 günü Çelikpalas Otelinde yapan “Bursa Rotary Kulübü”dür.

 

Türkiye’de Rotary kulüpleri sayısı 1966 yılında 6’ya yükseldi.

1968 yılında “Türkiye Yönetim Müşavirliği”nin kurulması ile gelişme hızlandı.

Kulüp sayısı 1968 yılında 8, 1970 yılında 11, 1972 yılında 14, 1974 yılında 16, 1976 yılında 22, 1978 yılında 30 oldu.

1980 yılında Türkiye Uluslararası Rotary 243. Bölgesi kimliğini kazandı. Bundan sonra gelişme daha hızlı oldu. 1980 yılındaki 31 kulüp 1987 yılında 78 kulübe ulaştı.

Rotary teşkilatının yapısı incelendiğinde “Ulusal eşitlik  savunuluculuğunun” lafta kaldığı, kontrolün daima güçlülerde olduğu  görülür, ülkemiz Roteryanleri Amerika ve Avrupa’da ki abilerinin sözünden  çıkmazlar, olabildiğince onlara hoş görünmeye çalışırlar.

Rotary Club,  Masonlukla bir alakası olmadığını iddia eder, fakat teşkil  Masonik guruplardan dünya çapında en güçlülerinden biri olan ROTARY’nin  üyeleri genellikle iş çevrelerinden olmakla birlikte, siyaset, eğitim ve  basın alanlarından da çok sayıda üyesi mevcuttur.

 

Temel felsefesi  biraderler arası fikirsel, sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek,  locaların dışındaki sosyal ve siyasi hayatta dayanışmayı sağlamak ve  mason olmayan üyelerini Mason hedef ve amaçları doğrultusunda  yönlendirmek ve uygun görülen üyelerini localara kabul etmektir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN