Açılan bu kreş ve gündüz bakımevleri standartlara ve mevzuatlara aykırı olarak faaliyet göstermeye devam ediyor.
Yapılan inceleme ve araştırmalarda; 5393 sayılı Belediye Kanununun İşletme tesisi başlıklı 71. Maddesinde " Belediye, özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izniyle bütçe içinde işletme kurarak yapabilir." hükmü mevcut olduğu, Atakum Belediyesi’ne de bu hüküm muvacehesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 27/05/2021 tarih ve E-980525 sayılı olur ile anılan madde uyarınca işletme izni verildiği ve bu izne dayalı olarak belirtilen yerlerde gündüz bakım evi faaliyetine başladığı, 3-6 yaş gurubuna bakım hizmeti verildiği görülüyor.
Atakum Belediyesi’ne verilen bu iznin,
ANCAK BELEDİYE PERSONELİ İÇİN AÇILABİLİR
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce çocuk gündüz bakımevinin belirtilen izne dayalı olarak "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakımevleri Hakkında Yönetmelik’te;
"Madde 2 – Bakımevleri kurumun bağlı veya ilgili olduğu bakanın onayı alınmak suretiyle kurumca istihdam edilen memurların 0-6 yaş grubuna giren en az 50 çocuğu için kurumun idari ve mali işlerle ilgili birimine bağlı olarak açılabilir" hükmü kapsamında değerlendirildiği, belediye personelleri ve diğer personel dışı kişilerin çocuklarına hizmet verilmesi gerektiği açık olarak belirtiliyor.
Yani Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürülüğü tarafından yapılan değerlendirmede, “Bakanlığımızca verilen iznin, işletme kurulmasına yönelik izin olduğu anlaşılmakta olup, bu izin ile ancak belediyenin kendi personeline yönelik çocuk bakımevi açılabileceği kanaatine varılmıştır” deniliyor.
VALİLİK OLURUYLA DENETLENEBİLİR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürülüğü, Özel Kreş Ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş Ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik'in 4. Maddesinde "g) İl müdürlüğü: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü", 7.maddesinde "…il müdürlüğünün teklifi ve Valiliğin onayı ile kuruluş hizmete açılır." Ve 51. Maddesinde "(1) Kuruluşlar vali onayı ile il müdürlükleri tarafından denetlenir; gerekli görüldüğünde Bakanlık denetçileri tarafından da denetim yapılabilir. " hükümleri mevcuttur” diyerek bu kreşkonduların Valilik oluruyla denetenebileceğini belirtiyor.