Güncel
Giriş Tarihi : 04-09-2015 13:00   Güncelleme : 04-09-2015 13:00

Bartın'daki maden işçilerinin grevi

BARTIN (AA) - Hattat Enerji Madencilik Genel Müdürü Selim Şenkal, firmalarında çalışan madencilerin başlattığı greve ilişkin, "İşçilerin greve gitmesine neden olan sorun sendikanın çift asgari ücret ödenmesi kararının toplu sözleşmeye yazılmasını istemesi

Bartın'daki maden işçilerinin grevi

BARTIN (AA) - Hattat Enerji Madencilik Genel Müdürü Selim Şenkal, firmalarında çalışan madencilerin başlattığı greve ilişkin, "İşçilerin greve gitmesine neden olan sorun sendikanın çift asgari ücret ödenmesi kararının toplu sözleşmeye yazılmasını istemesi. Biz bunu toplu sözleşmeye eklersek zam gibi görünecek, bu da bizim teşvikten yararlanma şartlarında mali yük getirecek" dedi.

Şenkal, Genel Maden İşçileri Sendikasına (GMİS) üye 500 işçinin çift asgari ücret, sosyal yardım ve yüzde 6 zam konusunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve gitmesiyle ilgili maden tesislerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, şirketin bölgede yaptığı yatırımların 300 milyon avronun üzerine çıktığını, yatırımlarının da her yıl 70-80 milyon avro artarak devam ettiğini söyledi.

Kömür çıkartmak için hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve üretim panolarının hazırlığına başlandığını anlatan Şenkal, "Almanya’dan 3 galeri açma makinesi aldık ve ayda 90 metre ilerleme kaydediyoruz. 2017'de üretim yapmayı hedefliyoruz ama günümüzde teknik ve sosyal nedenlerden dolayı gecikmeler olabiliyor" diye konuştu.

Şenkal, 2 Eylül itibarıyla firmalarındaki 500 işçinin greve çıkmasına da değinerek, bölgede yatırım yapan ve istihdam yaratan bir şirket olarak sendikalaşmayı uygun gördüklerini, GMİS'le 2 dönemdir toplu iş sözleşmesi yaptıklarını anımsattı.

Bu yılın başından itibaren geçerli olacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği, bayramlarda tatil, tazminat, bayram harçlıkları ile sosyal yardımlar ve maaş zamları konusunda tam mutabakat sağlandığını aktaran Şenkal, "Biz burada havza madenciliği yapıyoruz. Maaşlara birinci 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5, üçüncü ve dördüncü 6 ay için yüzde 3 zam önerdik. Bunun yanında işçilerimizin maaşına 75 lira da seyyanen zam yaptık. Ücretlerde iyileştirme ve tüm sosyal konularda anlaşmaya varmamıza rağmen imzayı atamadık" ifadesini kullandı. 

- "İki asgari ücret zorunluluğumuz yok"

Maden işçilerinin çıkan yasa gereği 2 asgari ücret talep ettiklerini ve kendilerinin de bu ödemeyi yaptıklarını anlatan Şenkal, "İşçilerimiz, geçtiğimiz ay bir eylem yaptı ve o eylemden sonra ikinci asgari ücreti ödeme yükümlülüğümüz olmamasına rağmen ödemeye başladık. Ama toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken bir grevle karşılaştık" şeklinde konuştu.

Şenkal, ilgili kanunda "Linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde çift asgari ücret uygulanır" denildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Biz birçok defa bu maddenin kömür üretimi hazırlık aşamasını da kapsaması gerektiğini dile getirdik ama öyle olmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından tarafımıza gelen yazıda 'çift asgari ücret ödeme yükümlülüğümüzün bulunmadığı' ifade edildi. Biz şu anda yükümlü olmamamıza rağmen işçilerimize çift asgari ücret ödüyoruz. İşçilerin greve gitmesine neden olan sorun sendikanın çift asgari ücret ödenmesi kararının toplu sözleşmeye yazılmasını istemesi. Biz bunu toplu sözleşmeye eklersek zam gibi görünecek, bu da bizim teşvikten yararlanma şartlarında mali yük getirecek. Bu yüzden buna karşıyız."

İşçilerin grevi sonrasında yönetim kurulu toplantısında çıkan lokavt kararının uygulanmadığına işaret eden Şenkal, bölgede en fazla istihdam yaratan ve en fazla vergi ödeyen bir işletme olarak yönetim kurulu başkanlarının kararın uygulanmasından yana olmadığını vurguladı.

Şenkal, lokavt kararının uygulanmasının şirkette işçilerle toplam 750 kişinin işsiz kalması anlamı taşıyacağını dile getirerek, "Bu kadar arkadaşımızın işsiz kaldığını düşündüğünüzde olayın ciddiyeti daha da ortaya çıkıyor. Hattat grubunun burada olmaması ciddi bir işsizlik yaratacaktır. Alınan grev kararı işçilerimizin yararına da değil, bizim yararımıza da değil. O halde bu grev kimin işine geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Hattat Holding Kurumsal İletişim yetkilisi Mustafa Yavuz da bölgede 573 milyon ton çıkarılabilir kömür rezervi olduğunu, firmalarının bölgede çok ciddi yatırım yaptığını ifade ederek, sendikanın çift asgari ücret kararını sözleşmede yer aldırarak, işçilerden aldığı aidatı arttırmak istediğini iddia etti.

Hema Endüstri AŞ'nin Bartın'ın Amasra ilçesi ile Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Armutçuk işletmesindeki 500 işçi, 2 Eylül'de greve başlamıştı.

Güncelleme (4 Eylül 2433, 16:00):

BARTIN (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Hema Endüstri AŞ'de çalışan madencilerin başlattığı greve ilişkin "Şirket yetkililerine sesleniyorum. Gelin, 'çift asgari ücreti veriyorum, dekontuna yansıtıyorum, sosyal yardımları veriyorum’ deyin toplu sözleşme görüşmesini şu an imzalayalım" dedi.

Arslan, 500 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve gitmesiyle ilgili Tarlaağzı köyü maden sahası girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada işçi hareketinin liderliğini maden işçisinin yaptığını söyledi.

Maden işçisinin sadece ekmeğinin peşinde olduğunu belirten Arslan, "Firma maden işçisiyle örgütlü olduğu sendikanın arasını açarak insanları biraz daha köle gibi çalıştırmanın peşinde mi? Öyle bir şey düşünüyorlarsa çok büyük yanılgı içerisindedir. Neymiş, sendika sadece üye aidatı için işçiyi greve getiriyormuş. Arkadaşlar çalıştığımız, hak ettiğimiz ücreti alabiliyor muyuz? Alsak 'grev' diye bir düşüncemiz olabilir mi?” diye konuştu.

Arslan, geçen yıl eylül ayında maden işçisine en az çift asgari ücret ödenmesi yönünde yasa çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Şirket yetkililerine sesleniyorum. Gelin, çift asgari ücreti veriyorum, dekontuna yansıtıyorum, sosyal yardımları veriyorum’ deyin toplu sözleşme görüşmesini şu an imzalayalım ama çeşitli manevralarla ‘Ben çift asgari ücreti ödüyorum fakat avans olarak ödeyeceğim. Keyfim geldiği zaman ben bu parayı keseceğim’ dersen biz yokuz. Biz burada asla grev kırıcılığı yaptırmayacağız. Biz korkmuyoruz, çünkü biz üretiyoruz, çalışıyoruz, onlar korksun. Hiç kimse bizi tehdit edemez. Biz dimdik, çelik gibi ayakta duracağız. Bundan taviz vermeyeceğiz."

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da şirket yetkililerinin “sendika kendi menfaati için bu grevi yapıyor” sözünün kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Hema Endüstri AŞ'nin Bartın'ın Amasra ilçesi ile Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Armutçuk işletmesindeki 500 işçi, 2 Eylül'de greve başlamıştı.

adminadmin