Güncel
Giriş Tarihi : 16-03-2015 13:30   Güncelleme : 16-03-2015 13:30

"Başıboş köpekler, büyüyen bir sorun haline geldi"

TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Eskişehir'de boş arazide bir kadının sokak köpekleri tarafından parçalandığının iddia edilmesinin ardından başıboş dolaşan köpeklerin giderek büyüyen bir sorun haline geldiği belirtildi

TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Eskişehir'de boş arazide bir kadının sokak köpekleri tarafından parçalandığının iddia edilmesinin ardından başıboş dolaşan köpeklerin giderek büyüyen bir sorun haline geldiği belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir'de yaşanan olaydan dolayı çok üzgün olduklarını söyledi.

Başkaya, söz konusu olaya karışan köpeklerin hem otopsilerini yapmak hem de insan yemeye alışmış köpekleri ortadan kaldırmak için telef edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Hemen diyoruz, çünkü zaman geçtikçe pençe, ağız, mide gibi yerlerindeki delillere ulaşmak zorlaşacak veya imkansızlaşacaktır" dedi.

"Sokak köpeği değil, başıboş köpek sorunu var" diyen Başkaya, "Zira başıboş dolaşan köpekler sadece sokaklarda değil, kırsal kesimlerimizde de çok ciddi ve giderek büyüyen bir sorundur. Türkiye’nin onlarca yıldır devam eden başıboş köpek sorunu bu şekilde ele alınmaya devam ettikte daha uzun yıllar boyunca başımızı ağrıtmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Başkaya, çözüm üretmek adına birçok ilde milyonlarca lira harcanarak köpek barınakları yapıldığını dile getirerek, sokaklardaki köpeklerin aşılanıp, markalanarak tekrar sokaklara salıverildiğini ifade etti.

Bir köpeğin yaşam süresi gözönüne alındığında barınakların bu sorunu çözmek için çok yetersiz kalacağına dikkati çeken Başkaya, afişler ve çeşitli bilgilendirme yöntemleriyle sokaklardaki köpeklerin aç ve susuz bırakılmamasının teşvik edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Başkaya, başıboş köpek sorununu sokaklarda veya barınaklarda beslenerek çözülemeyeceğini anlatarak, şöyle konuştu:

"köpeklerin yeri sokaklar değildir. Hangi gelişmiş ülkede sokaklarda başıboş köpekler dolaşıyor? Genelde başıboş köpeklerin yaban hayatına verdikleri zararlardan bahsederdik, artık alev bacayı sardı, köpeklerin saldırma, korkutma, yaralama, kuduz gibi hastalıklar bulaştırmanın ötesinde insan öldürmelerini konuşur olduk.” 

Başkaya, yetkililerin başıboş köpeklerle ilgili sonuç alınamayacak girişimlerde bulunduğunu savunarak, "Bu konularda ülkemizde birçok uzmanımız mevcuttur ve bu uzmanlara kulak verilmelidir. Onların yaptığı çalışmalar ve projeler değerlendirilmelidir" dedi.

adminadmin