Ekonomi
Giriş Tarihi : 05-01-2021 15:29   Güncelleme : 05-01-2021 15:29

Borsa Getirisi Nedir?

Getiriler, belirli bir hisse senedinin veya bir bütün olarak borsa performansını ölçmenin bir yoludur.

Borsa Getirisi Nedir?

Borsa, bazı yatırımcılar için cazip bir seçenektir. Şirketler büyüdükçe ve değerlerini yükselttikçe hızlı ve kazançlı karlar elde etme olasılığı vardır. Ancak hisse senetleri aynı zamanda oldukça dalgalıdır, bu da çoğu durumda önemli bir riski temsil eden yüksek bir değer değiştirme olasılığına sahip oldukları anlamına gelir.

Getiriler

Getiriler, belirli bir hisse senedinin veya bir bütün olarak borsa performansını ölçmenin bir yoludur.

Getirileri Belirleme

Yatırım getirisi olarak da bilinen getiri, bir hisse senedinin veya hisse senedi grubunun fiyatlarına göre ne kadar değer kazandığını veya kaybettiğini temsil eden oranlardır. Bir getiri belirlemek için temel formül, başlangıç ​​değerini son değerden çıkarmak ve sonucu başlangıç ​​değerine bölmektir. Örneğin, 500 TL'ye satın aldığınız bir hisseyi daha sonra 1000 TL'ye satmayı başardıysanız, bu işlemde ki getiriniz 1 veya yüzde 100 olarak (1000-500, 500'e bölünür) değerlendirilecektir. Bu işlemi yaparken sonuç pozitif olarak çıkıyorsa karı, negatif olarak çıkıyorsa da getiri kaybını temsil edecektir.

Türler

Bir borsa getirisini ölçmenin birkaç yolu vardır. En basit yöntem, maliyet ve nihai değere dayalı temel formüldür. Daha karmaşık bir yöntem, bir hissedarın hisse senedine daha fazla kişisel para koymadan ek hisse satın almak için temettü ödemelerini yeniden yatırması gibi, bileşik kazançlarda faktoringi içerir. Hisse senedi piyasası analistleri ayrıca, bir işletmenin kendisine yatırdığı toplam para miktarına göre bir işletmenin değer kazancını veya kaybını ifade eden öz kaynak getirilerini ve bir işletmenin şu ana kadar ne kadar kazandığını veya kaybettiğini ölçen toplam varlıkların getirisini hesaplar.

Kullanımlar

Getiriler, bir şirketin veya borsanın zaman içinde nasıl değer kazandığı veya kaybettiğinin önemli bir ölçümüdür. Getiriler bir yatırımın veya bir işletmenin varlıklarının değerinde olduğu için, sonuçlar hem büyük hem de küçük işletmeleri ve hisse senedi fiyatları çok farklı olan şirketleri karşılaştırmak için kullanılabilir. Temelde, getiriler yalnızca belirli bir hisse senedi yatırımının ne kadar para kazandığını değil, aynı zamanda bir yatırımcının bu parayı kazanmak için ne kadar para koyması gerektiğini de ölçer. Ekonomistler ayrıca ekonomideki periyodik döngüleri ölçmek ve piyasaların gelecekteki yönü hakkında tahminlerde bulunmak için tarihsel getirileri kullanırlar.

Sınırlamalar

Getiriler, hisse senedi analistleri ve yatırımcıların piyasayı bir bütün olarak veya tek tek şirketler olarak incelemek için kullandıkları tek ölçü değildir. Geri dönüşler önemli olsa da, bu bilgi eksiktir. İlk olarak, bir getiri yalnızca çeyrek, ay veya yıl gibi belirli bir zaman dilimi için geçerlidir. Her yatırımcı için sonuçta önemli olan tek getiri, hisse senedini ellerinde tuttukları zaman dilimi içindeki getiridir. Getiriler, daha geniş ekonomideki değişiklikleri de hesaba katmaz, bu nedenle analistler, getirileri enflasyon oranlarıyla ve diğer hisse senetleri ve piyasaların aynı zaman dilimindeki performansını karşılaştırır. 

Hisse Senedi Fiyatları Neden Düşer?

Hisse senedi fiyatları çeşitli nedenlerle düşebilir ve bazen düşüş, çeşitli faktörlerin birleşiminden kaynaklanır. Bunlar, yeni yayınlanan kazanç raporları, olumsuz şirket haberleri ve örtülü değer, açık değer, arz ve talebindeki değişikliklere göre ortaya çıkabilmektedir.

Kazanç Raporları

Halka açık şirketler yılda dört kez (üç ayda bir) gelir raporları yayınlar. Bu raporlar gelir, kar ve zarar tablolarını içerir ve şirketin mali sağlığının bir kanıtıdır. Kazanç raporları, kar marjlarının düştüğünü ve şirket borcunun yükseldiğini gösterdiğinde, bu net gelirdeki düşüşün göstergesidir. Yatırımcılar gelirlerinde önemli bir düşüş gördüklerinde, genellikle hisselerini satmaya teşvik eder. Bu olduğunda, hisse senedi fiyatında düşüşe neden olur.

Olumsuz Kurumsal Haberler

Olumsuz kurumsal haberler, ürün geri çağırmalarından muhasebe uygulamalarındaki ihlallere kadar uzanmaktadır. Kurumsal bir skandal gibi, büyük olumsuz şirket haberleri ortaya çıktığında hisse senedi fiyatları düşüyor. Örneğin 2000 yılında Enron'un hisseleri hisse başına 90 dolardan işlem görüyordu. Enron skandalı bir yıl sonra patlak verdiğinde, hisseleri hisse başına 1 doların altına düştü. Şirketler, işletme arızaları nedeniyle bir ürünü geri çağırdıklarını veya ortaya çıkabilecek olası tehlikeler nedeniyle bir ürünü piyasadan çekeceklerini duyurduklarında da aynı şey olur.

Örtülü Değer

Bir hisse senedinin örtülü değerindeki değişiklikler, maddi olmadığı için fiyatında önemli ölçüde düşmesine neden olabilir. Temel olarak, yatırımcıların hissenin algılanan değeridir. Yatırımcılar bir şirketin finansal sıkıntı içinde olduğunu algılarsa, bu hisse senedinin zımni değerini düşürür. Bu gerçekleştiğinde, yatırımcılar algılanan değer kaybının bir sonucu olarak hisselerini satmaya başlarlar ve hisse başına hisse senedi fiyatının düşmesine neden olur.

Açık Değer

Bir hissenin açık değeri, örtülü değerin tam tersidir. Açık değer, yükümlülüklere karşı varlıklar olarak ölçülen şirketin fiili mali değeridir. Bir şirketin varlıklarından daha fazla borcu varsa bu, şirket açısından zayıf finansal yönetimin veya finansal kötü yönetimin bir işaretidir. Bir şirketin yükümlülükleri varlıklarından daha ağır bastığında, şirketin açık değeri düşer. Bu, hisse senedinin değerinin ve hisse başına fiyatının düşmesine neden olur.

Arz ve talep

Hisse senedi fiyatları için temel arz ve talep kuralları geçerlidir. Yatırımcılar bir şirketin hisselerinin büyük bir satışına başladıklarında, piyasalardaki mevcut hisse senedi miktarını artırır. Satılmaya hazır hisse senedinin arzı yatırımcının hisse senedini satın alma talebinden fazla olması, hisse fiyatında düşüşe neden olur. Hisse senedi fiyatı, yatırımcıları fazla arzı satın almaya teşvik edecek kadar düşük bir fiyata ulaşana kadar düşük kalacaktır. Bu konu oldukça önemlidir. Özellikle alım sırasında https://www.trusted-broker-reviews.com/tr/ sitesinden faydalanarak fiyat karşılaştırmaları yaparak bu konuda ki arz ve talebin hangi boyutta olduğunu anlayabilirsiniz. Bu sayede yatırımlarınızı daha sağlam temeller üzerine inşa etmiş olursunuz.

adminadmin