Sağlık
Giriş Tarihi : 27-03-2023 12:29   Güncelleme : 27-03-2023 12:36

C Vitamini Seviyemizi Nasıl Kontrol Altında Tutabiliriz?

C Vitamini Seviyemizi Nasıl Kontrol Altında Tutabiliriz?

Askorbik asit olarak da bilinen ve antioksidan vitaminlerden bir tanesi olan C vitamini, tüm vücut dokularının büyümesi, gelişmesi ve onarımı için gereklidir. Kolajen oluşumu, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, yaraların iyileşmesi, kıkırdak, kemik ve dişlerin bakımı dahil olmak üzere birçok vücut işlevinde önemli role sahiptir. Ayrıca C vitamini, besinlerle alınan demirin bağırsaklarda daha yüksek oranda emilebilmesini sağlayan asidik ortamı da oluşturur.

 

C vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak da bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlendirilerek enfeksiyonlara karşı önemli bir koruma sağlar.

 

Ayrıca C vitamini alımı cildin kuruluğunu azaltmaya yardımcı olur ve cildine nem sağlar. Askorbik asit ciltteki suyu tutar, kuru ve yağlı olmasını engeller. C vitamini, protein kolajenini oluşturmaya yardımcı olması ile birlikte sağlıklı bir cilt ve güçlü saçlar için fayda sağlar.

 

C vitamini vücutta depolanamaz ve her gün gereksinim kadar C vitamininin günlük olarak vücuda alınması oldukça önemlidir. Bu durum da C vitamini eksikliğinin yaygın görülmesinde etkili olan faktörlerden bir tanesidir. 

 

 C vitamini içeren besinler aşağıdaki gibidir;

 

  • Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve,
  • Limon,
  • Kırmızı ve yeşil biber,
  • Domates,
  • Roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler,
  • Taze kuşburnu,
  • Brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler c vitamininin önemli kaynakları arasında yer alır.

 

C vitamini yukarıdaki besinlerden alınabileceği gibi gıda takviyeleri ile de vücutta C vitamini seviyesini kontrol altında tutmak mümkündür.

 

C vitamini gıda takviyeleri hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için https://www.naturalnest.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN