Teknoloji
Giriş Tarihi : 22-02-2023 11:26   Güncelleme : 22-02-2023 11:37

Çevrimiçi Oyunların Gizli Tehlikeleri Nelerdir?

Çevrimiçi Oyunların Gizli Tehlikeleri Nelerdir?



 

 

Zamanını online şekilde oyun oynayarak geçiren oldukça geniş bir kitle olduğu bilinir. Bu kitlenin içerisinde yer yaştan insanı bulmak mümkündür. Tabii bu kitlede en yaygın kesim ise çocuklar olarak dikkat çekmektedir. Ebeveynler kendileri oyun oynarken daha bilinçli olsalar da çocuklar için bunu söylemek zordur. Ayrıca online ortamın birçok tehlikesi olabilir. Özellikle çevrimiçi oyunların gizli tehditlerine karşı tedbirli olmakta fayda vardır.

 

Anket: Hangi Kuşak Daha Çok Oyun Oynuyor?

 

ExpressVPN’in anketine göre, sanıldığının aksine Z kuşağı oyun bağımlısı değil. ABD ve Birleşik Krallık’tan bin katılımcı ile gerçekleştirilen anket, en çok oyun oynayan kuşağın Y kuşağı olduğunu gösteriyor.

 

 

 

Kendinizi Virüslerden ve Kötü Amaçlı Yazılımlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

 

Çevrimiçi oyun oynayan kişiler için en büyük tehlike virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar olarak bilinir. Bunlardan kurtulmak ise oldukça zordur. Çünkü çevrimiçi oyunlar birçok tehlikeye açıktır. Bundan dolayı dikkatli ve duyarlı davranmak da fayda olduğunu söylemek doğru olur.

 

Virüslerden kurtulmak için öncelikle güvenilir adreslerden online oyunlara erişmek gerekir. Bilinmedik kaynaklardan bu tarz oyunlara girmemek gerekir. Ayrıca sıkça çevrimiçi oyun oynuyorsanız eğer kullandığınız cihaza (tablet, bilgisayar vs.) virüs programı yükleyebilirsiniz. Oldukça başarılı olan bu programlar size gereken uyarıyı yaparak güvende olmanıza yardımcı olacaktır.

 

Hesaplarınızı ve Kişisel Bilgilerinizi Nasıl Korursunuz?

 

Öncelikle çevrimiçi oyunlarda ortaya çıkan gizli tehlikeleri doğru olarak bilmekte yarar vardır. Böylelikle gereken tedbirleri almak için daha bilinçli şekilde hareket etmek mümkün olur.

 

Çevrimiçi oyunlarda en çok şu tehlikeler bulunur;

 

- Siber zorbalık.

 

- Gizlilik ihlalleri.

 

- Kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerce paylaşımı.

 

- Web kamerasının saldırgan kişilerce ele geçirilmesi.

 

- Gizli ücretler.

 

- Kötü amaçlı yazılımlar.

 

Online oyun oynayanlar yukarıda yer alan tehditler ile zaman zaman karşı karşıya kalabilirler. Bunların biri veya birden fazlası başınıza gelebilir. Tabii illa bunlar başınıza gelecek diye bir durum yoktur. İşte bu noktada dikkatli olmak devreye giriyor. Bilinçsiz veya yanlış atılan adımlar sizi zor durumda bırakabilir. Özellikle kişisel bilgilerinizi her yer vermeyin. Ayrıca online oyunlarda kullanıcı adınızı size ait bir çağrışım yapacak şekilde koymayın. En önemlisi ise şifre lazım olduğu durumlarda güçlü parolalar belirleyin.

 

Oyun Deneyimlerinizi Korumanın En İyi Yolları Nelerdir?

 

Oyun deneyiminizi korumak için teknolojiden muhakkak yararlananın. Çünkü oldukça başarılı olan programlar oyunlarda sizin yardımcınız olabilir. Özellikle virüsler ve kötü yazılımlar için önlem almakta yarar vardır. Bunun yanında çevrimiçi oyunun içeriğini ve özelliklerini kontrol etmek gerekir. Şüpheli görünen oyunlardan direkt olarak uzak durulmalıdır.

 

Bilindiği üzere çevrimiçi oyunlarda sohbet şansı vardır ve bu sohbet canlı olarak yapılabilir. Bundan dolayı herkesle iletişim kurmamak gerekir. Çünkü her insan oyun oynamak amacıyla bulunduğumuz ortamda yer almayabilir. Oyun deneyimlerinizi korumak adına bu gibi kötü niyetli kişilere aldanmamak lazımdır.

 

Oyun Oynarken Çocukları Korumak İçin Ebeveynlere İpuçları

 

Çocuklar her zaman için tehlikeye açık bireylerdir. Bu tehlike online oyunlarda daha çok ortaya çıkar. Burada en büyük görevin ise ebeveynlere düştüğünü söylemek doğru olur. Ebeveynler çocukla diyalog kurarak online oyunlar ile ilgili bilgiler verebilirler. Bu konuşmada açık sözlü olmakta yarar vardır. Çünkü çocuğun online oyunda yer alırken başına bir şey gelmesini kimse istemez.

 

Tüm ebeveynler çocuklarının çevrimiçi oyunlarla olan ilgilerini mutlaka takip etmelidirler. Çocuğun çevrimiçi oyun oynaması kötü bir şey değildir. Hatta çevrimiçi oyunlar çocuğun daha sosyal olmasına yardımcı olur. Önemli olan ise çocuğun doğru ortamlarda online oyunlara katılmasıdır. İşte bunu sağlayarak çocukları korumak mümkündür.

 

 Çocuklar online oyunlarda zarar görmesin diye gerekli teknolojik önlemleri almak da gerekir. Koruma ve güvenlik sağlayan programlar bu konuda işe yarayabilir. Tabi mutlaka çocuğun oynadığı oyunlar hakkında araştırma yapmakta gerekir.

 

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN