Sağlık
Giriş Tarihi : 29-01-2015 19:30   Güncelleme : 29-01-2015 19:30

"Çocuklar, sömestir tatilinde sağlık kontrolünden geçirilmeli"

KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof

KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, çocukların başarısızlıklarının sağlık sorunlarına bağlı olabileceğini belirterek, "Anne ve babalar, sömestir tatilini fırsat bilerek, özellikle başarısız çocuklarını genel sağlık kontrolünden geçirmelidir" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların başarısının sağlıklarına bağlı olduğunu, sağlıksız öğrencilerin başarılı öğrenim hayatı geçiremeyebileceğini söyledi. 

Çocukların sağlık sorunundan çoğu zaman kendisi, ebeveyni ve öğretmeninin dahi haberdar olmadığına işaret eden Akdur, şöyle konuştu:

"Çocukların başarısızlıkları, sağlık sorununa bağlı olabilir. Özellikle ilköğretimdeki çocuklarda görme ve işitme sorunları çok önemli. Sağlık sorunları nedeniyle başarısız birçok çocuk, öğretmenleri, arkadaşları ve ailesi tarafından ilgisiz, uyumsuz ve tembel olarak damgalanmakta ve kötü muamele görmektedir. Daha da kötüsü, bunlardan bazısına 'geri zekalı' muamelesi yapılmaktadır. Bu çocuklar, bir yandan kendi sağlık sorunuyla, diğer yandan çevresinin olumsuz davranışlarıyla baş etmek zorunda kalıyor.

Sağlık sorunu nedeniyle başarısız çocukları ötekileştireceklerine, onları anlamaya ve yardımcı olmaya çalışmalıdırlar. Geçen hafta karne alan yaklaşık 18 milyon öğrenciden bir kısmı çok başarılı, öğrencilerin büyük çoğunluğuysa normal düzeyde. Anne ve babalar, çocuklarına kızmamalı, onlara yardımcı olmak ve anlamaya gayret etmenin yanında, sömestir tatilini de fırsat bilerek, özellikle başarısız çocuklarını genel sağlık kontrolünden geçirmelidirler."

- "Kırsal bölgelerde 100 çocuktan 80'inin kan değeri düşük"

Akdur, çocuklarda fark edilemeyen ve başarısızlığa neden olan rahatsızlıkların başında kansızlığın geldiğini dile getirdi.

Özellikle kırsal bölgelerde 100 çocuktan 80'inin kan değerlerinin düşük olduğuna işaret eden Akdur, "Kansızlıktan sonra çocuklarda fark edilemeyen ve başarısızlığa neden olan ikinci sağlık sorunu, görme kusurları. İlkokul döneminde her 10 çocuktan birinde, ileri yıllardaysa her 10 çocuktan ikisinde görme kusuru öne çıkıyor" ifadesini kullandı.

Akdur, renk körlüğünün de diğer önemli görme kusuru olduğunu, her 12 erkek çocuktan birinde bu rahatsızlığın görüldüğünü anlatarak, daha da kötüsü ölünceye dek tanı konulamayabildiğini söyledi.

"Başarısızlıkta etkili diğer sorun, işitme problemleri" diyen Akdur, "Birçok çocuk basit kulak kirinden ciddi işitme kayıplarına kadar giden işitme sorunları yaşıyor. Bu durum, çocuğun okul başarısını son derecede olumsuz etkiliyor. Oysaki bazen kulağı yıkanarak kirden arındırılması bile bu çocukların işitme kaybını ortadan kaldırabiliyor" bilgisini paylaştı.

adminadmin