Güncel
Giriş Tarihi : 04-09-2021 10:45   Güncelleme : 04-09-2021 10:45

Çocuklarımızı Okullarından Uzak Bırakma Lüksümüz Kalmadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı 2021 yılı Öğretmen Atama Töreni’ne katıldı.

Çocuklarımızı Okullarından Uzak Bırakma Lüksümüz Kalmadı!

Haliç Kongre Merkezi’ndeki törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ataması gerçekleştirilecek öğretmenleri tebrik etti ve görev yerlerinde başarılar diledi.

 

Atanacak yeni öğretmenlerle birlikte okullarda görev yapan öğretmen sayısının bir milyon 137 bine ulaşacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde 2002 yılında 500 bin civarında öğretmenimiz vardı. Artık bu sayı bir milyon 200 binlere yaklaştı. Şu anda okullarımızda görev yapan öğretmenlerimizin 700 binini bizim dönemimizde atayarak, öğretmen ihtiyacımızı hızla kapattık. Bunun yanında inşa ettiğimiz okullar ve dersliklerle okullarımızın ve sınıflarımızın öğrenci mevcutlarını iyice azalttık” dedi.

 

“ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYILARINDA OECD ORTALAMALARINI YAKALADIK, HATTA GEÇTİK”

 

Geçmişte ortalama 30 civarındaki sayısıyla OECD ülkelerinin çok üstünde olan ortalama sınıf mevcutlarının, bugün artık 22 ile OECD ortalaması civarında olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öyle ki bugün artık Türkiye’deki ortalama sınıf mevcutları; İngiltere, Avustralya, Fransa gibi ülkelerdeki ilkokullardan daha düşük, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleriyle yaklaşık aynı seviyededir. Benzer şekilde, öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında da, yaptığımız atamalarla, ilkokullarda öğretmen başına 15, ortaokullarda ve liselerde 13 öğrenci düşen OECD ortalamalarını yakaladık, hatta geçtik. Bugün ülkemizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokullarda 17, ortaokullarda 16, liselerde 12 civarındadır” şeklinde konuştu.

 

Hükûmete gelirken ülkeyi eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik temelleri üzerinde yükseltme sözü verdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bir başka ifadeyle eğitimi, önceliklerimizin en başına almıştık. Çağın gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriyle donatılmış yetişmiş insan gücümüzü, ekonomimizin, toplumumuzun ve demokrasimizin lokomotifi olarak görüyoruz. Eğitime ayırdığımız bütçeyi tüm kurumlarımız arasında ilk sıraya çıkartarak, bu anlayışı bilfiil hayata geçirdik. Bu sürecin asli unsuru olan öğretmenlerimizin özlük haklarında büyük iyileştirmeler yaptık. Nitekim Avrupa’da son 20 yılda öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülke Türkiye’dir.”

 

“OKULLARIMIZIN FİZİKİ VE TEKNOLOJİK ŞARTLARINI OLDUKÇA GELİŞTİRDİK”

 

Avrupa Birliği’nin bu konudaki raporuna göre, Avrupa’da öğretmenler için zorunlu ders saati en düşük ülkenin yine Türkiye olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “OECD verilerine göre, Avrupa’da öğretmenlerin yaklaşık yarısı işlerinde stres yaşadıklarını belirtirken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’ler civarındadır. Bir başka ifadeyle, Türkiye’deki öğretmenler, tüm Avrupa ülkeleri içerisinde en az stres yaşayan öğretmenler arasında yer almaktadır. Eğitime yaptığımız büyük yatırımlarla okullarımızın fiziki ve teknolojik şartlarını da oldukça geliştirdik. Okullarımızın tamamını, bilgisayar laboratuvarları, dijital kütüphaneler, yeni teknolojiler, akıllı tahtalarla zenginleştirerek çağın imkânlarıyla donattık” ifadelerini kullandı.

 

Salgın döneminde çocukların uzaktan eğitime erişimlerini sağlamak için iki milyon tablet dağıttıklarını, herkese 8 GB internet sağladıklarını da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocukların eğitime erişimlerini kolaylaştırmak ve ailelere destek olmak amacıyla attığımız en önemli adımlardan biri de ders kitaplarının ücretsiz verilmesidir. Artık çocuklarımız okula geldiğinde sıralarının üstünde o öğretim yılında okuyacakları ders kitaplarını, hiçbir ücret ödemeden hazır buluyorlar. Tabii sadece bunlarla kalmıyoruz. İmkânlar nispetinde hem öğretmenlerimizin durumlarını iyileştirmeyi, hem okullarımızın altyapılarını güçlendirmeyi de sürdürüyoruz” dedi.

 

“ARTIK ÇOCUKLARIMIZI OKULLARINDAN UZAK BIRAKMA LÜKSÜMÜZ KALMADI”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimin niteliğini ve kalitesini yükseltme hedeflerinde öncelikle altyapıyı geliştirdiklerini ve teknolojik yatırımları yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Böylece Türkiye’yi her alanda olduğu gibi eğitimde de altyapı eksikliklerini büyük oranda gidermiş bir ülke hâline getirdik. Bundan sonra odaklanmamız gereken nokta eğitimin kalitesini artırmaktır. Bunun için müfredat başta olmak üzere eğitimin içeriğini geliştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımız her şey gibi eğitimin de en iyisine layıktır.”

 

Eğitim sisteminin kalitesini belirleyen en önemli unsurun öğretmenler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizlerin, öğrencilerinizi en güncel bilgi ve becerilerle donatırken, kendinizi de sürekli olarak geliştirmeniz şarttır. Bunun için sürekli eğitimlerle ve lisansüstü programlarla mesleki gelişiminizi sağlamalı, alanınızdaki gelişmeleri sürekli takip etmelisiniz. Özellikle şu salgın döneminde bu husus çok daha büyük önem taşıyor. Çocuklarımız bir buçuk yıldır okullarında akranları ve öğretmenleri ile birlikte olamadılar. Salgın hâlen devam ediyor. Ama artık çocuklarımızı okullarından uzak bırakma lüksümüz de kalmadı. Okullarımızı açık tutmakta, çocuklarımızı akranlarıyla birlikte en iyi eğitim-öğretimi vermekte kararlıyız” dedi.

 

“AŞILARINIZI YAPTIRARAK, ÇOCUKLARIMIZA VE TOPLUMA ÖRNEK OLACAĞINIZA İNANIYORUM”

 

Çocukların sağlıklı bir şekilde zihinsel, bedensel, kültürel ve sportif gelişimleri bakımından da okulların açık tutulmasının önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Sizlerin çabaları ve velilerimizin desteğiyle gerekli her türlü tedbiri alarak, inşallah çocuklarımızı Pazartesi günü okulları ile buluşturuyoruz. Millî Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız okullarda uygulanacak kuralları ve ilkeleri belirlediler. Öğretmenlerimizden isteğim, bu kuralların eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır. Aşılarınızı yaptırarak, çocuklarımıza ve topluma örnek olacağınıza inanıyorum. Millî Eğitim Bakanlığımız okulların temizlik ve maske ihtiyaçlarını karşıladı. Okullarımız artık eğitime hazır durumda. Sizlerin gayretleri ve çalışmaları ile başarılı bir eğitim-öğretim dönemini geride bırakacağımızdan şüphe duymuyorum.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN