Gündem
Giriş Tarihi : 12-07-2021 12:22   Güncelleme : 12-07-2021 12:48

Diş Teknisyenleri seslerini duyurmak istiyor, Laboratuvarlarımız Kapanma Aşamasına Geldi!

Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz, pandemi öncesi yapılan Diş Labaratuvar Hizmet Alımı Sözleşmelerinin mücbir sebepten dolayı yeniden gözden geçirilerek sözleşmeden kaynaklanan yüzde 5 haklarının ödenmesini istedi.

Diş Teknisyenleri seslerini duyurmak istiyor, Laboratuvarlarımız Kapanma Aşamasına Geldi!

Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz, kamuya ihale usulü diş protez imalatı yapan diş laboratuvarlarının Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve diş hastanelerinin kapalı olduğu dönemlerde bile açık kalarak sözleşmelerden kaynaklanan mücbir sebep haklarından faydalandırılmadıklarını, tek taraflı fesih haklarının kullandırılmadığını ve kapalı olan hastanelerde personel bulundurmak zorunda bırakılarak iyice mağdur edildiklerini kaydetti.

ON BİNE YAKIN ÇALIŞAN VE YÜZLERCE FİRMA ZOR DURUMDA

Kamuya Diş Labaratuvar Hizmeti veren laboratuvarların pandemi dolayısıyla çok zor günler geçirdiğini de belirten Öz, “ Pandemi süreci boyunda on beş ay kapalı olan hastanelerde personel bulunduran Laboratuvarlarımızın Maliye ve SGK ödemeleri ertelenmemiştir. Sadece şartları uyan personel kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaktadır fakat personelde çok zor durumda kalmıştır.

Süreç ile ilgili bütün sıkıntılarımız Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanına ilettik fakat henüz çözüme kavuşturulamamıştır. Umarız yetkililer bu soruna bir çözüm üretir. Aksi takdirde hastanelerde, laboratuvar adına ve laboratuvarlarda çalışmakta olan on bine yakın çalışan ile yüzlerce firmayı zor günler beklemektedir” dedi.

Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz şöyle devam etti; Türkiye’de kamuya ihale usulü diş protez hizmeti veren diş laboratuvarları sözleşmeden doğan haklarının verilmemesi nedeniyle mağdur ediliyorlar ve hakları bürokrasi eliyle adeta gasp ediliyor.

SÖZLEŞMELER BİZDEN YANA FAKAT

Kurumlar ile yapılan sözleşmelerin 17. Maddesinde mücbir sebepler; doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı ve gerektiğinde kamu ihale kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller şeklinde sınırlandırılmıştır.

Aynı sözleşmenin 28.1 Maddesinde belirtildiği üzere “Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde, sözleşme konusu işlere ilişkin hesap genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir.” diyor.

Yine aynı sözleşmenin 29.1 Maddesinde özetle “ İhale kurumu işi yüzde 20 Eksiltebilir. Ve fakat iş yüzde 80’den az gerçekleşir ise yükleniciye yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici karına karşılık olarak, sözleşme bedelinin yüzde 80’i ile gerçekleşen işin arasında kalan meblağın yüzde 5’i yükleniciye ödenir” denilmektedir.

Bu kadar mağduriyet yaşamış olmamıza rağmen hastaneler son olarak da sözleşmeden doğan yüzde 5 hakkımızı pandemiyi gerekçe gösterip ödeyemeyeceklerini belirttiler.

Bu para da ihale ve sözleşme aşamasındaki masraflarımız ve vergiler hastanelerdeki personelin tazminatlarına gidecek. Mağduriyetimizin ivedilikle giderilmesini ve yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN