Sağlık
Giriş Tarihi : 15-11-2020 04:15   Güncelleme : 15-11-2020 04:15

Diyabet İle Mücadelede Hemşirelerin Rolü Çok Önemli

Diyabeti olan veya diyabet riski olan insanların eğitilmesi ve hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, bu konuda diyabet hemşirelerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Diyabet İle Mücadelede Hemşirelerin Rolü Çok Önemli

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Tip 2 diyabet hastalığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıklığının arttığına işaret etti.

 

Son 10 yılda diyabet oranı yüzde 100 arttı

Özellikle son 10 yılda ülkemizdeki diyabet oranının yüzde 100 arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Prediyabet denilen gizli şeker hastalığının nüfusun yüzde 25'ini etkilediği göz önüne alınırsa, Türkiye'de erişkin nüfusun yüzde 40'ının şeker hastası veya prediyabet hastası olduğu ortaya çıkmaktadır. Yani her iki-üç kişiden biri ya şeker hastasıdır ya da şeker hastalığına adaydır" dedi.

 

Diyabet eğitimi alan hastalar diyabeti kontrol etmekte daha başarılı

Her yıl farklı bir temaya dikkat çekilen Dünya Diyabet Günü'nün bu yılki temasının "Hemşire ve Diyabet" olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, "Hastalıkla mücadelede en önemli strateji hastalığın önlenmesine yönelik farkındalığın oluşturulması ve eğitimdir. Hemşireler, dünya sağlık iş gücünün yarısına yakınını oluşturan bir sağlık ordusudur. Diyabeti olan veya diyabet riski olan insanların eğitilmesi, hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesi, sağlıklı yaşam ve tedavileri konusunda bilinçlendirilmesi tek başına hekimlere havale edilecek kadar basit bir sorun değildir. Dünya genelinde diyabet sıklığı arttıkça, bu hastalıkla mücadelede hemşire ve diğer sağlık profesyonellerinin de önemi artmaktadır. Bu nedenle sağlık yöneticileri, bu meslek gurubunun yetiştirilmesi ve eğitiminin önemini vurgulayan sağlık politikalarını geliştirmelidir. Ülkemizde de ayrıca diyabet eğitimi alan hemşirelerin sayısı günden güne artmaktadır. Her hastane, aile sağlığı ve tıp merkezinde, yeterli sayı ve donanımda diyabet hemşirelerinin varlığının hedeflenmesi sayesinde, diyabetten etkilenen insanlar için hemşirelerin fark yaratması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN