Analiz
Giriş Tarihi : 16-04-2020 16:30   Güncelleme : 16-04-2020 16:30

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Kimdir!

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) koronavirüs salgını döneminde yaptığı eleştirilerin ardından maddi yardımları da durdurduğunu açıklamasından sonra gözler DSÖ’nun yapısı, kuruluş gayesi ve Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a çevrildi.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Kimdir!

Donald Trump, ABD'nin WHO'yla ilgili bir soruşturma yürüteceğini söyledi, "Bu soruşturma, WHO'nun koronavirüsün yayılmasını gizlemesine ve süreci iyi yönetmemesine yönelik olacak" demişti.

WHO’nun gelirin yüzde 14,67'si yani yaklaşık 412 milyon doları, ABD tarafından finanse ediliyor. ABD, örgütün en büyük finansörü durumunda.

Her ülkenin WHO'ya kendi nüfusuna, bütçesine ve büyüklüğüne göre belirlenmiş bir katkısı, bir nevi üyelik ücreti var. Bu ücretler, örgütün bütçesinin yaklaşık yüzde 17'sini oluşturuyor.

 

ETİYOPYA DIŞ İŞLERİ BAKANI

Örgütün liderliğine Temmuz 2017'de, birçok Afrika ve Çin dahil Asya ülkesinin desteklediği aday olan Tedros Adhanom Ghebreyesus seçildi.

Etiyopyalı bir politikacı olan Tedros, daha önce ülkesinde sağlık bakanlığı ve dış işleri bakanlığı görevlerini yürütmüştü.

Tedros, koronavirüs salgınının başından bu yana, virüsü bir süre dünyadan gizlemekle suçlanan Çin'e yumuşak davranmakla eleştiriliyor.

WHO Direktörü Tedros ülkelere yaptığı çağrıda koronavirüse karşı mücadelede en etkili yolu 'Test, test ve daha fazla test' diyerek özetlemişti.

 

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Koronavirüs ve Covid-19 salgınını 11 Mart'ta pandemi ilan eden örgüt, 14 Ocak'ta, yani salgın Çin'de yayıldığı sırada virüsün insandan insana bulaştığına dair bir kanıt olmadığını duyurmuştu.

Şubat ayının sonunda da virüsün yayılmasını engellemek için uçuşların kısıtlanmasına gerek olmadığına dair bir açıklama yaptı.

Uçuşların kısıtlandığı, birçok ülkede sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarının geldiği Mart ortasında da, maske kullanımının zorunlu olmadığına dair öneriler paylaştı.

Ancak sonrasında bu konudaki görüş de değişti ve maskelerin virüsten korunmakta önemli rol oynadığı belirtildi.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN