Türkiye
Giriş Tarihi : 25-02-2021 09:02   Güncelleme : 25-02-2021 09:16

Dünyada Tek Canlı İnsanlar Değil Hayvan Dostlarımıza İhtiyacımız Var

Kimsesiz Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği (KİHAYKO) Samsun İl Temsilciliği Birol Benuğur, ‘Sokak hayvanları ve doğayı korumak için var gücümüz ile çalışıyor Dünyada var olması gereken ekolojik sistemi yerinde tutmaya çaba sarf ediyoruz. Bizler hep birlikte yaşamayı başarabildiğimizde dünya oluyoruz’ dedi.

Dünyada Tek Canlı İnsanlar Değil Hayvan Dostlarımıza İhtiyacımız Var

EKOLOJİK SİSTEM BİTERSE YAŞAM BİTER

Samsun’da açlık ve hastalık ile mücadele eden yüzbinlerde hayvan dostumuz birilerimizin onlara yardım eli uzatmasını bekliyor diyen KİHAYKO Samsun İl Temsilciliği Birol Benuğur, “Tamamen gönüllülerden oluşan hayvan dostu üyelerimiz canlı ayırt etmeksizin kendi özel hayatından, zamanından ve maddi imkânından kısarak birkaç canlının daha hayata tutunması için elinden geleni yapıyor. Neredeyse her sokakta birkaç canlının hastalık ve zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini gözlemlemeyen yoktur. Düzenli beslenen hayvanlarda ölüm, saldırganlık, hastalık görülme oranı çok az sayıya inerken belediyelerin kısırlaştırma ve tedavi işlemini karşılamasıyla aslında bu dünyada hep birlikte doğanın ekolojisini de bozmadan yaşamak mümkün. Sadece biraz duyarlılık bütün bu sorunların üstesinden gelebilmekte” dedi.

 

BİZLER ELELE VERİRSEK CANDOSTLARI KURTULUR

Umutlarımız hayvan hakları için çıkacak yasada diyen Kimsesiz Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği (KİHAYKO) Samsun İl Temsilciliği Birol Benuğur,  “Belediyelerin aslında bu sorunlar ile ilgili düzenli bir birim oluşturması ile birçok sorun ortadan kalkacaktır. Pandemi süreci bahane gösterilerek barınakta bulunan hayvanları ziyaret etmemize ve beslememize izin verilmiyor. Barınak önünde başıboş bulunan kimsesiz hayvanları besleme çalışmaları esnasında onlarca köpeğin uyuz olduğunu ve tedavi edilmediğini gördük ve bu durum tüm hayvan severleri üzdü. Tek bir ilaçla bile yeniden sağlığına kavuşabilecek can dostlarımızı göz ardı edilmesi içeride bulunan ve ziyarete engellenen barınaktaki diğer canlıların bakımından kuşku uyandırdı.Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’in de bu açıklamamız ardına konuya daha duyarlı olacağını umut ediyoruz. Biz Hayvansever Dernekleri olarak bu canlıların bakımını temizliğini ve beslemesini gönüllü olarak üstlenmeye hazırız. Bizler yapılan tüm iyiliklerin olduğu gibi belediyemizin de yanındayız. Yeter ki elbirliği ile can dostlarımızın hayat mücadelesinde hep birlikte adım atalım” ifadesine yer verdi.

 

HAYVANLAR HEVESİMİZ KAÇINCA ATILACAK ESYA DEĞİL

Hayvanlarında biz insanlar gibi canlı olduğunu ifade eden Benuğur, “Petshoptan edinilen yavru hayvanların ne yazık ki bir süre sonra sokağa atıldığını görmek hepimizi üzüyor. Bu canlılar birer eşya parçası gibi hevesimiz kaçınca sokağa atılmamalı. Terk edilen canlıların yüzde 80’ ini ne yazık ki cins hayvanlar oluşturmakta.Hayvanlarda meydana gelen terkedilme travmaları ile ölümlere varan sonuçlar ile karşılaşmaktayız. Sahiplenme ve sorumluluk duygusunda ölüme terk etme anlayışı yoktur. İnsanların biraz daha bu konuda bilinçlenmeye ve duyarlı olmaya ihtiyaçları var. Satın almaktansa sahiplenin. Besleme yaptığımız bölgelerde vahşi sanarak korktuğumuz hayvanların bile yolumuzu gözlediğini beslenmenin yanında en çokta sevgiye nasıl ihtiyaç duyduğunu bizlerle beraber beslemeye katılan gönüllerimiz şahit olmakta. Bir candost edinmeden önce sokakta nasıl bir yaşam mücadelesi verildiğine ve sahip edindiğiniz canlının sizin yokluğunuzda nasıl bir ruh hali yaşayacağına şahit olunmasını bir hayvan sever olarak herkese tavsiye ederim” diye konuştu.

 

BAĞIŞLAR VE GÖNÜLLÜLÜĞE DAYALI BİR DERNEĞİZ

Benuğur, “Kimsesiz Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği (KİHAYKO) olarak yardımseverlerin bağışladığı mama temin ederek gönüllü kardeşlerimiz ile zorlu hava koşullarında bile kar, kış, yağmur, orman demeden tüm hayvanlara ulaşmaya çalışıyoruz.  Gönül ister ki hiçbir hayvan dostumuz aç ve muhtaç kalmasın. Bunu Sivil toplum örgütleri olarak tek başımıza yetemeyeceğimizin farkındayız ama bir can bile kurtarabilmenin huzuru ile çalışmalarımızı özveri ile yapıyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızın ve duyarlı vatandaşların artması ile üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur” diye söyledi.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN