Ekonomi
Giriş Tarihi : 13-06-2019 13:31   Güncelleme : 13-06-2019 13:31

Düz Ovada Tütün Ekimine Müsaade Edilmemelidir!

12 Eylül darbesinin ardından Bafra Ovası’nda sivrineklerin artmasıyla baş gösteren sıtma hastalığıyla mücadele kapsamında çeltik ekimi yasaklanmış yerine yılda bir kez ürün veren sebzelerin yetiştirilmesi teşvik edilmişti.

Düz Ovada Tütün Ekimine Müsaade Edilmemelidir!

BAFRA’DA YAPILAN 2. TÜTÜN ÇALIŞTAYININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Bafra ovası’nda çeltiğin yerini sebze yetiştiriciliğinden ziyade tütünün üretimi almaya başladı ve 12 Eylül yönetiminin ardından göreve gelen Özal hükümeti de  tütün üretimi teşvişini devam ettirdi.

AK Parti hükümeti Bafra Ovası’nda yetiştirilen ve yabancı piyasada hiçbir değeri olmayan ‘lahana Yaprağı Tütün’ tabir edilen tütüne destek vermeyi kesi ve 250 m yüksekliğin altındaki tününün devlet tarafından alımını kesti.

Tüccar da zaten kalitesiz olduğu için ovada yetiştirilen tünü almıyordu.

Devlet vatandaşın ovada ektiği tütünü teşvik kapsamında alarak depolarda bekletiyor sonrasında yakıyordu.

AK Parti’nin bu uygulamasıyla Samsun Bafra’da tütün üretiminde yüzde 80 oranında azalma oldu.

Tüccar 250 m rakımın üstündeki tütün yetiştiricisi çiftçiyle sözleşme yaparak üretilen tütünü almaya başladı.

Samsun Bafra’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Tütün Çalıştayıyla yeniden tütün yetiştiriciliğinin gündeme gelen 250 m rakımın altında kalitesi çok düşük tütün ekimi tehlikesi yeniden baş gösterdi.

Uzmanlar ovada ekilen Lahana yaprağı tütünün kalitesinin çok düşük olduğu ve yabancı tütün piyasasında hiç değeri olmadığı için devlete yeni bir teşvik ve destek külfeti getireceği yönünde uyarıda bulunuyor.

adminadmin