Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-09-2021 10:13   Güncelleme : 12-09-2021 10:13

Fındık Üreticisi Memnun Değil

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu yıl için fındık alım fiyatlarını Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için kilogram başına 26 lira 50 kuruş olarak açıkladığını hatırlatarak, “bu fiyatlar fındık üreticisinin asla beklemediği bir fiyattı” dedi.

Fındık Üreticisi Memnun Değil

Şen şöyle devam etti;

“Gübre, ilaç ve mazot fiyatları ile günlük yevmiye ücretlerine gelen zamlar göz önündeyken, fındık taban fiyatının en az 35 lira olması gerekiyordu.

Çiftçilikle uğraşan herkes gayet iyi bilir ki; bir mahsul için iktidarın açıklamış olduğu taban fiyat aslında o mahsul için tavan fiyattır. Çiftçi mahsulünü asla açıklanan taban fiyattan veya üzeri fiyattan satamaz.

Hâliyle fındık taban fiyatı her ne kadar 26 lira 50 kuruş açıklanmış olsa da ilimiz genelinde fındık 23 lira 50 kuruştan alınmaktadır.

İlimiz genelindeki fındık üreticilerinin sorunu sadece fındık fiyatının düşüklüğü değil. Fındığını TMO'ya teslim edememeleri de apayrı bir sorun. TMO'nun tüm ilçelerde şubesinin veya acentasının olmaması, fındık üreticisini gerek madden gerekse de zaman açısından sıkıntıya düşürmektedir.

FINDIK İLE İLGİLİ ŞU HUSUSLAR MUTLAKA AÇIĞA KAVUŞTURULMALI

▪︎Pandemi nedeniyle özellikle bu yıl meydana gelen gübre ve ilaç fiyatlarındaki astronomik fiyat artışları taban fiyata neden yansıtılmadı?

▪︎Gelecek sezon için gübre ve ilaç fiyatlarında indirim yapılacak mı veya destekleme bedeli yükseltilecek mi?

▪︎Hasatını yapan üretici TMO'dan randevu alıp fındığını TMO'ya teslim etmesi yerine, TMO'nun üreticiden alması sağlanacak mı?

▪︎TMO tüm ilçelerimize şube ya da acenta açacak mı?

▪︎TMO'nun uyguladığı alım kotası iptal edilip, üreticinin tüccarın vicdanına terk edilmesi son bulacak mı?

▪︎Hasat zamanından en az 1 ay önce taban fiyat açıklaması yapılacak mı?

▪︎En büyük fındık ithalatçısı İtalyan Ferrero, tekel oluşturup istediği fiyattan fındık almaya devam edecek mi?

▪︎Tekelleşmeyle mücadele etmenin yöntemi; hem depolayan hem işleyen hem de ihraç eden bir sistemi devreye sokmaktan ibaretken ve bunları yapan da Fiskobirlik iken, Fiskobirliği asıl belirleyici faktör olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyorlar mı?

2021 yılı fındık hasat dönemi bitti. Fındık taban fiyatının düşük açıklanmış olması üreticiyi tedirgin etmiştir. Çünkü fındık üreticisi bankalara ve kooperatiflere olan borcunu kapatmak zorunda olduğundan, düşük fiyat endişelerini arttırmıştır.

Fındık taban fiyatları üreticinin beklemiş olduğu fiyattan açıklanmalıdır. Çünkü üretim maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Üretim maliyetlerinin altında bir fiyat belirlemek, üreticinin üretim yapmasını engellemekte, bu ise ülkemiz açısından büyük kayıplara neden olmaktadır.

Ayrıca, IMF'nin talimatları ile konulan fındık kotasının da ivedilikle kaldırılması gerekmektedir. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %75'ini gerçekleştiren ülkemizde, fındık kotasının olması kabul edilemez.

Recep YAZGANRecep YAZGAN