Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-04-2021 07:21   Güncelleme : 16-04-2021 07:21

Ford otomotiv’deki yolsuzluk Samsun’a da sıçradı!

Ford Otomotiv’de yaşanan 248 milyon liralık yolsuzluğun ayrıntıları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Ford otomotiv’deki yolsuzluk Samsun’a da sıçradı!

Soruşturmanın bir numaralı şüphelisi 21 yıllık çalışan Süleyman Ercan Engin.

85 milyon liralık gayrimenkulü olduğu iddia edilen Engin’in mallarına tedbir konuldu. Yurtdışına çıkışı yasaklanan Engin, Şahsuvaroğlu Otomotiv’e 190 milyon, Samsunlu Okutgen Otomotiv’e ise 48 milyon TL kazanç sağlayarak menfaat elde etmekle suçlanıyor.

248 MİLYONLUK VURGUN NASIL YAPILDI?

Olaya kimlerin karıştığı, nasıl bir yol izlendiği, dahası, şirketin ne tür tedbirler aldığına dair sorulara ise yanıt bulunamamıştı.

Hürriyet’te yer alan haberde adım adım, şirket içi ‘yolsuzluk’ iddiasının ayrıntılarına yer verildi.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

EN az 4 yıl önceden başladığı sanılan ‘yolsuzluk’ iddiası şirkete yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. İhbar sonrası şirkette kırmızı alarm verildi. İhbardaki iddiaların doğruluğunu teyit etmekle işe başlandı. İlk bulgular ihbarı doğruluyordu. Bu aşamadan sonra sıra en önemli delil kaynağı konumundaki bilgisayarın koruma altına alınmasına geldi. Tutanakla el konulan cihaz, suçlamaların odağındaki Süleyman Ercan Engin’in bilgisayarıydı. Şirket denetçileri Engin’e, “Birkaç gün dinlenebilirsin” diyerek işe koyuldu.

KİMLERİN İSMİ GEÇİYOR?

FORD Otomotiv’in iddia ettiği zarara nasıl yol açıldığına geçmeden önce kimlerin suçlandığına bakalım. Şirkete göre, 247.8 milyonluk zarar, iki kesimin iş birliği ile oluştu. Dava dosyasına göre esas sorumlu olarak Süleyman Ercan Engin (48) görülüyor. Engin, 11 Ekim 1999’da şirkette işe giren bir isim. Nisan 2004’te ise ‘Alacaklar Ekip Lideri’ oldu. Engin’in başında olduğu birim şirketin 100 kadar bayisinden olan alacakların takibinden sorumlu. Engin gibi, bir dönem Ford Otomotiv’de çalışan eşi D. Engin de savcılık dosyasında ‘şüpheli’ konumda.

İşten çıkarılan Tolga Kılınç ise denetçiler soruşturma yaparken, bir takım dosyayı kayıtlarda silmekle suçlanıyor. Engin’in 50 milyona yakın kazanç sağladığı iddia edilen Samsunlu Okutgen Otomotiv’in üç ortağı Kayhan Başokur, İsmail Okutgen ile Ahmet Kelem de şirketin savcılık dosyasında adları yer alan üç isim.

NE İLE SUÇLANIYORLAR?

ŞİRKETİN iç denetim ekibi yoğun bir mesaiye başladı. Her evrak, her kayıt didik didik incelendi. Zaman ilerledikçe yeni bilgilere ulaşıldı. Şirketin 247.8 milyon lira zarara uğratıldığı bilgisi üst yönetime bildirildi. İddiaya göre Ford Otomotiv’de oluşan bu zarar iki firmaya kazanç olarak aktarıldı. Bu firmalardan biri Ford Otomotiv’in yedek parça bayisi Okutgen Otomotiv Limited Şti...

31 Aralık 2020 itibari ile bu şirkete sağlanan kazancın 48 milyon 152 bin 594 lira olduğu iddia ediliyor. Haksız kazanç sağlandığı öne sürülen bir diğer şirket ise Şahsuvaroğlu Otomotiv. Dava dilekçesine göre bu şirkete 2017-2020 arası dönemde sağlanan haksız kazanç 190 milyon 466 bin 146 lira.

SİSTEM NASIL ÇALIŞTI?

FORD Otomotiv’in savcılık başvurusu ve açtığı davaların özü “Şirket personelimiz, bazı bayilere haksız kazanç sağlayarak menfaat elde etti” iddiasına dayanıyor. Şirket, 21 yıllık çalışanı Engin’in, görevi sayesinde ulaşabildiği şirket kayıtları ve elektronik sistemleri maniple ettiğini öne sürüyor. Dava dilekçesinde özetle şöyle denildi:

 

“Davalı, limiti olmayan bayiye mal satışı yapılmasına neden oldu. Hileli işlemlerle bay limitlerini yükseltti. Bu sayede diğer birimleri yanıltarak araç veya parça satışı yapıldı. Davalı, kimi zaman da bayi borcunu gizledi. Bazı bayilerin şirkete yatırdıkları avans paraları ile ilişkisi içinde olduğu bayilerin borcunu ödenmiş gibi gösterdi.

Ford Otosan'daki 248 Milyonluk yolsuzluk SPK’nın da radarında! Hapis ve para cezası var

 

Örneğin, bankadaki limiti 1 milyon lira olan Okutgen’in limitini 30 milyon olarak kayda girdi. Borcu görünmez hale getirilen bir diğer şirket ise Şahsuvaroğlu Otomotiv... Bu şirketin 2017’de 21 milyon 643 bin 462, 2018’de 45 milyon 531 bin 293, 2019’da 81 milyon 27 bin 428 TL, 2020’de ise 38 milyon 611 bin 406 liralık borcu ödenmiş gibi gösterildi.”

SUÇLANAN İSİM KONUŞTU

Engin, “Suçlamaların bir teki bile doğru değil. Kayıtlarla oynamam imkânsız. Ben yapsam, bunu başkası görür” dedi.

HAKKINDA bir dizi dava açılan Engin ilk kez Hürriyet’e konuştu. “Suçlamaların bir teki bile doğru değil” diyen Engin “Biz yılda 12 denetim geçiriyoruz. Benim böyle bir şeyi yapmam mümkün değil. Benim üstümde bir sürü müdür ve yönetici var. Kayıtlarla oynamam imkânsız. Ben yapsam, bunu başkası görür. Yine faturaları değil ben, genel müdür bile değiştiremez. Limit üzeri satış yaptırmakla suçlanıyorum. Ancak bunu bizden üst yönetim istedi. Tüm hesaplarıma gayrimenkullerime tedbir konuldu. Tutuklanmamı talep etmişler ancak savcı yurtdışı yasağı koydu. Söylendiği gibi 85 milyonluk gayrimenkulüm yok. Bana ait 8 gayrimenkul var. Değeri 15-16 milyon TL” dedi.

DAVADA İSMİ GEÇEN BAYİLER NE DEDİ?

FORD Otomotiv’in, 190 milyon 466 bin 146 lira haksız kazanç sağlandığını iddia ettiği Şahsuvaroğlu Otomotiv’in Genel Müdürü Murat Şahsuvaroğlu ise Hürriyet’in sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Bize bu konuda gelen giden bir bilgi veya evrak yok. Konun detaylarını da sizden duyuyorum. Bende bu kadar bilgi yok. Öyle bir iddiaları varsa bunu ispat etmeleri gerekir. Bu olayın sağında solunda, önünde veya arkasında yokuz” dedi.

Görüşme talebini ilettiğimiz Okutgen Otomotiv’den ise dönüş olmadı. Telefonla ulaştığımız Ford Otomotiv’in avukatı da açıklama yapamayacağını söyledi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN