Sağlık
Giriş Tarihi : 18-02-2021 09:11   Güncelleme : 18-02-2021 09:28

Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı!

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op. Dr. Şeyma Yöney, hamilelere şeker yüklemesini ihmal etmeyin uyarısı yaparken Prof. Dr. Canan Karatay bunun tam tersini sşöylüyor.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı!

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op. Dr. Şeyma Yöney, “Düzenli kan şekeri takibi, evde parmaktan kan şeker ölçümleri, laboratuvar ortamında kan şeker ölçümleri ve ölçüm sonuçlarına uygun diyet ve tedavi düzenlemeleri gerekirse insülin desteği, hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem doğumun kolaylığı hem de annenin sonraki yıllarda Tip 2 diyabet riskinin yönetimi konusunda büyük önem taşımaktadır.” dedi.

 

PEK KARATAY NE DEDİ

Prof. Dr. Karatay, “Elbette bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şeker plasentayı bozuyor” dedi.

Karatay, gebelik sürecinde yapılan şeker testinin ve şeker yüklemesinin anneye ve bebeğe ciddi zarar verdiği görüşünü tekrarladı.

Yıllardır bu testin zararlarını görmüş gebelerle konuştuğunu aralarında bu testi yaptırdıktan hemen sonra düşük yapanların bulunduğunu belirten Karatay şunları söyledi:

 

DEFALARCA TEST YAPILIYOR

“Yeni doğmuş bir bebeğe şeker verilmesinin zararlı olduğu biliniyor. Peki o zaman anne karnındaki bebeğe neden bir anda o kadar şeker veriliyor? Bir yetişkin insan bile 100 gram sıvı şekeri birden alamaz. Test gebelere defalarca yapılıyor. Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor. Bizim ülkede bazı anne adaylarını 4 kere, 10 kere yapılıyor. Bir kişiye 9 kere yapıldığını biliyorum. Bu sağlıksız uygulama yerine gebelerin kan şekeri ve kan yağları ölçülüp ona göre beslenme programı hazırlanmalıdır. Şeker yüklemesi güvenilir bir test olmadığı için ilk uygulamada zararları ortaya çıkmayabiliyor. Ben kaç defa uygulandığına, ne kadar zarar verir bilemem. Ben kesinlikle yapılmasını istemiyorum. Doğal karbonhidratın kullanılmasını öneriyorum.”

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ETKİSİ

Prof. Dr. Canan Karatay, testin bebeğe olan etkisini ise şöyle anlattı: “Organları yeni gelişmekte olan bir bebekte serbest oksijen radikalleri yükselir. Annenin insülini plasentadan bebeğe geçmez. Bu nedenle anneden gelen yüksek kan şekerini düşürmek amacıyla bebeğin pankreasından yüksek insülin hormonu salgılanır. Bebeğin kanındaki yüksek insülin ise bebeğin akciğerlerinde solunumun sağlanması için gereken akışkan sıvının oluşmasını engeller. Şeker yüklemesi bebeğin bağışıklık sistemini çökertiyor. Bebeğin beynini duyu ve sinir sistemini, gözlerinin oluşmasını, pankreasının gelişmesini yavaşlatıyor. Kız bebeklerde prediyabet gelişmesine neden olur.”

 

‘BAKLAVA YESİNLER’

Karatay: “3 dilim baklavayı yiyebilirler ben buna karşı değilim. Ben saf ve sıvı şekere karşıyım. Pekmez, bal, bunlar boş kaloridir, bebeğin gelişimini önlüyor. Yükledikleri şeker bildiğimiz beyaz çay şekeri. 100 gramı bir kerede içiriyorlar. Bazı devlet hastaneleri hazır mısır şurubu şekeri şeklinde içiriyor. Üstelik mısır şurubu şekeri kanın şekerini yükseltmez. Mısır şekeri diğer şekerden, anne için de bebek için de plasenta için de tehlikelidir.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN