Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 16-09-2020 12:36   Güncelleme : 16-09-2020 12:36

Halifelik Kanunu Neleri Kapsamaktadır?

Halifelik Kanunu Neleri Kapsamaktadır?

Halifelik Makamı sanıldığının aksine kaldırılmamıştır. Bunu kanun metnini dikkatle incelediğimizde kolaylıkla anlayabiliriz. Fakat kamuoyunda kanun metninin aksine olarak Halifeliğin tamamen ortadan kaldırıldığı ve yeniden ihya edilemeyeceği algısı meydana getirilmiştir.

İşte ilgili kanun maddesini inceleyerek 500 sene kahraman Türk Milletinin uhdesinde bulunan Halifelik makamının aslında hala mevcut olduğunu ve yeniden yürürlüğe sokulmasını izah etmeye çalışacağız. Bu sayede başsız kalmış Müslümanların yeniden birlik ve beraberlik içinde olması için hayırlı ve güzel bir adım atılacağını umuyoruz. Gayret bizden Tevfik Allah’tandır…

3 Mart 1924 yani Hicri 26 Recep 1342 tarihinde “Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanının Türkiye Cumhuriyeti Ükesi Dışına Çıkarılmasına Dair Kanun”, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir.

6 Mart 1924'te ise Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 431 sayılı bu kanun; toplam 13 maddeden meydana gelmiştir. Birinci madde dışındakiler Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılması ile ilgili detaylardır. Bununla şimdilik ilgilenmeyip asıl olarak kamuoyunda yanlış bilinen hususlara değinmek gerekiyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN