Sağlık
Giriş Tarihi : 13-01-2023 17:23   Güncelleme : 13-01-2023 17:23

Hasan Artık Basketbol Oynayabilecek

İleri derecede skolyozu olan 14 yaşındaki Hasan Arslan , uzun yıllar farklı merkezlerde yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonrası tedavi imkanı bulamayıp, fiziksel aktivitelerinde giderek azalma şikayetiyle, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine başvurdu. Yapılan muayene ve tetkikler sonrası hastaya Central Core Myopati teşhisi konuldu ve ameliyat kararı alındı.

Hasan Artık  Basketbol Oynayabilecek

Ortopedi ve Travmatoloji ve Anestezi ve Reanimasyon Uzman ve ekiplerinin 9 saat süren başarılı ameliyatı sonrası Hasan Arslan  sağlığına kavuştu ve şifa ile taburcu edildi.

Hasan’a koyulan teşhis ve ameliyat süreci konusunda bilgi veren Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından, Dr. Öğretim Üyesi Ömer Bozduman şunları söyledi;

‘’ Hastamız da 100.000 de 6 kişide görülen Central Core Myopati isimli hastalık nedeniyle kas kuvvet kaybı mevcuttu. Bunun sonucu olarak da  Nöromuskuler ileri derecede skolyozu vardı. Skolyozu o kadar artmıştı ki kaburgaları leğen kemiklerine  neredeyse yapışmıştı. Hasan   okulunda başarılı bir öğrenci,  aynı zamanda basketbol oynamayı çok seviyor. Ancak bu durum Hasan'ın aktivitelerini giderek azaltıyordu. Ameliyatı ,  bu tür hastalarda görülen Malign Hipertermi denilen ve hayatı tehdit eden bir sorundan dolayı çok riskliydi. Fakültemiz Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Doç.Dr. Serkan Tulgar ve Anestezi ekibi sayesinde yaklaşık 9 saat süren bir ameliyatla Hasan'ın Skolyoz ameliyatını tamamladık. Hasan artık oturduğu zaman belirgin olarak daha dik durabiliyor ve boyunun uzamasından da oldukça memnun, hastamızı etkin bir ekip çalışması ile yaptığımız ameliyat sonrası hastanemizden şifa ile taburcu etmekten çok mutluyuz ‘’ , diye belirtti.

Central Core Miyopati konusunda da bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Ömer Bozduman ;

Central Core Miyopati,  konjenital miyopatiler grubunda yer alan, nadir görülen herediter bir nöromüsküler bozukluktur. Central Core  miyopati; kas güçsüzlüğü, iskelet sistemi deformiteleri ve artmış malign hipertermi duyarlılığı ile karakterize olup bu hastaların anestezi yönetimi ayrı bir önem taşımaktadır.

Cental  Core Miyopati  hareket etmek için kullanılan kasları (iskelet kasları) etkileyen bir hastalıktır. Bu durum, fark edilmesi zor olan kas zayıflığından en şiddetli kas zayıflığına kadar tüm seviyelerdeki kas zayıflığına neden olabilir.

Santral kor hastalığına sahip olan birçok hastada,  zamanla kötüleşmeyen, kalıcı, hafif kas zayıflığı görülür. Bu zayıflık, özellikle üst bacak ve kalçadaki kaslar olmak üzere vücudun merkezinin yakınındaki kasları (proksimal kas grupları) etkiler. Kas zayıflığı, etkilenmiş bebeklerde sarkıklığa ve oturma, ayakta durma ve yürüme gibi motor yeteneklerinin gecikmesine neden olabilir. Ağır vakalarda etkilenmiş bebeklerde son derece zayıf kas tonusu (hipotoni) ve ciddi ya da yaşamı tehdit eden nefes problemleri görülür. Central Core Miyopatisi , omurganın anormal eğriliği (skolyoz), kalça çıkıklığı ve bazı eklemlerin hareketini kısıtlayan kontraktür adı verilen eklem bozukluğu gibi iskelet anomalileri ile de ilişkilidir. 

 

Malign Hipertermi Nedir ?

Cenrat Core Miyopatisi  birçok hasta , ameliyat sırasında ve diğer girişimsel işlemlerde kullanılan bazı ilaçlara karşı gelişen şiddetli reaksiyonun arttırılmış riskine de sahiptir. Bu reaksiyon malign hipertermi olarak adlandırılır. Malign Hipertermi , acı hissini engellemek için kullanılan bazı anestetik gazlara yanıt olarak ve belirli kas gevşeticilerle birlikte açığa çıkar. Eğer bu ilaçlar verilirse, malign hipertermi için riskte olan hastalarda kas sertliği, kas liflerinde bozulmalar (rabdomiyoliz), yüksek ateş, kanda ve diğer dokularda asit seviyesinde artış (asidoz) ve hızlı kalp atışı gözlenir. Malign hiperterminin zorluğu, acilen tedavi edilmezse yaşamı tehdit etmesidir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN