Sağlık
Giriş Tarihi : 15-10-2022 12:43   Güncelleme : 15-10-2022 12:43

Hastalıklardan korunmada el yıkamanın önemi!

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Özellikle el hijyeni çok önemli. Çocuklarımıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız en önemlisi doğru el yıkamayı öğretmeliyiz.

Hastalıklardan korunmada el yıkamanın önemi!

El yıkama alışkanlığı biz büyüklerde de çoğu hastalığı önlemekte, mikroplardan bizleri uzak tutmakta. Okula gitsin gitmesin her yaştan çocuğumuz mutlaka sıkça el yıkamalı” dedi.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla kışın getirdiği çocuk hastalıklarından korunmada el yıkamanın öneminden bahsetti ve açıklamalarda bulundu.

EL YIKAMA VE AŞILAMA ÖNEMLİ

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Uzm. Dr. Çebi, “Kış tüm anne babaların çocukları için korkulu rüya, okullar açıldı, birçoğumuz hastanelerin yolunu tuttu bile. Peki biz anne baba olarak çocuğumuz daha az hasta olsun diye ne yapabiliriz bir bakalım. Özellikle el hijyeni çok önemli. Çocuklarımıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız en önemlisi doğru el yıkamayı öğretmeliyiz. El yıkama alışkanlığı biz büyüklerde de çoğu hastalığı önlemekte, mikroplardan bizleri uzak tutmakta. Okula gitsin gitmesin her yaştan çocuğumuz mutlaka sıkça el yıkamalı” diye konuştu.

GRİP AŞISI HASTALIĞI KORUMAYA YARDIMCI OLABİLİR

Alınacak önlemlerden bahseden Uzm. Dr. Çebi, “Ben her iki çocuğu kreşe giden, tüm kışı burun akıntısı ile geçiren bir anne olarak aşıyı öneriyorum ve her sene yaptırıyorum. Evet belki mucize yaratmıyor ama hastalık sıklığı ve geçirme şiddetini azaltıyor. Peki aşı hangi çocuğa nasıl yapılmalı? Burada çocuğumuzun yaşı önemli, eğer 9 yaşın altında ve ilk kez aşılanacaksa 1 ay ara ile 2 doz aşı yapılmalı, aşı 3 yaş altındaki çocuklarımıza yarım doz olarak uygulanır” şeklinde konuştu.

DOĞAL VE MEVSİMİNE GÖRE BESLENİLMELİ

 

Çocuklarımızın düzenli, dengeli, doğal ve mevsimine göre beslenmesinin bağışıklık sistemi için çok önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Çebi, şu bilgileri paylaştı:

“Sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketirsek hormonlu gıdalardan uzak durmuş oluruz. Takviye ilaca gerek var mı? İlla ki gerek yok ama bazı ilaçlar hakikaten sihirli dokunuşlar yapabilir doktor kontrolü ve önerisiyle alınan takviye vitaminler önerilerimiz arasında. Örneğin beta glukan içeren ilaçlar soğuk algınlığına karşı direnci arttırabilir ve artık her eczanede kolayca ulaşılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin destekleri ve çeşitli ilaçlardan fayda görebilirsiniz, ideali bu ilaçları 2 yaş ve üzerine kullanmak. Özel durumu olan, örneğin alerjik çocuklar için koruyucu ilaçlar dediğimiz birtakım ilaçlar astım ya da solunum sıkıntısı ataklarını azaltacaktır, doktorunuzun düzenlediği şekilde bunları kullanırsanız acile taşınmalarınız azalacaktır.”

AYVA YAPRAĞI VE IHLAMUR TERCİH EDİLMELİ

 

Uzm. Dr. Çebi, öksürüğü azaltabilecek önerilerini şöyle anlattı:

“Öksürüklerimize kış boyunca ayva yaprağı ve ıhlamurları hazır tutalım, zararı yok, faydası çoktur, karıştırıp demlersek içimi hoştur. Yine doğal öksürük şurubumuzun tarifi, bir turp tane karabiber ve bal; turbu oyup dibine tane karabiberi koyalım, içine balı döküp bir geniş kaba koyalım. Sabah kalktığımızda doğal öksürük şurubumuz hazır, günde 3 - 4 tatlı kaşığı verebilirsiniz. Tabi 1 yaşın altına vermiyoruz çünkü bal ile hazırlıyoruz. Bir de burnundan akıntı eksik olmayan, gece burun tıkanıklığından uyuyamayan çocuklar için önerimiz, bir soğanı soyun, 4'e bölün, yatağın başucuna asın, bir nebze akıntıyı hafifletir. İçinize sinmeyen her durumda, uykuyu bölen öksürük, 1 haftayı geçen grip nezle halinde mutlaka doktora başvurun, ilerlemeden hastalığın tedbirini alalım. Tedbirimizi aldığımız takdirde, gelecek olan kıştan korkmamıza gerek yok. Çocuklarıma sağlıklı bir kış dönemi dilerim.”

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN