Dünya
Giriş Tarihi : 24-09-2022 16:43   Güncelleme : 24-09-2022 17:32

İran’da neler oluyor! Mahsa Amini eylemlerinin Sebebi...

İran, geçen haftadan beri bir halk ayaklanmasıyla sarsılıyor... Mahsa Amini isimli genç kadının ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmasının ardından ölmesiyle başlayan eylemler gittikçe artmaya devam ediyor.

İran’da neler oluyor! Mahsa Amini eylemlerinin Sebebi...

İRAN'DA NELER OLUYOR, MAHSA AMİNİ OLAYI NEDİR?

Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Amini'nin yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açtı.

Mahsa Amini'nin kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar devam ediyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, dikkat çekici bir analiz yaptı.

Gazete Amini’nin cenaze töreninde başlayan eylemin kısa bir sürede yayıldığına dikkat çekti.

Tahran yönetiminin medyayı durdurması ve internet yasağı getirmesine rağmen eylemler ülkenin 40 farklı şehrine yayılırken, bazı bölgelerde göstericiler ile polisler karşı karşıya geldi.

FARKLI BİRÇOK BÖLGEDE PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Başkentin Mutaharri, Settarhan ve Sadıkiye bölgelerinde devam eden eylemlere araçlar da kornalarıyla destek veriyor.  Halk, yönetimin istifa etmesi için sloganlar atıyor.

Sokaktaki hareketlenmeler, tek taraflı kalmadı. Rejim yanlısı İranlılar da rejim karşıtlarının karşısında durmak için sokaklara döküldü. Kendi aralarında da saldırıda bulunan gruplar, bir iç savaşı körüklüyor.

Washington Post’un analizinde

“Mevcut eylem dalgası eski eylemlerden cesaret alırken bazı açılardan farklılık gösteriyor. Öncelikle bu eylemi kadınlar yönetiyor ve rejime karşı yaratıcı şekilde hareket ediyorlar” yorumu yapıldı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN