Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 16-03-2020 12:42   Güncelleme : 16-03-2020 12:42

Kim bu fırsatçılardan ziyade, niye fırsatçılık!

Ekonomi kendi kuralları içerisinde var olan, evrensel bir oluşumdur. Dolayısı ile ekonomik anlamda arz ve talep birbirini sürekli dengede tutmak zorundadır. Bu denge bir tarafın lehine veya aleyhine bozulduğu zaman ortaya çıkan durum kaos ile birlikte aynı zamanda fırsatçılıktır.

Kim bu fırsatçılardan ziyade, niye fırsatçılık!

Bir mala talep ne kadar çok olursa, fiyatı da o oranda artacaktır. Serbest piyasa ekonomisinde: yönetimlerin müdahalesi sınırlı olduğuna göre alıcı ve satıcı uzlaştığı müddetçe bu süreç bu şekilde devam edip gidecektir. Ekonomik ilişkiler ve kapitalist sistemde, etik değerler söz konusu olmadığına göre her şey mubah anlayışı ortaya çıkmış olacaktır.

Burada ahlaki anlamda bir sonuç beklemek söz konusu olmadığına göre bu sisteme dâhil olan insan, kukladan ibarettir. İnsan birey olarak bu sistemin dışına çıkmak istese de sistem onu otomatik olarak refüze edecektir.

Bu durumda geriye ne kalıyor? Üreticiden, tüketiciye varıncaya kadar arada bulunan zincirin her bir halkası aracı konumundadır. Bu zincir, dolayısı aracılar ne kadar çok olursa istismarda o oranda artarak, olan tüketiciye olacaktır. Bu aracıların çoğu kurumsal olmadıkları için, insan olarak vicdani hareket etmeleri meselenin halli yolunda önemli bir ivme ve işaret fişeği olacaktır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

adminadmin