Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-05-2022 14:48   Güncelleme : 16-05-2022 14:48

M. Kemal Paşa Samsun’a çıkmadan padişah ile görüştü!

Abdurrahman Dilipak, 1919’un gelişmelerini anlatırken, Padişah ve Mustafa Kemal arasında sıkça gerçekleşen görüşmelere dikkat çeker:

M. Kemal Paşa Samsun’a çıkmadan padişah ile görüştü!

 

Mustafa Kemal,Vahdeddin ile 15 ve 22 Kasım’da yaptığı bu görüşmelerden sonra her Cuma günü Cuma selamlığından sonra yapılan kısa görüşmeler dışında 29 Kasım, 20 Aralık 1918’de iki ayrı görüşme daha yaptı. 1919’a gelindiğinde ise 16 Mayıs günleri çok önemli bir görüşme daha yaptı. (Dilipak,1989:35)

M. Kemal Paşa bu görüşmede duruşuna dinî bir eda katarak ilerlemiş ve sağ elini Kur'an-ı Kerim'in üzerine basarak şu yemini etmişti: "Bakanlar Kurulu'nca düzenlenip Padişah'ın iradesine sunulan 21 maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler doğrultusunda Padişahımızın Anadolu illerindeki bütün mülki ve askeri memurlar üzerinde icrasına görevlendirildiğim denetleme ve soruşturmaları, Halife hazretlerinin yüksek rızası çerçevesinde iftihar kaynağım ve kölece övüncüm olan tam bir sadakatla elimden geldiği kadar yapacağıma yemin ederim. Vallahi billahi." (Öndeş,2012)

Bütün bu gelişmelerden sonra, geniş yetkilerle donatılmış görevlendirme talimatı Harbiye Nazırı Şakir Paşa ile M. Kemal arasında hazırlanır.Mehmet Doğan, Mustafa Kemal’e bu görev sırasında bir çok imtiyazın verildiğini şöyle anlatır:M. Kemal Padişahla yaptığı görüşme için ise “Adeta Padişahla diz dize idik” der.Padişahın M. Kemal’e yolculuk hediyesi, üzerine tuğrası işlenmiş bir altın saattir. Padişah, Mustafa Kemal’i kendi salâhiyetlerini ona veren ve bir nevi padişah vekili gibi hareket etmesini temin eden bir ferman-ı hümayun ile de techiz eder. Tahsisat-ı mestureden ve hazine-i hassadan külliyetli miktarda para verilir. Mustafa Kemal, maiyetini kendisi seçme imkânına da sahip kılınmıştır. Sırf Mustafa Kemal Paşa ve maiyetine bu özel görev için bir gemi tahsis edilir. (Doğan,M,2005:33)

Recep YAZGANRecep YAZGAN