Genel
Giriş Tarihi : 08-12-2018 09:15   Güncelleme : 08-12-2018 09:15

Mason Dernekleri Dernekler Kanunu’na muhalefet ediyor

​Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği, özel ve gizli ayin ve törenlerde giydikleri askeri üniformalar ve selamlama yöntemleriyle dernekler kanununa muhalefet ediyor.

Mason Dernekleri Dernekler Kanunu’na muhalefet ediyor

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği, genel karakter olarak sivil toplum kuruluşu olmaktan çok askeri Nizam’a benzer, paramiliter bir yapı görünümünde.

Kendi aralarında selamlamaları, esas duruşları olan derneğin üyeleriyle kurduğu ilişkiyi kıdeme dayalı hiyerarşi oluşturuyor.

Dernek toplantılarına önlüksüz ve eldivensiz girmek yasak, dernek yöneticileri kendi konumlarına göre regalya adı verilen giysiler kuşanıyor.

Dernekler kanununun 30/C maddesini açık ihlal eden malum derneğin, İçişleri bakanlığı, Valilikler ve İl dernekler müdürlüğü tarafından neden denetlenmediği merak uyandırıyor.

Dernekler Kanunu:

Madde 30- Dernekler;

a) Tüzüklerinde gösterilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları dışında faaliyette bulunamazlar.

b) Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz.

c) Askerliğe, millî savunma ve genel kolluk hizmetlerine hazırlayıcı öğretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunamaz, bu amaçları gerçekleştirmek üzere kamp veya eğitim yerleri açamazlar. Üyeleri için özel kıyafet veya üniforma kullanamazlar.

adminadmin