Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-12-2016 10:57   Güncelleme : 10-12-2016 10:57

MHP Grup Başkan Vekili Erhan Usta İle Ulaştırma Bakanı Arasında Söz düellosu!

​Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili, Erhan Usta Samsun Çarşamba Havalimanının 3 ay süreyle kapatılması ile ilgili olarak, TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma Bakanı ile söz düellosuna girdi.

MHP Grup Başkan Vekili Erhan Usta İle Ulaştırma Bakanı Arasında Söz düellosu!

Samsun Haber - Erhan Usta, Samsun Çarşamba Havalimanı tamiratının üç ay süreyle trafiğe kapatılması ile ilgili olarak yapılan ihale ile yüklenici firmaya bir yıllık bir süre verildiğini, işinde,1 Ekim 2016'da başlayıp 5 Ekim 2017'de bitmesi gerekirken hala işe başlanmadığını, Şartnamenin "33.7"nci maddesinde, "Şartname konusu işlerin yapımı esnasında havalimanı yolcu ve hava trafiğinin aksatılmaması için gerekli tedbirler yüklenici firma tarafından alınacaktır" yazdığını dolayısıyla havalimanı kapatılmadan bu tamiratın yapılması gerektiğini ifade etmişti.

Milletvekili Usta, bir aydır Ulaştırma Bakanına ulaşamadığından da yakınarak, “Mart-Nisan-Mayıs ayında havalimanını kapatılarak bu işin yapın" şeklinde talimat verildiğini ancak, 500 bin yolcu trafiğinin aksatılması gündemde olduğunu dolayısıyla bu durumun Samsun ticaretine, Samsun turizmine ciddi ölçüde zarar vereceğinden Samsun ayağa kalkmış durumda” şeklinde endişelerini de dile getirmişti.

Bir planlama hatasının olduğunu. 19 santimetrelik çukurun bir anda oluşmadığını, İkinci pistin aslında Samsun için şart ve olması gerektiğini de belirterek, bu şekilde havalimanının kapatılmasının önüne geçilerek, Samsun'u ve Samsunluyu mağdur edecek şekilde Samsun ticaretine ve turizmine zarar vermesinin önü geçilebileceğini de ifade etmişti.   

Gecenin ilerleyen saatlerinde Samsun Havalimanıyla ilgili olarak Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekiline cevap verdi.

Bakan Ahmet Arslan, “Samsun Havalimanıyla ilgili de burada bir paylaşımda bulunayım: Değerli Grup Başkan Vekiliyle biz bürokratlığımızdan tanışırız. Beni aradılar, aramışlar. Ben, Cep telefonundan aradım, Grup Başkan Vekilimizin telefonu cevap vermedi, bir kere daha aradım, cevap vermedi, arkadaşlara dedim ki: “Numarayı bir teyit edin, numarayı yanlış almış olabilirim.” Numarayı teyit ettiler, numaranızı aradım, tekrar cevap vermeyince size mesaj attım “Değerli Başkanım, hayırlı akşamlar, ben Ahmet Arslan, selamlar.” Bunu söyleyeyim, ben nezaketsizlik yapmam hiçbir zaman.

Samsun havalimanıyla ilgili yine size bir eksik bilgi verilmiş. Samsun havalimanı için şöyle denir: Pist kapatılıncaya kadar yapacağınız işlerde havalimanında uçuşlara engel olmayacaksınız. Kapandıktan sonra da bir yıl kapalı kalacak. Biz havalimanında uçuşlara engel olmayacak şekilde her şeyi altı ayda yaptıracağız, hatta altı ayda değil, dört ayda yaptıracağız, İnşallah martla mayıs arasında da bir yılda yapılması gereken işi üç ayda yapacağız ki, Samsun’u, Samsunluyu mağdur etmeyip tam tersine bir an önce havalimanını en iyi şekilde hizmetlerine sunalım. 2’nci pistle ilgili, elbette ki bütün havalimanlarımızda olduğu gibi, havalimanları büyüdükçe inşallah 2’nci pist ihtiyacı da olacak, onun da gereğini yerine getireceğim.

Bunun üzerine Erhan Usta söz alarak, “Sayın Ulaştırma Bakanımıza teşekkür ederim, “Ben nezaketsizlik yapmam kimseye.” dedi, ben nezaketsizlik yaptığını filan söylemedim, ancak ben, kendisini, yaklaşık bir ay boyunca neredeyse 3-4 defa aradım, hakikaten sonra baktım, kendisinin bir mesajı var. Numarası bende kayıtlı değil. “İyi akşamlar Başkanım. Ahmet Arslan.” demiş. Herhâlde 100 bin tane filan Ahmet Arslan vardır Türkiye'de, hem Ahmet hem Arslan çok yaygın bir isim. Belki tevazusundan “Ulaştırma Bakanı” şeklinde bir şey söylememiştir, ben hakikaten onun farkında değilim.

Bu işin bir yanı, ama diğer taraftan 5 şartname benim elimde. Sayın Bakan şunu ifade etti: Şimdi, şartnameye göre, bir yıl içerisinde, 1 Ekim 2016’dan başlayıp 5 Ekim 2017’ye kadar havaalanı kapatılmadan oradaki hizmet verilecek, o tadilat yapılacak diye…

Yani, bir yılda tamamlanması ve hava ulaşımının engellenmemesi söyleniyor. Şartname böyle bizim bildiğimiz ama başka bir maddesi varsa bizim bilmediğimiz, lütfen söylesinler. Hatta basına şöyle düştü, doğru mudur bilmiyorum, “Biz o şekilde ihaleye uymayacağız, bu işi üç ayda bitireceğiz.” şeklinde bir şey söylendi. Bilmiyorum, belki o gazetelerde yanlış da olabilir, orada Sayın Bakanı suçlamak istemiyorum ama şu anda yapılan odur. Üç ay içerisinde bitirilmek isteniyor fakat üç ay da havaalanı trafiğe kapatılacak, 500 bin yolcu kaybı olacak demektir. Biz burada şunu söylüyoruz: Yani, ihaledeki orijinal şartlara uygun olarak -çünkü zaten öyle ihale edilmiştir bu- hava trafiğine kapatılmadan, aslında hemen bu Ekimde başlaması gereken işe başlanmış olsaydı zamanında bu yapılabilirdi, hiçbir aksama olmazdı. Hiç aksama olmadan bu tür tamiratların yapıldığına ilişkin de birçok örnek var.

İkinci husus da şu: Zaten ikinci pistin bugüne kadar planlanmış olması gerekirdi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan yeniden söz alarak, Sayın Usta’nın bir cümlesi vardı burada: “Samsun’da şartnameye uyacak mısınız?” dediler. Ben de dedim ki: “Şartnameye uyarsam bir yıl sürecek. Ben dolayısıyla üç ayda gereğini yapacağım, şartnameye uymayacağım.” Bu cümle bu anlamdadır.

Bunun üzerine Erhan Usta yeniden Ulaştırma Bakanına cevaben, Şimdi, bir yıllık süreyi üç aya düşürürse burada şartnameye uymasın, burada kamu yararı var. Bir yıllık süreyi üç aya düşürüyor ama şartnamede havalimanının kapatılmaması var. Bir yılda yapılacak, havalimanı kapatılmayacak, bunun üzerinden bir ihale yapılıyor. Bakın, belgesini gösterdim ben, belgesi burada. Aksi bir belge varsa bana göstersin Sayın Bakan.

Şimdi, ben şartnameye uymayacağım. Evet, ne olur?  Evet, bir yıldı, üç ay; buna kimsenin itirazı yok ama üç ay da kapatıyorsunuz. Biz havalimanının kapatılmasını istemiyoruz, şartnamede kapatılmaması yönünde.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın cevabı, “Erhan Bey, böyle bir şey mümkün değil.

adminadmin