Eğitim
Giriş Tarihi : 06-08-2021 11:57   Güncelleme : 06-08-2021 13:19

Milli Eğitim Bakanı’nı yardımcısıyla kavgası mı götürdü!

İstifa eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, YEĞİTEK’ten sorumlu isimle giriştiği kavganın sonucunda makamına veda etmek zorunda kaldı. Ziya Selçuk, bakanlığı boyunca eğitim camiasını, öğretmenleri ve velileri gülücükleriyle memnun etmiş gibi göründü ama Milli Eğitim Bakanlığının hiçbir yapısal sorunlarına el atmadı.

Milli Eğitim Bakanı’nı yardımcısıyla kavgası mı götürdü!

Temel çözümler yerine moral motivasyon gibi kavramlarla bakanlıktaki süresini uzatmaya yönelik adımlar attı.

İlan ettiği 2023 Vizyon Belgesi, MEB’in var olan stratejik planının dahi gerisinde kalmıştı.

Eğitimin meseleleriyle hiç ilgilenmedi, hiçbir konuda çare üretmedi, eğitime çare olamadı.

Çoktan bırakacak veyahut istifa edecekti lakin pandemi süreci bakanlığın temel ve yapısal problemlerinin gün yüzüne çıkmasını yaklaşık iki yıl uzattı.

Nihayet, birinci derece yakınlarının da ilişkili olduğu CEBİT A.Ş’ye yapılan ödemeler, Dünya Bankasından alınan 160 milyon dolar borç ile yürütülen MEB-Dünya Bankası Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi ve bağlamda 425 Milyon Dolara ulaştığı iddia edilen harcamaların Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk için sonun başlangıcı olduğu iddia ediliyor.

Ödemeler ve harcamalar YEĞİTEK’ten sorumlu Bakan Yardımcısı Reha Denemeç ile Bakan Selçuk arasında büyük bir kavganın fitilini ateşledi.

Bakan Selçuk’un Cumhurbaşkanı’na çıkarak, “Ya Reha Denemeç ya Ben” dediği iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı da ikisinin de fişini çekerek hiç olmazsa Milli Eğitim’de para kavgası olmasın diye parayla pulla işi olmayan yeni bir bakan ile Milli Eğitim’in yapısal meselelerine çözüm üretecek bir ekibe görev vermek yerine böyle bir tercih yaptığı gelen bilgiler arasında.

Sonuç...

Çekilmelerin ve sorumluluk üstlenmemelerin insanı Ziya Selçuk, 3 yıl boyunca elini hiçbir taşın altına sokmadı. Tıpkı e-muhtıra döneminde askerin hizalaması döneminde TALİM TERBİYE KURULU BAŞKANI olarak kalmak istemeyip görünmez olduğu gibi Eylül ayında sorun yumağı olarak başlayacak eğitim-öğretim yılına bir ay kala Millî Eğitim Bakanlığını yüz üstü bıraktı.

ZİYA SELÇUKTAN GERİYE NE KALDI

  1. Atıl olacak ve kullanılmayacak 15 Bin tasarım Beceri Atölyesi ve bunlara harcanmış milyonlar.
  2. On binlerce norm fazlası öğretmen, MEB’in resmi rakamlarına göre 34 bin gerçek rakamlara göre 90 bin olduğu iddia ediliyor.
  3. Zor diye tabir edilen ama ölçMe değeri düşük bilimsel geçerliliği tartışmalı LGS, kimi liselerde kapasitenin üç katı kadar öğrencinin yönlendirildiği yerel yerleştirmeler.
  4. Pandemi sonrası okullar açıldığında ortaya çıkacak on binlerce derslik ihtiyacı,
  5. KPSS denklikleri karıştırılmış ve mağdur edilmiş on binlerce öğretmen adayı,
  6. Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen adayı.
  7. Yanından bile geçilememiş ve hedeflerine ulaşılamamış Ziya Selçuk’un meşhur ve çok şatafatlı 2023 Vizyon Belgesi ve buna eklenmiş sorunlar.
  8. Hiçbir meseleye çözüm üretemeyen yönetim mirası.
  9. Ziyan edilmiş üç yıl.
Recep YAZGANRecep YAZGAN