Samsun Haber
Giriş Tarihi : 06-10-2020 09:12   Güncelleme : 06-10-2020 09:12

Omü İle Samsun Büyükşehir Belediyesi Arasında Sahipsiz Hayvanların Rehabilitasyonu İş Birliği

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından; sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarının tetkik, teşhis ve tedavi süresince barınma ve otopsi hizmetlerinin karşılanması hususunda iş ortaklığı protokolüne imza atıldı.

Omü İle Samsun Büyükşehir Belediyesi Arasında Sahipsiz Hayvanların Rehabilitasyonu İş Birliği

“Sokak Hayvanları Muayene, Tetkik, Teşhis, Tedavi ve Otopsi Hizmet Protokolü” adlı iş ortaklığı kapsamında; Büyükşehir Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğünün gerekli gördüğü sahipsiz hayvanların söz konusu ihtiyaçları ile otopsi hizmetleri, OMÜ Veteriner Fakültesinin iş birliğiyle yürütülecek.

 

Kent merkezindeki Doğu Park’ta düzenlenen ve hayvan dostlarını bir araya getiren programda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal iş ortaklığı protokolünü imzaladılar. Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Harun Özer ve Dr. Öğr. Üyesi Yener Aksoy, Belediye yetkilileri ile hayvanseverler katıldı.

 

“Hayvanların yaşam haklarına saygı gösterelim” çağrısı

Buluşmada ayrıca, Belediye çalışanları ile yetişkin ve çocuk hayvanseverler, kaplara mama bırakarak “Hayvanlardan sevgimizi ve şefkatimizi esirgemeyelim, onları koruyalım, gözetelim ve yaşam haklarına saygı gösterelim” mesajı verdi.

 

İmzalar atılmazdan önce 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne dair düşünce ve değerlendirmeleri aktaran OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, pandemi sebebiyle dünyanın kısıtlamalara maruz kaldığı bir dönemde, can dostları olarak nitelediği hayvanları unutmamanın ve onların yanında olmanın kendileri için son derece önemli önemli olduğunu söyledi. 4 Ekim’i bir farkındalık olarak görmek ve anlamak gerektiğine işaret eden Rektör Ünal “Pet hayvanları, kolay kazanç alanı olarak görülmemeli ve istismar edilmemeli. Dolayısıyla popülasyonu mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Protokolün amaçlarından birisi de bu kontrol sürecini içeriyor. İnsan kâinatın efendisi değildir. Onları; hayatı anlamlı kılan, beslediğimiz sevgiyle kendimizi inşa ettiğimiz, hayata belki farklı bakmamızı sağlayan varlıklar olarak görmek gerekiyor. Onlar tıpkı bir çocuk gibi veya ailenin bir bireyi gibi sorumluluğumuzda olan canlılar. Bu nedenle 4 Ekim’i sıradan gün olarak değil, bir farkındalık günü olarak algılıyoruz.” dedi.

 

Rektör Ünal “Üniversitemiz bünyesindeki Hayvan Hastanesinde verilecek hizmetlerde yüzde 50 oranında indirim yapılacak”

Süreci başından beri yürüten Başkan Mustafa Demir’e, duyarlılığından ötürü teşekkür eden Rektör Ünal, söz konusu protokolün çerçevesini ise “Sahipsiz ya da sokağa terk edilen hayvanlar, doğrudan Hayvan Barınağı’nın envanterine girecek. Yeni bir alanda personel istihdam edilmesi yerine, Üniversitemiz bünyesindeki Hayvan Hastanesinin imkânları kullanılmak suretiyle olabildiğince hızlı ve nitelikli hizmet sunulacak. Belediyemiz de personel desteği verecek. Kullanılan materyallerle ilgili faturalandırmada ise Üniversitemiz yüzde 50 oranında indirim yapacak. Böylelikle bu yükü sırtlanarak inşallah planladığımız süreci işleteceğiz. Artık sahipsiz ve sokağa terk edilen bu hayvanların sahibi biziz diyecek kadar bu sorumluluğu üstleneceğiz. Şu ana kadar birikmiş yükü; özellikle kısırlaştırma, popülasyonu kontrol etme ve toplumda farkındalık oluşturma noktasında gerek kültürel ve eğitimsel

anlamda gerekse birtakım etkinliklerle omuzlayacağız ve üzerimize düşeni yapacağız.” sözleriyle çizdi.

 

Başkan Demir: Protokolle OMÜ artık tüm imkânlarıyla bizim yanımızda”

Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de Samsun’un bu hususta Türkiye’ye örnek olması gerektiğine işaret ederek “Samsun, kendi uygulamaları ve sorumluluk alanlarındaki refleksleriyle hem bölgeye hem de Türkiye’ye örnek olmak durumunda olan bir şehir. Rektör Hocam çok güzel ifade etti; 4 Ekim, bir festival ya da arada kutlanan bir gün değil, aksine yeni farkındalıklar ve duyarlılıklar doğrultusunda bütün canlılarla ilgili neleri daha iyi yapabileceğimizi bir kere daha gözden geçirme ve gelecekle ilgili bir projeksiyon tutma günü aslında. Bugün çok önemli bir protokole imza atacağız. Sadece Üniversitemiz değil, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler de burada. Belirlediğimiz bu yeni konseptte; popülasyondan tutun, sokak hayvanlarının hastalık, beslenme ve tedavilerine varıncaya kadar sorumluluk hepimizin omzunda. Tabii ana sorumlu olarak Belediyemizi görüyoruz. İmzalayacağımız protokolle Üniversitemiz artık tüm imkânlarıyla bizim yanımızda.” sözlerine yer verdi.

 

Çarşamba ve Havza’ya kısırlaştırma merkezleri geliyor

İlçe belediyeleri ve kentteki veteriner klinikleriyle beraber Samsun’daki kısırlaştırma çalışmalarını tamamlayacaklarına dikkat çeken Başkan Demir, Belediyenin bu yöndeki faaliyet ve planlarına ilişkin şöyle konuştu: “Kısırlaştırmayı bir an evvel tamamlamak zorundayız çünkü kontrolsüz bir üreme oluyor ve bunun hızı çok yüksek. Bu hayvanlar, sahiplendirilmediğinde başka problemlere sebebiyet veriyor ve büyük bir vebal altına giriyoruz. Bafra’da bir kısırlaştırma merkezimiz mevcut, ayrıca bu merkezleri Çarşamba ve Havza’da da kuracağız. Önce bunu yapacağız, bu faaliyetleri yürütürken de sokakta, kırsalda ve doğadaki hayvanların beslenmeleri için gerekli mekanizmayı sağlayacağız. Diğer yandan ölen hayvanlarımız için bizim tesisimizin içinde bir hayvan mezarlığı var ama yeterli olmuyor. İlçelerde de ölen hayvanını kendi imkânlarıyla gömecek yer bulamayan hayvan sahipleri için yerler hazırlayacağız ki hayvan ölüleri sağa sola veya dere kenarlarına atılmasın. Çünkü bu durum, sağlık açısından hassasiyet gerektiren bir konu.”

 

Sahipli Hayvanların Kaydı Tutulacak

Konuşmasında sahipli hayvanların kaydının tutulması yönünde bir program dâhilinde faaliyete geçeceklerini belirten Başkan Demir “Böylelikle hayvanı, hangi vatandaşımızın sokağa terk ettiğini tespit etmemiz ve hayvanlardaki küpeleri numaralandırmamız lazım. İyi zamanda yanında olurken, kötü zamanda hayvanı sokağa bırakmak, doğru bir davranış değil. Bizim bu anlamda olaya ne kadar teknik yaklaştığımızı herkesin anlamasını istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Konuşmalar sonrasında iş ortaklığı protokolü, Başkan Demir ve Rektör Ünal tarafından Samsun için hayırlı olması dileğiyle imzalandı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN