Eğitim
Giriş Tarihi : 05-01-2021 08:09   Güncelleme : 05-01-2021 08:09

OMÜ Uluslararası Öğrenci Katıldığı Kültür Elçileri Projesi Başladı!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Türk kültür, sanat ve bilim dünyasının temsilcileri ile OMÜ’lü uluslararası öğrencilerin buluşacağı Kültür Elçileri Projesinin (KEP) video konferans yöntemiyle düzenlenen açılış dersine katıldı.

OMÜ Uluslararası Öğrenci Katıldığı Kültür Elçileri Projesi Başladı!

Türk kültürünün tanıtılması, yaygınlaştırılması, uluslararası diyalog ve iletişimin güçlendirilmesini amaçlayan projenin detaylarının aktarıldığı çevrimiçi dersin moderatörlüğünü Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu yaptı.

 

“Birlikte hayal kurmaya ve hayallerimizin peşinden koşmaya başlayacağız”

 

Rektör Ünal, açılış konuşmasında yabancı öğrencilerle beraber olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek “Türkiye’de bulunmanızdan ve eğitim için OMÜ’yü tercih etmenizden son derece memnunuz. Birlikte hayal kurmaya ve hayallerimizin peşinden koşmaya başlayacağız” dedi.

 

Konuşmasında projenin amacına değinen Rektör Ünal, “Modern dünyada en güçlü sömürünün aracı kültürdür. Kültürel kodlar yok edildiğinde milletler kimliklerini kaybedecektir. Dünyadaki söz konusu bu duruma karşı sizin kültürünüzü karşılıklı tanımak istiyoruz. 

 

Gönül coğrafyası kavramından bahseden Prof. Dr. Ünal, ülkeniz neresi olursa olsun ortak değerlerimiz, ortak çıkarlarımız var ve ortak tehlikeler nedeniyle bizi bir araya getiren bağların olduğunu söyledi.

 

“Elde ettiğiniz birikimi, bilimsel bilgiyi ve kişisel gelişim açısından kazandığınız liderlik kabiliyetlerini ülkeniz adına kullanın”

 

Kültürü yaşam biçimi, düşünme biçimi ve elde etmek istediği birikim olarak farklı anlamda düşünebileceğimizi belirten Rektör Ünal, öğrencilerin kendi coğrafyalarına döndüklerinde elde ettikleri birikimi, bilimsel bilgiyi ve kişisel gelişim açısından kazandıkları liderlik kabiliyetlerini ülkeleri adına kullanmalarını istedi.

 

Üniversitede öğrencilerin vasıf ve nitelik kazanırsa rakiplerinizin doğal olarak önüne geçeceğini anlatan Rektör Ünal, “Bizim arzumuz öğrencilere elimizden gelen her türlü desteği vermek. En üst niteliklerle lisansınızı ve devamında doktora eğitiminizi burada almanızı sağlayarak ülkenize dönmenizi istiyoruz. Eğitimlerinizde kendinize yatırım yapmak zorundasınız. Bunu başarmanın birinci ayağı dünyayı yakından tanımak ve okumak için bilgidir. İkinci ayağı ise ortaya çıkacak riskler açısından kendinizi geliştirerek olumsuzlardan etkilenmeyeceğinizi sağlayacak olan karakter inşasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Projeyle yabancı öğrencilerin eğitimlerini daha verimli ve daha kolay bitirmeleri için alan bazlı destek dersleri ekleyeceklerini belirten Rektör Ünal, bazı alanlarda ise öğrenciler için özel sohbetler düzenleneceğinin altını çizdi. Ayrıca Rektör Ünal konuşmasında, dünyayı anlamak ve bilgiyi nasıl edineceğimizi öğrenmek için tarih bilgisi ile yabancı dilin de önemine dikkat çekti. 

 

İlk ders, proje kapsamındaki öğrencilerin Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a soru sormasının ardından sona erdi.

 

Yürütücülüğünü yaklaşık 6 bin uluslararası öğrenciye sahip OMÜ’nün yapacağı, Uluslararası İlişkiler Birimi, OMÜ Vakfı ile OMÜ-TÜRKÇE'nin de paydaş olduğu projeyle OMÜ’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin burslandırılması hedefleniyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN