Ekonomi
Giriş Tarihi : 06-06-2018 11:26   Güncelleme : 06-06-2018 11:26

Palandöken, Taşımacı esnafa ticari akaryakıt verilmeli

Palandöken, Taşımacı esnafa ticari akaryakıt verilmeli

Esnaf ve sanatkarın 24 Haziran seçimlerinden sonraki yeni hükümetten beklentilerini dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Aileleri ve çalışanları ile birlikte sayıları yaklaşık 10 milyona ulaşan esnaf ve sanatkarımız, Türkiye’de ilk kez uygulanacak yeni yönetim sisteminden büyük beklenti içinde. Özellikle emeklilik için gün sayan esnafımız 2000 öncesindeki Oda ve vergi kayıtları dikkate alınarak emeklilik yolu açan yeni yasal düzenlemeyi bekliyor. Esnafımızın emeklilikten kaynaklanan sorunları çözülürken tüm esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren Perakende Yasası da yeniden düzenlenmeli. AVM’ler ve zincir marketlerin açılışı kurala bağlanmalı. Finansman, kredi gibi destek ve teşvik programlarında esnaf ve sanatkara daha çok yer verilmeli” dedi.

Esnafa verilecek desteğin doğrudan halka ve ekonomiye yansıyacağına işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın beklentilerini şu şekilde sıraladı;

- 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olan ancak Bağ-kur kaydı olmayanlar için yeni bir yasal düzenleme ile geriye dönük borçlanma hakkı getirilmeli. Öte yandan esnaf ve sanatkarın 9 bin olan prim ödeme gün sayısı diğer sigortalılarda olduğu gibi 7 bin 200’e indirilmeli. Esnaf ve sanatkarın ayaktan tedavilerinde geçici iş göremezlik raporu verilmeli. Emeklilik için prim ödeme gün sayısını doldurup yaşı bekleyen esnafımızın prim ödemeye devam etmesi isteğe bağlı hale getirilmelidir. Çırakların staj dönemlerinin sigortalılık süresi emekliliğe sayılmalıdır.

- Esnaf ve sanatkarın yok olmaması ve haksız rekabetin ortadan kalkması için zincir marketler ve AVM’lerin açılışı kurala bağlanmalı. AVM’ler açılış kapanış saatlerine uymalı, kendilerine göre özel gün tayin etmemeli. Bundan sonra yapılacak AVM’ler şehir dışına taşınmalı. Perakende sektörünü düzenleyen yasa yeniden düzenlenmeli ve tüm maddeleri işlerlik kazanmalı.  

- Ülke ekonomisinin canlanması için esnaf ve sanatkara özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmalı. Yeni işyeri açacak esnafa 5 yıl süreyle vergi indirimi ile birlikmte elektrik ve su fiyatlarında esnafa özel indirim sağlanmalı.

- Ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren taksici, dolmuşçu, kamyoncu, halk otobüsçü ve minibüsçü olmak üzere tüm taşımacı esnafa ticari akaryakıt verilmeli. Taşımacı esnafımız üzerindeki haksız rekabetin önüne geçilmeli.

- Bankalar kredi verirken esnaf ve sanatkarın mali sicilini bahane ettiği için tüm bankaların uygulaması zorunlu olan etkin bir sicil affı çıkarılmalıdır. Halk Bankası tarafından kullandırılan esnaf kredilerine değişik alternatifler getirilmeli ve krediler sıfır faizli olarak çeşitlendirilmelidir. Esnaf ve sanatkarın teminat sorununu aşıp krediye ulaşmaları için Kredi Garanti Fonu’ndan daha fazla yararlanmaları sağlanmalıdır. Esnaf için Halkbankası tarafından verilen hazine destekli krediler daha fazla esnafın yararlanması için tüm bankacılık sistemini içine alacak şekilde genişletilmelidir. KOSGEB kredilerinde esnaf ve sanatkar ile tacir ve sanayici ayrımı yapılmalı. Esnaf ve sanatkarın KOSGEB kredilerinden faydalanması kolaylaştırılmalıdır. En önemlisi kadın girişimci ve genç girişimci esnafa sıfır faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalıdır.

adminadmin