Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 06-02-2023 13:40   Güncelleme : 06-02-2023 13:40

Sade Bir Hayat

Sade yaşantı kişinin hayatındaki maddi şeyleri ihtiyaçlarına göre azaltarak, yaşam kalitesi ve rahatlık elde edilen hayat biçimidir.

Sade Bir Hayat

Sade yaşantı israf etmeden, haddi aşmadan yaşamaktır. İhtiyacımız kadar yemek, ihtiyacımız kadar giyinmek ve aşırıya kaçmamaktır. Sadelik; özentiden, gösterişten, lüks ve israftan uzak durma halidir. Sadeliğin ölçü olarak alınmadığı bir hayatta mâneviyat bozulur, duygular sahteleşir, gösteriş ön plana çıkar. Bunun sonucu olarak da, hayatın dengesi bozulur, tatminsizlik belirir ve dünyaya aşırı bağlılık, mala ve lükse düşkünlük hastalığı baş gösterir.

 

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” (A’râf,  7/31) buyurur. Peygamberimiz de şöyle buyurur: “Siz işitmiyor musunuz, siz işitmiyor musunuz? Sade yaşamak imandandır; sade yaşamak imandandır.” (Ebû Dâvûd, Tereccül 1) Yani Müslüman bir kişi lüks ve israftan kaçınmalı gösterişten uzak sade bir hayat yaşamalıdır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN