Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-11-2016 11:58   Güncelleme : 18-11-2016 11:58

SAMGİAD Samsun Ekonomisini Değerlendirdi

Samsun Genç İş Adamları Derneği Başkanı Savaş Gömeç Samsun ve Türkiye ekonomisini Akasyam Habere değerlendirdi.

SAMGİAD Samsun Ekonomisini Değerlendirdi

Samsun Haber - Samsun Havalimanının tadilat için kapatılmasının şehre ekonomik açıdan olumsuz yansımalarının olacağını belirterek sözlerine başlayan SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç, “Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 3 ay olarak konuşulan bu sürenin 45 güne indirilmesi ile alakalı oldukça ciddi çalışmalar yapıyor. Samsun ekonomisini böleceği için bu durumdan işadamları olarak gerçekten rahatsızız. Diğer taraftan Olimpiyatlara hazırlanan Samsun’a gelecek olan binlerce ziyaretçi öncesi mutlaka yapılması gerektiğinin şart olduğunun da farkındayız” diye söyledi.

HAVALİMANINI HERKES KULLANIYOR

“Çocuklarımız, evlatlarımız, ailelerimiz bu uçaklarla seyahat ediyorlar” diyen Başkan Gömeç, “Hepimizin ve sevdiklerimizin güvenliği açışından bu çalışma tabi ki gerekli.  Artık hava yolculuğu olukça revaçta olan seyahatlerden oldu. Hemen hemen her kesim havaalanını kullanabilir oldu. Vatandaşlar eş dost ziyaretine, hasta ziyaretine,  iş seyahatine hemen hemen her yere artık havayolu ile gidiyor. Bazı zaman bizlerde bu seyahatlerimizde uçaklarda bazı aksaklıklar ve sorunlar ile birebir karşılaştık. Bu yüzden bu sorunun ivedilikle bir an önce yetkililer çözüm yoluna koymalı. Bizim isteğimiz aslında ikinci pistin kurulup faaliyete geçmesiyle bu tadilatın yapılmasına yönelikti. Yine isteğimizi yeniliyoruz, en yakın zamanda Samsun’a ikinci pistin kurulması ile alakalı çalışmalar başlamalı. Gerekli tadilatlarda böylelikle havaalanımızın kapatılması ortadan kalkacak ve şehir ekonomisini zora sokmayacaktır” şeklinde ifade etti.

KİMSE CANINI SOKAKTA BULMADI

Samsun Havalimanında sorunlar baş göstermeye başladığında bizlerde bunu yerinde gördük ve inceledik diyen Gömeç, “ Kimse canını sokakta bulmadı, birçok defa seyahatlerimizde bu sorunlara tanıklık ettik. Bu yüzden havalimanındaki bu tadilatın en kısa zamanda tamamlanması gerekiyor. Keşke geçmişte ikinci pist yapılsaydı ve bu bakım onarım çalışmaları uzun vadede detaylıca yapılsaydı. Şuan ki sistemde öngörülen acil olarak bakım onarım çalışmasına başlanması ve en kısa sürede şehir ekonomisine de daha fazla zarar vermeden bunun tamamlanması gerekmekte” diye söyledi.

TİCARET YAPMAK ZORLAŞTI

15 Temmuz ‘da gerginleşen Türkiye ve Samsun ekonomisi havalimanı süreciyle daha da zora girdiğini belirten Başkan Gömeç, “15 Temmuz süreciyle iyice zora giren ticaret ortamı tam yeniden hız alıyor derken havalimanı ile bir başka çıkmaza girdi. Bu bir tek şehir için değil ticaret içinde problem, herkesin bir şekilde organizasyonu var, çalışmaları var, Samsun’a davet edilen konukları var. Samsun büyük yaşayan ve reel bir şehir. Normalde bizim havaalanı kapatılmasının 5 gününe bile tahammülümüz yokken 45 güne boyun bükmek kalıyor ama karşımıza 3 aya varan bir süre sunulması hiçbirimiz için kabul edilebilir bir süre değil. Naçizane iyi niyetle bakış açımızı yönlendirmek istiyoruz, bunu aynı şekilde yetkililerinde değerlendirmesini istiyoruz” dedi.

FETÖ OPERASYONLARININ SAMSUN ETKİSİ

FETÖ/PDY operasyonları Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da bir etki yaptığını söyleyen Gömeç,  “Ülke genelinde olduğu gibi Samsun’da da ticari anlamda bir güvensizlik ve tereddüt sürmekte. Ticaret ettiğiniz insanla aramızda, ‘Acaba bu da o gurupta mı ben bu kişiyle ticaret yapmalı mıyım?’ diye güvensizlikler ne yazık ki mevcut. ‘Alacağım çekin karşılığı var mı? Yaptığım ticaret karşısında ertesi gün o kişiyi bulabilecek miyim, bulamayacak mıyım?’ diyerek güven ortamı ekonomide ciddi manada sarsıldı. Ama her geçen gün bunu toplamaya güven ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Her ne kadar zorlu bir süreçten geçsek dahi el birliği ile hızlı bir şekilde yaralarımızı sarıyoruz. İnsanlarımız sadece kararsızlık yaşamakta, ‘Paramı harcayayım mı? Yatırımda bulunayım mı? Yoksa saklamalı mıyım?’ diye soruyor. Ama bu ekonomiye darbe harekatı artık kışkırtılmıştır ve dirilemeyecektir bu yüzden vatandaşlarımız ve iş adamlarımız ekonomik olarak artık daha güven ortamı sağlamalıdır” şeklinde ifade de bulundu.

FETÖ/PDY ARTIK DİRİLEMEZ

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında yapılan operasyonlar la bu terör örgütünün beli bükülmüştür diyen Başkan Gömeç, “Eğer böyle bir girişim olacak olursa bu defa halkımız çok daha ağır bir şekilde kat ve kat karşılık verecektir. 15 Temmuz’da sokağa çıkanlar bir sonrakine örnek olmuştur, o gece yüzler binler sokağa dökülmüştü bu defa binler yüz binleri karşısında bulacaktır. İddianameler oluştu ve oluşturuluyor, haklı haksız adalet karşısına çıktığında çok daha çabuk bu sürünceme çözülecektir. Umarız bu haklı haksız yargı süreci bir an önce tamamlanır ve zan altında kalanlar da bir an önce olması devletinin milletinin arasındaki yere döner. Eğer suçu olan da suçunun gerektiğini sonuna kadar çeker. Bugün yapmaya çalıştıkları şeyin ne olduğunu bilmeden de binlerce de insan zayi oldu sıkıntı çekti. Bizim en büyük beklentimiz bir an önce kişilerin artık hâkimler karşısında savcılar karşısında haklılığının haksızlığının, suçluluğunun suçsuzluğunun belirlenip, suçsuz olanların tekrar ülkelerine kazandırılmaları, suçlu olanların ise en ağır şekilde cezalandırılmaları ki bu noktadan sonra ekonomi tekrar istenilen güveni tekrar sahip olacaktır” diye söyledi.

SAMSUN’DA EKONOMİNİN SON HALİ

Samsun ekonomisini küçük ve büyük işletmeler üzerinden değerlendiren Savaş Gömeç, “ Samsun’da uzun süredir sadece ekonomik olarak değil yaşam koşulları olarak ülkeler arası yaşanan sorunlarda dâhil bir yorgunluk var. Son zamanlarda öyle bir süreçten geçiyoruz ki hem içten hem dıştan neredeyse bir dünya ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Böyle bir durumda ister istemez halk huzur ve keyifsiziz ama böyle zor zamanları doğru hamleler ile atlatırsak sonuçları uzun yıllar ekonomide büyüme ve rahatlık sağlayacaktır. 15 yıldır hasbelkader ülkemiz yönetiliyor ve ciddi manada ülke olarak yol kat ettik hükümetimizle. Herkes diline dolamış durumda yol yaptı köprü yaptı gibi ama bilinmelidir ki yol olmadan hizmet gitmiyor, hizmet gitmeden istihdam sağlanmıyor, istihdam olmadan para kazanılmıyor, para kazanılmadan da para harcanmıyor. Ekonomi bu bağlamda zincirleme giden bir şeydir. Yaklaşık üç yıldır genel olarak ta ekonomi hassas noktalar da, yurtdışına bağlı nedenlerden döviz kurlarının yükselip alçalması insanları ticarete tedirgin bakmasına neden oluyor. Ülkede organizasyonlar var turizme önem veriyoruz, Samsun için sağlık kenti diyoruz spor, şehri diyoruz, bunlar hepsi ayrı ayrı önem teşkil ediyor.  Ama bir kaybetmeye 10 Şehit birden verdiğiniz de gardınız bütün inancınız zede alıyor, çalışma şevkiniz kırılıyor” şeklinde ifade de bulundu.

ASIL AMAÇ EKONOMİYİ VURMAK

Dış güçlerin bütün amacı bir ülkeyi ele geçirebilmek için insanından önce ekonomisini öldürmek olduğunu söyleyen Gömeç, “  Eskiden beri bilinen bir gerçek vardır ki bir ülkenin insanından önce ekonomisini öldürürseniz, o ülke size teslim olmaya hazır hale gelir. Dış güçlerin asıl amacı Türkiye ekonomisinde bir açık yaratmak ve kendini savunamaz hale getirmektir. Bizim her şeye rağmen derli toplu giden bir ekonomimiz var, büyüyen ve gelişen ekonomiden düşmanlarımız haz etmiyor ve bu nedenler çekemeyenlerin ülkeyi bölmeye çalışma çabalarına tanıklık ediyoruz. Bizler vatan söz konusu olduğunda Türk milletinin canını dişine takar vazifesini her şekilde ülkesi için yapacağına inanıyoruz ve bunu da 15 Temmuz’da gördük. Net söylemek gerekirse evet ekonomi olarak durgun bir dönemden geçiyor ama bunun nedenlerini de etrafımızdan izliyoruz. Bir ABD seçimlerini gördünüz, bu bir günlük bile Yüzde 10 dövizde fark etti, bu demektir ki cebinde 1,5 milyon lirası olan bir iş adamının 150 Milyon lirası uçtu gitti. Bunlar kolay emeklerle kazanılan paralar değil haliyle bu yüzden son dönemlerde ekonomik olarak zorlu ve durgun bir dönemden geçiyoruz. Bu bizim küçük esnafımıza da yansıyor büyük iş adamlarımıza da yansıyor.  Ne zaman kendi üretimimizi kendi tarım politikalarımızı kuvvetlendirir ve bir arada üretime geçersek, tüketmekten vazgeçip üretmeye yönelirsek Türkiye olarak biz dış dünyanın cebinden kazanır hale geliriz” diye sözlerini kaydetti.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin