Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-09-2019 13:11   Güncelleme : 11-09-2019 13:11

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz: 10 Binin Üzerinde İnsan İşsiz Kalacak!

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz, Danıştay’ın diş protez laboratuvarlarında çalışan yardımcı personel ibaresini iptal etmesine tepki gösterdi.

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz: 10 Binin Üzerinde İnsan İşsiz Kalacak!

Adnan Öz, bu iptal ile yaklaşık 10 Binin üzerinde insanın evine ekmek götüremeyerek işsiz kalacağını kaydetti..

Samsun Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Adnan Öz’ün konuyla alakalı açıklaması şu şekilde;

ALINAN KARARIN DOĞURACAĞI SONUÇLAR

Bilindiği üzere Danıştay 15. Dairesi’nin  27/03/2016 tarihli ve E.2013/2535-K.2015/1811 sayılı kararı ile dava konusu diş protez laboratuvarları yönetmeliğinde değişiklik hakkındaki yönetmeliğin 6’ıncı maddesiyle yönetmeliğe eklenen EK 1. Maddesinin EK 4’te yer alan yardımcı personel ibaresinin iptaline karar verilmiş olup, Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından söz konusu karara karşı temyiz yoluna gidilmiştir.

Bakanlığın temyiz talebi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 20/12/2018 tarihli ve E.2016/312-K.2018/5696 sayılı Kararı ile ret olunarak; Danıştay 15. Dairesi kararının onanmasına karar verilmiştir.

Yukarıda bahsedilen iptal kararının nasıl sonuçlar doğuracağı hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.

Tabii ki, mahkemeler meselelere hukuk çerçevesinde bakarlar. Ama alınan kararın doğuracağı sonuçlar ile ilgili fikirleri olmadığı aşikârdır!

Durum şudur ki, Bakanlığın diş protez üretimindeki eleman yetersizliği nedeniyle hızlandırılmış bir eğitim programı çerçevesinde mevcutta çalışan ama belgesi olmadığı için sıkıntı yaşayan 10 binin üzerinde ve sınavlarda başarılı olan insana yardımcı personel belgesi vermiştir.

SİSTEM FELÇ OLACAK

Bu personelin yaklaşık 5 bini sağlık müdürlüklerinden verilen çalışma belgeli ve diğerleri de çalışma belgesiz mesleklerini icra edip ailelerinin nafakasını alın teri ve helal yollardan kazanmaktadır.

Ve bu elemanlar şuan ülkemizde üretilen toplam diş protezin yarısından fazlasını üretmektedirler.

Bu sorun çözülmez ise 10 binin üzerinde insanın işsiz kalacağı gibi diş protez üretimi de sekteye uğrayacaktır. Yani sistem felç olacaktır. Çünkü laboratuvarlar diş hastaneleri ile sözleşme karşılığı diş protez üretmektedir. Bu elemanlar çalışamaz ise laboratuvarlar yeterli diş protezi üretilemez ve bu konu kaosa döner.

Hastane kapılarında insanlar dişlerini bekler ve sıkıntılar olur. Bu sebepten konuya ivedilikle bir çözüm üretilmesini bekliyoruz.

 Bu güne kadar belgesiz bile olsa diş protez laboratuvarında çalıştığını belgeleyenlerin işyeri açma hakkı tanınmasa bile personel olarak çalışmaları sağlanmalıdır. Çünkü hâlihazırda mevcut diş protezleri yaptırabilecek başka yetişmiş personel yoktur.

Uzun vadede ise Samsun, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi diş protez yapımında merkez olmuş illerde diş protez meslek liseleri açılmalı ve haftada en az 20 saat staj zorunluluğu getirilmelidir.

DİŞ PROTEZ LİSELERİ VE MESLEK YÜKSEKOKULU AÇILSIN

Çünkü diş protez mesleği parmak marifeti ile yapılmaktadır. Parmakların herhangi bir işe yatkın olması için iş ile parmaklar erken yaşta buluşmalıdır. Ve meslek lisesi mezunları yardımcı personel olarak mesleğini icra edebilmelidir.

Laboratuvar açabilmek için ön lisans şartı aranabilir.  

 

 

adminadmin