Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-02-2022 11:39   Güncelleme : 14-02-2022 11:39

Samsun Golf Tesisleri’nin Adrese Teslim İhalesi Ve Cevap Bekleyen Sorular!

Devlet tarafından Zamanında 10 Milyon dolara yani 135milyon TL’ye mal olan Samsun Golf tesisleri sessiz sedasız bir şirkete ihale ile teslim edildi.

Samsun Golf Tesisleri’nin Adrese Teslim İhalesi Ve Cevap Bekleyen Sorular!

Geriye gerçekleştirilen ihale hakkında kuşku dolu sorular kaldı.

İşte o sorular;

1-ihaleyi alan 8 adet tenis kortu, 144 araçlık otoparkı yapacak mıdır?

Yapılacaksa nasıl ve ne şekilde yapılacaktır?

Şartnamede 7 milyon artı KDV’ye denilmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi kabul komisyonu mühendisleri yetimin hakkını korumak için milimetrik ölçüm yapacak mıdır?

Bugünkü değeri 135 milyon TL olan bu tesis için İhaleyi alandan banka teminat mektubu alınmış mıdır?

Alınmışsa ne kadarlık bir teminat mektubudur. İhaleyi alanın yapım süresine uyup uymadığı denetlenecek midir?

Yoksa dostlar alışverişte görsün misali kağıt üzerinde mi denetleme yapılacaktır?

İhale adrese teslim ise belediyenin veya spor il müdürlüğü imkanları ihaleyi alan lehine kullanılabilir sıkı takip edilmelidir.

2.-ihaleyi alan, şartnamede belirtilen, 1 yılda 20  ulusal, 5 uluslararası tenis  ve her yıl en az 1 uluslararası 10 ulusal, golf turnuvası yapabilcek midir?

Böyle bir yükümlülük konulmadan Tenis federasyonu ve golf federasyonuna sorulmuş mudur?

Hiç bir federasyon bu konuda özel bir kulübe garanti veremez  ve bu şartların ihale şartnamesinde bulunması SKANDALDIR.

Bu şekilde turnuva almayı kim nasıl taahhüt edebilir araştırılmış mıdır?

Bu turnuvaların yapılıp, yapılmadığı yıl yıl ay ay kontrol edilecek midir?

3.- Şartname gereğince diğer tüm yükümlülüklerin ihaleyi alan tarafından yerine getirilip getirilmediği denetlenecek midir? Yerine getirmiyorsa verilen teminat bozdurulup irat kaydededilecek midir?

 

4-ihaleyi alan firmanın iki ortağı Hüseyin Baş ve Seraçettin Turan devlet memurudur. Yasal olarak bu mümkün müdür?

5- ihaleyi alan firmanın ortağı Seraçettin Turan golf tesisi dahil o bölgedeki tüm tesislerin sorumlusu İlkadım Gençlik Spor müdürlüğü yapmıştır, bu sorumluluğu bulunan bir devlet memurunun sorumlu olduğu tesisi  kuşkularla dolu bir ihale ile işletecek olması etik değildir, peki yasal mıdır?

 

6- Seraçettin Turan hali hazırda devletin Canik kortlarında tenis kulübü sahibidir ve burada çalışan personelleri vardır.

Devletten maaş Alan bir memurun, devletin tesislerinde para ile tenis dersleri vermesi , personel çalıştırması , hatta Canik kortlarının kantinini dahi işletmesi  normal midir?

Golf kulübü ihalesinde yine devletin imkanlarını imalat aşamasında kendi çıkarları için kullanıp kullanmayacağı   Kontrol edilecek midir?

7- Atakum’da 200 metre kare bir kahve dükkanının aylık kirası 60-70 bin tl iken Devletimize zamanında 10 milyon dolara (bugün 135 milyon tl) mal olmuş bir tesis sadece golf arabaları 1-2 milyon tl eden içinde kliması , tv si , çatal kaşığı dahi hazır koskoca bir bina ve  650 dönüm bir arazi sadece 41 bin tl bir kira karşılığı  nasıl özel bir şirkete verilebilir?

8-ihaleyi alan şirket ortakları Alper Engiz ve Seraçettin Turan ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Süleyman Demirtaş’ın liseden okul arkadaşı olan geçmiş dönemlerde Vezirköprü ilçe müdürü Yener Aksoy’un sürekli bir araya gelerek ihale şartnamesini birlikte hazırladıkları dedikoduları vardır.

Bu kişilerin HTS kayıtları incelenmelidir. İhaleden  önce  kaç kez bir araya gelmişlerdir.

 

9- golf kulübüne ait milyonlarca tl değerinde golf arabaları , mutfak ekipmanları , fitness aletleri vs .. kayıt altına alınmış mıdır. Demirbaş listesi ihale şartnamesinde yer almadığı gibi gelecekte nasıl korunacağı eskime payı vs konusu hiç bir yerde  geçmemektedir. Milyonlarca tl değerindeki emtia ihaleyi alan şirkete hibemi edilecektir?

10- daha önce emniyet mensupları ve vatandaş tarafından park alanı olan bölgede tenis kortları yapılacak park alanı küçülecektir.

144 araçlık yeni park alanı yine ücretsiz olarak kamu görevlilerine ve vatandaşa kullandırılacak mıdır, yoksa ihaleyi alan şirket burayı da kazanç kapısı haline mi  getirecektir?

Park yerinin ücretlimi olacağı ile ilgili bir madde şartnamede bulunmamaktadır.

Ücretli olacaksa onlarca firma sadece otopark geliri için bu ihaleye girerdi.

11- ihaleye kaç firma girmiştir, ihale esnasında neden kira artışı olmamıştır?

Birden fazla şirket girdiyse iki şirketin de şirket ortaklarının HTS kayıtları incelenmeli çakma başka bir şirket varsa ortaya çıkarılmalıdır.

 

12-Golf kulübünün işletme ihalesinİ 3 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihale ile almış olan GREEN isimli şirketin daha kuruluş aşamasında 19 Kasım 2021 (yani ihale tarihinden çok önceki bir tarihte) şirket adresi olarak ihalesi o tarihte henüz yapılmamış olan golf tesislerinin bulunduğu adresi şirket merkez adresleri olarak göstererek Ticaret Sicil Gazetesinde ilan ettirmiş olması gibi çok mühim bir rezalet sorgulanmayacak mıdır?

13- ihale şartnamesi 12 . madde bbb  maddesinde ihaleyi alacak firmadan Tenis antrenörü şartı istenmiştir.

Bu da adrese teslim kanıtıdır. Çünkü Samsun bölgesinde bu belgeye sahip tek tenis antrenörü Green Şirketinin ortağı Seraçettin Turandır.

İhale golf kulübü ihalesi ise neden aynı yeterlilik belgesi golf antrenöründen istenmemiştir?

Recep YAZGANRecep YAZGAN