Güncel
Giriş Tarihi : 06-04-2021 08:25   Güncelleme : 06-04-2021 08:25

Samsun Koronavirüs Risk Haritası Zirvesinin Sorumluları!

Sağlık eski Bakanı Ahmet Demircan’ın Meclis’e getirerek Samsun siyasetçilerine tanıştırdığı ve ardından da Samsun Sağlık İl Müdürü olarak atadığı Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç’un yönetimindeki Sağlık İl Müdürlüğü, Samsun’u aylardır Covid 19 salgınında Türkiye’nin zirvesinde tutuyor olmasına rağmen Sağlık İl Müdüründen beklenen istifa henüz gelmedi.

Samsun Koronavirüs Risk Haritası Zirvesinin Sorumluları!

Üstelik Sağlık eski Bakanı Ahmet Demircan’ın himayesindeki Sağlık Müdürü’nün başarıları sadece bunlardan ibaret de değildi.

 

BAKAN TOKAT’TA İL MÜDÜRÜ ANKARA’DA

Samsun’da sağlık sistemindeki eksiklik ve aksaklıklar koronavirüs pandemisiyle daha belirgin hale geldi.

Bu durumu yakinen bilen Samsun Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç koronavirüs tedavisini özel uçakla Ankara giderek tamamladı.

Tıpkı Oruç gibi Sağlık eski Bakanı Ahmet Demircan da koronavirüs karantinasına Samsun’da değil Tokat’ta girmişti.

 

FATURAYI PERSONELE KESMEK İÇİN TOPLANTI YAPTI

2019 yılında Üç hastanenin birleştirilmesi ısrarıyla Samsun’da Sağlık Sistemi Çökmesine sebep olan Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç haberlerimizin ardından bu bilgilerin kendisine ulaştırılmadan Akasyamhaber’de haberleştirilmesinin sorumlularını aramıştı.

Bütün uyarılarımıza rağmen Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleştirilmesinin Samsun’da sağlık sisteminin çökmesine sebep olmuştu.

Dünyada hastanelerinin branşlaşmaya doğru giderken Samsun’da yapılan bu hatanın sonuçları bugün daha net bir şekilde ortaya çıkmış durumda.

Hastaneler birleştirildikten sonra başlarına liyakate göre değil hemşericiliğe göre atamalarının yaşanması daha büyük bir felakete kapı aralamıştı.

Mesela 50 yataklı bir ilçe hastanesinin yöneticisi 450- 500 yataklı ildeki hastaneye yönetici yapılmıştı.

İdarecilik yapmamış başhekimler sırf mübadil diye başhekim olarak atanmıştı.

Birleştirilen üç hastanede doktorların döner sermaye payları azaldığı için doktorlar aldıkları döner sermaye payına tekabül edecek kadar olan günlük 40 hastadan fazla hastaya bakmamaya başlamışlardı.

Bir bozuk cihazın tamiri için kurum içinde dönem evraklar insanın başını döndürür hale gelmişti.

Kamu hastaneleri MR için 1 ay sonrasına gün veriyor, bu da tabi ki özel hastanelerin işine geliyordu. Çünkü hastalar özelde bir günde MR sonucu alabiliyorlardı.

 

SİSTEMİ ÇÖKERTTİLER

Yine 2019 yılında Samsun’da Bilgi yönetim sistemi değişikliği ve veri tabanı değişimi sebebiyle devlet hastaneleri hasta bakamaz duruma getirilmiş ve HBYS - Hastane Bilgi Yönetim Sistemine geçiş sırasında yaşanan aksaklıklar sebebiyle Ankara’dan teknik destek getirilmek zorunda bırakılmıştı.

Samsun’da devlet hastanelerine bağlı doktorlar, çözülemeyen veri tabanı sisteminin bütün bir personeli iş yapamaz hale getirmesine hastane bünyesinde kurdukları WhatsApp gruplarıyla çözüm üretmeye çalışıyorlardı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN