Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-11-2021 10:52   Güncelleme : 24-11-2021 11:14

Samsun Kütüphane Konuşmaları Gazeteci Recep Yazgan’la devam etti

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hayata geçirdiği ‘Kütüphane Konuşmaları’ Samsun Merkez ve ilçelerinde devam ediyor.

Samsun Kütüphane Konuşmaları Gazeteci Recep Yazgan’la devam etti

Kütüphane Konuşmaları çerçevesinde Diriliş Gazetesi Köşe Yazarı ve Akasyam.com Yayın Yönetmeni Gazeteci-Yazar Recep Yazgan Havza ve Vezirköprü Kütüphanelerinde dinleyicileriyle bir araya geldi.

Yazgan konuşmasında teknolojiyle birlikte gelişen iletişim araçlarının ve özellikle sosyal medyanın Taşra, gurbet, hasret, özlem ve aşk gibi insanın his ve hasletleri üzerinde yaptığı tahribat üzerinde durdu.

Konuşmasına Şair mütefekkir İsmet Özel’in, “Medya’nın gücü yoktur, gücün medyası vardır” sözlerini hatırlatarak başlayan Gazeteci Yazar Recep Yazgan, bu cümleyi şimdilerde, ‘sosyal medyanın gücü yoktur, gücün sosyal medyası vardır’ şeklinde değiştirebilmenin mümkün olduğuna vurgu yaparak buna örnek olarak da Amerika seçimlerinde Donald Trump’un sosyal medya paylaşımlarının sosyal medyanın iplerini elinde bulunduranlar tarafından silinmesini gösterdi.

Yazgan bu ortam da ‘tüfek icad oldu mertlik bozuldu’ ata sözünün de ‘sosyal medya icad oldu mertlik bozuldu’ şeklinde değiştirebilmenin pekâlâ mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Artık Taşra ile merkez arasında belirgin olarak pek bir farkın kalmadığı için taşra ile merkez şeklinde bir ayrımında sosyal medya sayesinde ortadan kalktığına da değinen Yazgan, “Artık taşra diye bir şey kalmadı. Çünkü dünya bazılarına göre küresel bir köy haline geldi. Dahası hasret, gurbet, özlem gibi kavramlar hatta aşk da anlamını kaybetti.

GURBET HİSSİNİ, HASRETLİK DUYGUSUNU YAŞAYAMAZ HALE GELDİK

Çünkü sosyal medya sayesinde gurbet hissini, hasretlik duygusunu yaşayamaz hale geldik. Özlediğimiz insanların telefon ve sosyal medya uygulamalarıyla, sesini, görüntülerini istediğimiz zaman görebiliyorum. Eskiden bir mektup için 15 gün gidiş ve 15 gün de geliş zamanını hasretle beklerdik. Şimdi insan sosyal medyaya bakmadan 15 dakika geçiremez hale geldi” diye konuştu.

“Taşra bitti, aşk bitti, bu yüzyıla sosyal medya yüzyılı dersek modenizmin insanı bıraktığı sahili daha net olarak anlayabiliriz” diye devam eden Gazeteci recep Yazgan sözlerini şöyle tamamladı;

“Bu yüzyılda hasret ya da gurbet yok; aşk da yok. Bir boşluk var içimizde. Bu boşluğu neyle dolduracağız. Şunu fark etmemiz lazım sosyal medya yeni taşlar ve yeni gurbetlerini oluşturdu. “İslam garip geldi, garip gidecek” hadisinde garip ile gurbet kelimesi arasında bağlantıya da dikkat ederek, bize hasret ve gurbet haline gelinen değerlerimiz ile bu boşluğun doldurulması gerektiğini düşünüyorum.

İslam sosyal medyanın tahrip ettiği insanı değerlerin yeniden inşasını teklif ediyor;

İnsanın Akıl, Can, Din, Mal ve Nesil ve nesil emniyetinin garantisini veriyor.

Dikkat edin bu kavramlar direk sosyal medyanın hedefindeki değer ve kıymetlerimizdir.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN