Güncel
Giriş Tarihi : 10-03-2020 17:23   Güncelleme : 10-03-2020 17:23

Samsun Tarihine Yolculuk

Samsun Tarih Derneği Başkanı-Tarihçi-Yazar Emin Günaydın, Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine, Samsun tarihini anlattı.

Samsun Tarihine Yolculuk

18 Kadın Milletvekilinden Biri Samsun’dan Çıktı

Atakum Anadolu İHL konferans salonunda gerçekleşen konferansa tarihe ilgisi olan öğrenciler katıldı. Bir imam hatipli olarak imam hatiplilerin arasında bulunmaktan gurur duyuyorum diyen Tarihçi-Yazar Emin Günaydın, “ Samsun’da ilk yerleşim yerleri Tekkeköy mağaralarıdır. İlk başlarda Samsun gâvur ve Müslüman olarak ikiye ayrıldı. Samsun kalesi Danişmentliler tarafından deniz kenarına kurulan ilk kale olarak bilinir. Şu an Zeytinlik denen bölgeye ismi daha önceden o bölgede yetiştirilen zeytinlerden dolayı verilmiştir. II Abdülhamid döneminde hükümet konağı hızlandırılıyor ve Samsun’da hükümet konağı açılıyor. Yine II Abdülhamid döneminde sular kuyulardan çıkarıldığı için, Samsun’da onun ismiyle anılan Hamidiye Çeşmesi kuruldu. Temel bilmeden, tarih bilmeden yapılan restorasyonlar tarihi eserleri bu hale getirdi. 1950’de Samsun Yunan gemisi tarafından 4 saat bombalandı. Samsun Hükümet Konağı’nın yıkılmayan kısımları restorasyoncular tarafından komple ortaya çıkarıldı. Şu an Atatürk Anadolu Lisesi’nin bulunduğu yerde 1924 yılında ‘Daru’l-l Eytam’ bulunuyor. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiğinde, 18 kadın milletvekilinden biri Samsun’dan çıkar. O kişi Meliha Ulaş’tır.” diye konuştu.

Çocuklar, Kendi Ülkesinin Hudutlarını Çizemiyor

Tarihçi-Yazar Emin Günaydın, “Öğrencilere tarihlerini bilmesi gerektiğini belirtirken, uzun yıllardır Tarih öğretmenliği yapıyorum ve gördüğüm şey şu; çocuğu tahtaya çağırıyorum ve çocuk kendi ülkesinin hudutlarını çizemiyor. Siz kendi tarihinizi de dünya tarihini de bilin. Geçmişini, tarihini bilmeyen gençlik geleceğine yön veremez.” dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN