Sağlık
Giriş Tarihi : 16-06-2022 14:01   Güncelleme : 16-06-2022 14:01

Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Koklear İmplant Ameliyatları Yapılmaya Başlandı

Halk arasında Biyonik Kulak olarak bilinen Koklear implant ameliyatları tüm Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde olduğu gibi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de hastalara ek ücret farkı çıkmadan yapılabiliyor.

Samsun Üniversitesi   Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  Koklear İmplant Ameliyatları Yapılmaya Başlandı

 

Konuyla ilgili Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Doğukan Özdemir şunları söyledi;

Halk arasında Biyonik Kulak olarak bilinen   koklear  implant  ameliyatlarını Samsun Üniversitesi Tıp Fakültemiz bünyesinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemizde gerçekleştiriyoruz, Koklear  implant, genel anlamda işitme cihazlarından fayda göremeyen her iki kulakta ileri veya  çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalar için uygun olan bir yöntemdir. Doğuştan ya da sonradan görülen ileri veya çok ileri düzeyde işitme kayıplarında bu uygulamadan yararlanılabilir. Cerrahi operasyonla yerleştirilen bu cihazlar sayesinde tam işitme kaybı görülen vakalarda bile hastaların sesleri algılaması sağlanabilir.’’ Diye belirtti.

Doç. Dr. Özdemir sözlerine şöyle devam etti; ‘’ 2 ‘si çocuk, 1’i yetişkin olmak üzere 3 hastaya başarıyla koklear  implant ( biyonik kulak ) ameliyatı gerçekleştirdik .Çocuk hastalarımızın 1’i, 18 aylık ,her iki kulağına da koklear implant yerleştirdik, bir diğer çocuk hastamıza ve  Trabzon’dan gelen yetişkin hastamıza da tek taraflı olmak üzere ameliyatları tamamlamış olduk. Ameliyatlarda bizden katkılarını esirgemeyen Prof. Dr. Turgut Karlıdağ hocamıza da ayrıca teşekkür ederim.

Yenidoğan İşitme Taraması Hastanemiz Kadın- Doğum Yerleşkesinde Rutin Olarak yapılıyor

Şunu da özellikle ifade etmek istiyorum; Hastanemiz   yenidoğan işitme taramasında bölge hastanesi olarak hizmet veriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum yerleşkemizde doğan tüm bebeklere işitme taraması rutin olarak yapılıyor, işitme kaybı saptanan bebekler vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz bölümüne gelerek ayrıntılı muayene ve tetkiklerden geçiyor, işitme kaybı olanlar, yaşını tamamladıktan sonra ameliyat edilebiliyor.

Ameliyatlar Hastalardan  Ek Ücret Alınmadan Yapılıyor

Bir diğer önemli konu da, bu ameliyatlar yüksek maliyetli ameliyatlardır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı tüm Eğitim Araştırma Hastanelerinde olduğu gibi , Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemizde de koklear  implant ( Biyonik Kulak ) ameliyatlarında hastalarımıza ek ücret çıkmamaktadır. Bu konuyu da önemli bir avantaj olarak hastalarımıza ayrıca bildirmek isterim.

Gerçekleştirdiğimiz koklear  implant ameliyatlarının yeni kurulan Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde  başarıyla tamamlanmasından da ayrıca gurur ve memnuniyet duyuyoruz. ‘’ dedi.

Koklear İmplant Nedir?

Halk arasında ‘Biyonik Kulak’ olarak da bilinen koklear  implant, işitme cihazlarından yeterli yararı göremeyen veya işitme cihazlarının yetersiz kaldığı ileri/çok ileri işitme kaybı olanlara yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış cerrahi müdahale ile takılan bir iç kulak protezidir. Biyonik kulak sistemi iki bölümden oluşur. Birincisi 2-4 saatlik bir operasyonla iç kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı; ikinci bölüm ise alınan konuşmaları işlemleyen mikrofon, ses hassasiyet ünitesi, ses ayar kontrolünün yer aldığı kulak arkasına takılan dış kısımdır.

Kimler bu uygulamadan yararlanabilir?

 

             Doğuştan veya sonradan işitme kaybına uğrayan 0-5 yaş arası çocuklar ve yetişkinler,

             İşitme kaybı sadece iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanan ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisi alamayanlar,

             İşitme yeteneği varken geçirilmiş hastalık operasyon ve kaza sonucu işitmesini kaybeden erişkinler,

             95 dBHL ve üstü kaybı olanlar,

             İleri, çok ileri ve total işitme kaybı olanlar bu uygulamadan yararlanabilir.

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN