Sağlık
Giriş Tarihi : 05-08-2022 14:50   Güncelleme : 05-08-2022 16:01

Samsun'da 6 Ayda 9 Milyon Hasta Muayene Edilmiş

Samsun'da bulunan sağlık tesisleri 2022 yılının ilk 6 ayında 9 milyona yakın hastaya muayene hizmeti verdi.

Samsun'da 6 Ayda 9 Milyon Hasta Muayene Edilmiş

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, "Yıl sonuna kadar bu rakamın 17 milyonun üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Halbuki uzmanlar Çok hastaya bakmak bir kişinin bir yıl içinde çokça kez muayene olması kesinlikle iyi bir gösterge olmadığını belirtiyorlar.

Çünkü en başta hastanın tedavi edilemediği anlamına gelen bu rakamlar aynı zamanda Samsun’da koruyucu sağlık hizmetlerinin çöktüğünün göstergesi oluyor.

Konuyla alakalı habere yapılan yorumlar ne demek istediğimizi daha iyi anlatıyor;

Övündüğü şeye bak Çok hastaya bakmak bir kişinin bir yıl içinde çokça kez muayene olması tedavi olması kesinlikle iyi bir gösterge değil aksine koruyucu sağlık hizmetlerinin çöktüğünün göstergesidir. Hele hele aile hekimliği uzmanı olan bir hekim övünmemesi gereken bir konu. Hele de tomografi ve MR la övünmesi…

Samsunda Hastaneye gidiyorum ekrandaki isimler hep yabancı isimler. Çocuğu çocuk hastanesine götürüyorum 10 çocuktan en az 6 sı suriyeli. Bu rakamlar az bile. Artık randevu bulamıyoruz mecbur özele gidiyoruz…

Samsun’daki hastaneler sadece Samsun halkına hizmet vermiyor, Amasya, sinop, Çorum, Ordu illerindeki ağır hastalar hep üniversite hastanesi ve diğer hastanelere sevk ediliyor.

Bir hastanın sadece muayene ücreti 80tl sgkya fatura ediliyor. Yani kan tahlili film vs olmadan samsunun sene sonu hazineye maliyeti 1 milyar 300 milyon tl. Ama bu hastalar direk hastaneye degilde aile hekimine gitse aile hekimi uygun gördügü hastayı uzman doktora sevk etse 300 milyon tlyi bulmaz rakam. İsraf göz göre göre israf. Hem gerçekten uzman doktor ihtiyacı olup ulaşamayana yazık, hem uzman doktorun angarya yüküne, hem hazineye yazık.

Bir hasta tedavisini olmadan sabah akşam gelirse bu rakamlar az bile. basvuru sayısını değil kişilerin kendisini saydam bu kadar çıkmaz bir hasta muayenesini oluyor tedaviyi bitirmeden daha ilk günden faydası olmadı ilaçların diye hastaneye tekrar geliyor bizim doktorlarda sagolsunlar tedaviniz düzenlenmiş devam edin diyeceğine bir reçetede kendi yazıyor sırf vatandaşla sıkıntı yaşamadım diye buda devlete ekstra külfet getiriyor israf sağlıkta çok fazla..

Hastaneye gitmek sosyal bir faaliyete döndü. Gerçekten rahatsızlığı olanlar hizmet alamaz hale geldi. Rakamlar ortada. Övünülecek durum yok. Kaynak israfı bu.

O zaman Samsun un insanları etkileyen bir faktörü var. su mu hava mı yiyecekler mi . Bu bir başarı gibi verilmiş ama şehir resmen hastanelerde yatıp kalkmış. incelenmesi lazım..

Üretim yok, hasta bakma 6 kat, Ne kadar övünsek az...

Burnunuzda sivilce çıksa hastaneye gidiyorsunuz gerçek rahatsızlığı olanlar sıra alamıyor sonra da doktor ilgilenmedi diye sızlanıyorsunuz hangi birinizle ilgilensin doktor..

Kronik hastalar haricinde hastaneye gidenlere 20-25 TL civarı da olsa bir ücret konulmalı. İşten kaytarmak isteyen hastanenin yolunu tutuyor ve diğer insanların da kaliteli hizmet almasını engelliyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN