Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-08-2022 16:07   Güncelleme : 12-08-2022 16:07

Samsun’un Kavak İlçesinde bulunan Çakallı Taşhan’ın Kitabesindeki Esrarlı Yazı Ne Demek İstiyor

Eski Ankara-Samsun yolu üzerinde Çakallı mevkiinde bulunan Samsun Çakallı Taşhan’ın bir Selçuklu yapısı olduğu bilinoyr olmasına rağmen kitabesindeki esrarlı yazının ne anlama geldiği henüz anlaşılamadı.

Samsun’un Kavak İlçesinde bulunan Çakallı Taşhan’ın Kitabesindeki Esrarlı Yazı Ne Demek İstiyor

 

Taşhan’ın kitabesinde, “Yedi sefer yıkılsam yapılacak gücüm karşımın karşısında saklı” diye yazıyor.

Yapılan araştırmalara göre 13.yy Selçuklu eseri olduğu anlaşılan, günümüzden 800 yıl öncesine ait, tarihi kaynaklarda Taşhan, Çakallı kervansarayı gibi isimlerle söz edilen Taşhan’ın kitabesi ne yazık ki günümüze kadar gelememiş.

Samsun Çakallı Taşhan Restaurant Samsun‘un Kavak ilçesinde Anadolu Selçuklu Devleti  padişahı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan İpek Yolu üzerindeki 800 yıllık Çakallı Han bugün restorasyon görüp restaurant haline geldi.

Çakallı Köyü içerisinde eski Ankara yolu yakınında bir han olan Taşhan’ın tarihi hakkında çok fazla bilgi yok.

Giriş kapısı yanlarındaki taşlar süslemeli yan taraftaki kemerler ise halk arasında söngürtlü taş denilen taslardan yapılmış ancak bu yörede bu taşlardan bulunmuyor.

Nereden geldiği merak konusu olup, büyük kemer tahminen 10/12 metre kadar yükseklikte yanlardaki kemerler ise tahminen 4,5 metredir.

Üst taraftan yağmur suları akmaya başladığından taşlarda siyahlaşma olmuş. Yanlarda 12 adet sağda 12 adet solda olmak üzere 24 adet küçük bölmeler vardır.

Bu hanın giriş kapısı üzerinde şöyle bir yazı yazıldığı söylenmektedir. “Yedi sefer yıkılsam yapılacak gücüm karşımın karşısında saklı” diye yazarmış.

Kaçak kazı yapanlar hanın karşılarında çok yerler kazmışlar fakat hiçbir şey bulamamışlar. Daha sonraki zamanlarda bir İngiliz’in gelerek kapının üzerinde ve yazının altında saklı olan altınları alıp götürdüğü söylenmektedir. Diğer bir adı da Selçuklu hanı olarak söylenmektedir. Selçuklular zamanında yapılmış olduğundan bu isim verilmiş.

Recep YAZGANRecep YAZGAN