Ekonomi
Giriş Tarihi : 25-06-2020 15:36   Güncelleme : 25-06-2020 15:57

Satılabilir Linyit Üretimi Azaldı

Linyit üretimi Nisan ayında 4 milyon 57 bin 865 ton olarak gerçekleşti

Satılabilir Linyit Üretimi Azaldı

Linyit satılabilir üretimi bir önceki aya göre yüzde 18,7, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5  ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 azaldı.

TÜİK verilerine göre taşkömürü üretimi Nisan ayında 13 bin 282 ton olarak gerçekleşti

Taşkömürü satılabilir üretimi bir önceki aya göre yüzde 86,9, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde  19,8 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde  86,8 azaldı.

Taşkömürü koku satılabilir üretimi bir önceki aya göre yüzde  8,6, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde  1,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde  7,1 azaldı.

Taşkömürü koku ithalatı bir önceki aya göre yüzde  113,7 arttı

Taşkömürü koku ithalatı bir önceki aya göre yüzde 113,7, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde  2,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde  116,5 arttı.

Taşkömürü ithalatı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde  9,9, önceki yılın aynı ayına göre yüzde  5,5 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde  32,2 azaldı.

Ocak-Nisan döneminde üretimin teslimatları karşılama oranı en yüksek linyitte gerçekleşti

Üretimin teslimatları karşılama oranı Ocak-Nisan döneminde %106,5 ile en yüksek linyitte gerçekleşti. Bu oran taşkömürü kokunda %87,7 iken taşkömüründe yüzde  2,8 olarak hesaplandı.

Taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallere yapıldı

Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Nisan ayında taşkömürü teslimatının yüzde 47,9'u termik santrallere, yüzde 24,1'i kok tesislerine, yüzde 12,6'sı demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının yüzde 85,8'i termik  santrallere ve yüzde 10,4'ü demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokununda ise en fazla teslimat yüzde  97,6 ile demir-çelik sanayine yapıldı.

 

LİNYİT NEDİR?

Linyit bir kömür türü olup elektrik ve ısı için kullanılır.Kahverengi kömür olarak da isimlendirilmektedir.Fosil bir yakıttır.Çoğunlukla bitki parçalarından oluşmaktadır.

 

ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Kahverengi renge sahiptir.

Kullanım alanlarının başında termik santraller gelmektedir.

Dünyada bol miktarda bulunan maden türleridir.

Enerji üretiminde yaygın biçimde kullanılan hammaddedir.

Kül ve nem miktarı fazladır.

Linyit fosil yakıttır.

Karbon oranı %60-%70 civarındadır.

Yüksek uçucu maddedir.

Linyit dünyada en çok Almanya, Rusya ve ABD tarafından kullanılmaktadır.

 

LİNYİT NASIL OLUŞUR?

Yüksek Basınç ve Sıcaklık

Kömür

Turba

Linyit

Taş Kömürü

Antrasit

Bitki Fosilleri

 

Bitkiler uygun bataklık ortamında birikir, çökelir ve sonunda jeolojik oluşumlarla birlikte yer altına gömülür. Yerin altında oluşan bu organik kütleler gömülmenin etkisi ile oluşan basınç şartlarından ve ortamın sıcaklığından etkilenir. Bu oluşan organik kütlenin bünyesinde zamanla fiziksel ve kimyasal değişim meydana gelir. Kömürün ataları olarak bilinen ve turba diye adlandırılan bu organik maddeler zamanla daha koyu renklere dönüşüp daha sert bir yapıya sahip olur. Sıcaklık ve basınç şartlarının bu kütlelere etkimesi sonucu su ve su buharı, karbondioksit, oksijen ve ileri aşamalarda hidrojen ortamdan uzaklaşır. Tabi ki bu süreçte uygun şartlar ve ortamın sıcaklık şartlarının binlerce yıl baskın olması ve artması gerekmektedir. Volkanik faaliyetler, depremler sonucu oluşan fay hareketleri, radyoaktif elementlerin bulunduğu bölgelerde yerin sıcaklığını normalden çok fazla miktarda artırmaktadır. Yerin ısısı arttıkça turba olarak adlandırılan organik madde sırasıyla linyit, taş kömürü, antrasit ve uygun koşullar oluşursa grafite dönüşür. Bu ilerleyen olgunlaşma sürecine kömürleşme denir.

 

LİNYİT YATAKLARI NERELERDEDİR?

ÜLKEMİZDE

1- Afşin-Elbistan

2- Nallıhan

3- Kütahya-Seyitömer ve Tunçbilek

4- Manisa-Soma

5- Tekirdağ-Saray

6- Beyşehir, Sivas-Kangal

7- Muğla-Yatağan

8- Çankırı-Orta

9- Ankara-Beypazarı

10- Aşkale-Erzurum

 

DÜNYADA LİNYİT EN ÇOK NERELERDE ÇIKARILIR?

1- Almanya

2- Rusya Rusya

3- ABD

4- Avustralya

5- Yunanistan

6- Polonya

7- Türkiye

8- Çek Cumhuriyeti

9- Çin

10- Sırbistan

11- Romanya

12- Kuzey Kore

Recep YAZGANRecep YAZGAN