Eğitim
Giriş Tarihi : 02-04-2021 08:55   Güncelleme : 02-04-2021 08:55

Sayıştay, YÖK’e Eğitim Verecek!

YÖK ve Sayıştay Başkanlığınca imzalanan protokol kapsamında Sayıştay’ın denetim alanına giren konularda üniversitelerimizdeki ilgili personele yönelik Sayıştay yetkilileri tarafından eğitimler verilecek.

Sayıştay, YÖK’e Eğitim Verecek!

YÖK’te gerçekleştirilen protokol imza törenine YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri ve Sayıştay yetkilileri katıldı.

 

YÖK Başkanı Saraç, törendeki konuşmasında, protokolle döner sermaye gibi üniversiteleri ilgilendiren mali konulardaki sıkıntıların üniversitelerin akademik ve idari personeline verilecek eğitimlerle aşılmasının amaçlandığını söyledi.

 

YÖK olarak üniversitelerin Sayıştay denetimlerinde karşılaşılan çeşitli sorunlarını derlediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Sayıştay Başkanlığı yaptığı denetimlerde üniversitelerdeki eksiklikleri iyi biliyor. Bu kapsamda eğitim konuları havuzu oluşturulacak ve havuzda yer alan bu konularla ilgili alanında uzman Sayıştay denetçileri eğitimleri verecek. Protokol kapsamında, yükseköğretim kurumlarının eğitim taleplerinin derlenmesi ve eğitim faaliyetlerine katılımları Başkanlığımız koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek. Yükseköğretim kurumlarımızın akademik ve idari personeline verilecek eğitimler ise Sayıştay Başkanlığınca müzakereyle belirlenecek alanlarda gerçekleştirilecek. Eğitimlerin kapsamı ve zamanlaması da iki kurum arasındaki mutabakatla belirlenecek. Yükseköğretim kurumları için bir eğitim planlaması gerçekleştirmeyi ve talep edilen alanlarda bu eğitimlerin verilmesini hedeflemekteyiz."

 

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARIMIZIN EĞİTİM FAALİYETLERİNE KATILIMININ KOORDİNASYONUNU SAĞLAYACAĞIZ

Sürecin üniversitelerle yazışma yapılması, eğitim almak isteyen üniversitelerin belirlenmesi, YÖK'e müracaatların yapılması ve eğitim alacak personelin belirlenmesi şeklinde işleyeceğini vurgulana Saraç, şu bilgileri verdi: "Üniversitelerimizden bize aktarılan konularla ilgili eğitim taleplerini ve Sayıştay Başkanlığı denetçilerinin denetimlerde karşılaştıkları sorun alanlarını birlikte değerlendireceğiz. Ana başlıklar altında eğitim planlaması yapan yükseköğretim kurumlarımızın eğitim faaliyetlerine katılımının koordinasyonunu sağlayacağız. Yükseköğretim kurumlarında eğitimin tamamlanmasının ardından eğitim alanların sınava tabi tutulması da yine bu protokolle karara bağlanmış durumda. Bu iş birliği protokolünün sağladığı katılımlar ile yapılan denetimler gerek yükseköğretim kurumlarımız gerekse de Sayıştay Başkanlığı iş yükünü azaltma açısında verimli bir hale dönüşecek."

 

BİR SİSTEMATİK DÂHİLİNDE VE YÖK KOORDİNASYONUNDA YAPILMASINI ÖZELLİKLE İSTEDİK

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da yeni Sayıştay Kanunu'nda ifade edilen rehberlik fonksiyonunu ön plana çıkartmaya çalıştıklarını söyledi. Bugün imzalayacakları benzer bir iş birliği protokolünü Türkiye Belediyeler Birliği ile de imzaladıklarını belirten Baş, şunları kaydetti: "İrili ufaklı bütün belediye ile bu eğitimleri salgın nedeniyle çok sayıda katılımcıyla çevrim içi gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl bazı üniversitelerden gelen bazı talepleri de karşıladık. Bunu sistematik hale getirmek için YÖK Başkanlığımızdan talepte bulunduk. Bunun belli bir sistematik dâhilinde ve YÖK koordinasyonunda yapılmasını özellikle istedik. Bu protokolün, üniversitelerin harcama birimlerinin kapasitelerinin artırılmasına faydalı olacağına inanıyoruz."

 

Konuşmaları ardından, iş birliği protokolü YÖK Başkanı Saraç ve Sayıştay Başkanı Baş tarafından imzalandı.

 

EĞİTİMLER YÖK’ÜN KOORDİNASYONUNDA YAPILACAK

Pandemi döneminde online olarak verilmesi planlanan eğitimlerin hangi alanlarda ve tarihlerde yapılacağına ilişkin hususlar her iki kurumun yetkililerince yapılacak görüşmeler neticesinde belirlenerek ilgili yükseköğretim kurumlarıyla paylaşılacak. Bu kapsamda yapılacak eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve ilgili personelin katılımının sağlanması gibi tüm çalışmalar YÖK koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek.

Recep YAZGANRecep YAZGAN