Genel
Giriş Tarihi : 26-07-2018 09:18   Güncelleme : 26-07-2018 09:18

Şehir Plancıları Odası’nın ‘parsel parsel’ Göstermelik dilekçesinin analizi!

​Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek hakkında “Ankara’yı parsel parsel sattı” iddiasında bulunmasının ardından başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Şehir Plancıları Odası’nın ‘parsel parsel’ Göstermelik dilekçesinin analizi!

TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Ankara Barosu’nun da arasında olduğu 14 kişi ve kurumun suç duyurusu üzerine Ankara Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, suç duyuruları ile ilgili Melih Gökçek hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında suç duyurularında bulunanların, iddialarını delillendirecek herhangi bir bilgi, belge veya delil sunmadıkları ifade edildi. Takipsizlik kararında ayrıca iddiaları gündeme getiren Arınç’ın iddialarını delillendirecek herhangi bir bilgi ya da belge göndermediği belirtildi.

Şehir plancısı Tahir Çalgüner’in olayla ilgili görüşleri şöyle;

Dosyaya bakan savcının kararı doğru.

Çünkü şehir plancıları odası yanlış dilekçe vererek yine göstermelik ve medyatik bir duruş sergiledi. Dedi. Savcının dosyadaki talep ve belge ile bağlıdır. Bunun dışında bir hüküm getiremez.

“Parsel parsel” den kastın bir teşbih, mecazi bir anlam olduğunu , Türkçe deyim olarak “karış karış” anlamına gelmektedir. Bunun imar ve ceza hukukunda teknik anlamının; noktasal ölçekte, parçacı olarak “üst ölçekli plan şeması”na oturmayan projeler yolu ile Ankara kentinin kontrolsüz ve planlama disiplini çerçevesinde gelişmesinin engellenerek Ankara”nın geleceğini satmak olduğu belirtti.

Maalesef şehir plancıları odasının bu konuda elinde yüzlerce belge ve proje olduğu halde dosyaya iletmediği ve şikayet konusunun belirsiz kaldığından dolayı savcının verdiği “takipsizlik” kararının doğru olduğunu söyledi. İlave olarak savcı “parsel parsel” tamlamasını dilekçede gördüğünde haklı olarak imar planı üzerinden ada- parsel numaraları aramış olacak ki; bulamamış.

Dolayısıyla şikayete konu olay nesne “konusuz” kalmış dedi. Şehir plancıları odası bunu hep yapıyor. Odanın savcılık suç duyurularında ve mahkemelere laf olsun adet terini bulsun diye şikayetçi olması kamuoyu nezdinde meslek odalarının güvenirliğini azaltan bir unsur diye ekledi. Bu olayda da en azından üç tane örnek konuyu dilekçeye ek yapsaydı, savcıya sunulan dilekçede şikayetinin öznesi ve nesnesi olsaydı; Savcı gerekeni muhakkak yapardı. dedi. Keşke ŞPO; parsel ve ada numaralarını da dilekçesine ekleseydi.

adminadmin