Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 14-09-2020 16:43   Güncelleme : 14-09-2020 16:43

Sosyolojik Bir Deneme Olarak HDP

Sosyolojik Bir Deneme Olarak HDP

Demokrasilerde siyasi partiler sistemin temel taşını oluşturmaktadırlar. Herkesin siyasi parti kurma, bu partilere üye olma ve siyaset yapma hakları anayasa ile güvence altına alınmıştır. Buradaki tek çekince, bu partiler bölücülük yaparak milleti kin ve düşmanlığa sevk edemezler.

Mevcut sisteme baktığımız ise HDP diye bir parti mevcut ve bu parti alenen PKK terör örgütünün uzantısı olarak faaliyetini sürdürmektedir. Anayasaya aykırı eylemlerinden dolayı defaetle kapatılmış olması bile meseleyi çözmüyor.

Daha ilginç olanı ise bu partiye yaklaşık 6,5 milyon seçmen oy vermektedir. Bu insanların büyük bir bölümü terörü ve terör örgütünü desteklemediğine göre niçin bu partiye oy veriyor sorusu önemli bir sorudur. Eskiden olsa Kürtlerle ilgili hak ihlalleri olduğu, başka yol kalmadığı için diye bir savunma haklı olabilirdi fakat günümüzde bu argüman ortadan kalkmıştır. Kürk seçmen; kendini ifade etme, aidiyet duygusu, kendisine yakın bulma, aynı dili konuşma, hislerine tercüman olma, korku, baskı, tehdit ve bölünme gibi değişik gerekçeler ortaya koyabilir. Bunların hiç birisi tam olarak seçmenin iradesinin teslimiyetini açıklamaya yetmez. Bir de terörden en fazla zarar gören yine kendisi olduğuna göre bu durum önemli bir paradokstur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN