Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 05-01-2021 07:40   Güncelleme : 08-01-2021 06:43

Tarihe İz : Muallim Mahir İz

Tarihe İz : Muallim Mahir İz

Mahir İz, İstanbul 28 Ocak 1895 doğumludur. Geçmişi, Osmanlı bürokrasisi içinden gelen ve ilim geçmişi olan bir aileye dayanmakta. Babası Külahizâdeler diye anılan bir ilmiye ailesinden Seyyid İsmail Abdülhalim Efendi, annesi Raife Hanımdır.

Babasının kadılık görevleri dolayısıyla, İstanbul’ da başladığı tahsilini Midilli; Medine ve arkasından Ankara’da Ankara Sultanisi(lise) ile tamamlar.

Parlak zekâsı, çalışkanlığı ve örnek şahsiyeti hocalarının dikkatini çeker. Daha 1916’ da Sultanî’ yi bitirirken, aynı okulunun birinci kısmına  muallim olma teklifi alır. Kendisine açtığı teklifi babasının, ‘kısmet reddedilmez’ uyarısıyla kabul eder. Ömrünün bundan sonraki elli sekiz senesini hasredeceği muallimliğe böylece başlamış olmaktadır.

Takdim yazısının, bir kitap için ne kadar önemli ve okumaya açılan bir kapı olduğu Yılların İz’ i okunduğunda daha yakından görülmüş oluyor. Okur, geniş bir kavrayışla ve zihne duruluk veren  Türkçe’ nin hakim olduğu takdim ile kitabı okumaya hazırlanmakta. Kitap, yazar ve okur  üçlüsü arasında kuvvetli aşinalık oluşturan bir takdim yazısı ile kitaba başlangıç yapmak, kitapla okur arasında sıcak bir bağ kurdurmaktadır.

Mahir İz’ in muallimliğinin ayrı bir anlatım kudreti kattığı Yılların İz’ i, Türkiye’ de okuma klasikleri arasına girmiş bir kitaptır. Yazarın, kuruluş yıllarında 1920 ile  1924 yılları arasında  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde zabıt katibi olarak 4 yıl süre ile görev yapmış olması, kitaba alakayı artırmaktadır.

YAZININ  DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN