Spor
Giriş Tarihi : 04-10-2014 12:00   Güncelleme : 04-10-2014 12:00

"Türkiye'de cimnastiğin altın çağı başlıyor"

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Türkiye'de cimnastiğin altın çağını yaşadığını belirterek, "Bundan sonra yapılacak uluslararası yarışmalarda Dünya, Türk sporcularını görecek

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Türkiye'de cimnastiğin altın çağını yaşadığını belirterek, "Bundan sonra yapılacak uluslararası yarışmalarda Dünya, Türk sporcularını görecek. Amerikalı, Ukraynalı yapıyorsa, biz uzaylı değiliz, biz de yaparız" dedi.

Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in Nanning kentinde başlayan Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda erkek takımı olarak ilk 24'ü hedeflediklerini, sporcuların hatasız yarışması halinde alet branşında beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Hedeflerinin gelecek yıl yapılacak Dünya Şampiyonası olduğuna dikkati çeken Çelen, "İnanıyorum ki bu Çin'e giden takım içinden gelecek yıl bayanlardan ve erkeklerden bir kişi olimpiyat kotası alacak. Bütün temennimiz de o. Burada da her şeyin iyi gitmesi durumunda iki alet finali çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Çelen, cimlastikte iki yıllık sürede on katlı büyüme gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunu çok rahat söyleyebiliriz. 2020 ve 2024'ü hedefleyerek birtakım çalışmalar yaptık. Şu andaki sporcular 2016'nın çocukları. Biz mevcuda destek verdik ki 'bir şeyler yapsınlar' diye. Derdimiz hemen kısa vadede bir şeyler yapmak değil. Zaten cimnastik çok meşakkatli bir spor. Sporcular çalışmalara 6 yaşında başlıyor ve 10 yıl sonra dünya arenasına çıkabiliyor. 2016 yılı için şu politikayı izleyebilirdik. Alırdık Ukrayna'dan iki sporcu, onlar ülkemize gelir ve Türkçe konuşmaz, iki madalya alırlardı. Bu, bizi mutlu etmezdi açıkçası.

Biz iki olimpik merkez kurduk, bunlardan biri Bolu'da, diğeri İzmir'de. İkisinde de çok güzel gidiyor. Buna bir de Ankara eklenecek. 24 ilde aldığımız cimnastik 81 ile çıktı. Bu, bence devrim. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 81 ile cimnastiği zorunlu kıldı. Bana göre Türkiye'de cimnastiğin altın çağı yeni başlıyor. 81 ilde cimnastiğin zorunlu yapılması bizim için devrim."

- Yabancı antrenörler, yarışmacıları şampiyonalara hazırlıyor

Çelen, federasyon tarafından 7 yabancı antrenör getirildiğini vurgulayarak, "Bu antrenörler, Türkiye'nin değişik illerindeki sporcuları gelecek yarışmalara hazırlıyor. Dünya Şampiyonası'nda olimpik branş olan trambolinde iki sporcumuz final oynadı. Bu, çok büyük bir gelişme. Aerobik branşında üç ay önce sporcularımız dünya üçüncülüğü aldı. Artistik branşında aşağıdan büyük madalyalar geliyor. Gençlere destek olursak 2020 yılında yapılacak yarışmalarda da bu başarılar gelir. Büyük erkeklerde birkaç sporcumuzun lokomotif görevi yapmasını bekliyoruz. Ayrıca üç hafta önce yapılan Akdeniz Cimnastik Oyunları'nda da hem erkek hem de kız sporcularımız madalya aldı" şeklinde konuştu.

Çelen, iyi yatırımlar yaptıklarını, hedefleri belirlediklerini, bunları takvime yazdıklarını, bu doğrultuda çok büyük sapma olmadığını, hedeflerin hepsinin ulaşılabilir olduğunu, yaptıkları sporcuların yarışmalarda kendilerini göstereceğini vurguladı.

Cimnastikte küçük hataların sıralamada büyük yer değişimine neden olduğuna dikkati çeken Çelen, "Disiplinlerimizde hedef yarışmalara katılıp dönmek değil. Döneceğiz, hata da olacak ama hedefimiz olacak. Orada final ya da madalya kovalayacağız. Bizde başarı yönetimin, başarısızlık yönetimin değil. Başarı da bizim, başarısızlık da. Biz öyle bakıyoruz" görüşünü paylaştı.

Türkiye'de cimnastik sporunun başarıya aç olduğunu belirten Çelen, "Bundan sonra yapılacak uluslararası yarışmalarda Dünya Türk sporcularını görecek. Amerikalı, Ukraynalı yapıyorsa, biz uzaylı değiliz, biz de yaparız. Bir an önce bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor" dedi.

adminadmin