Genel
Giriş Tarihi : 30-03-2020 14:35   Güncelleme : 30-03-2020 14:35

Türkiye’de Oyun ve E-spor Oyunları

Siber uzayın günden güne gelişmesi ile bilgisayar oyunları günden güne yaygınlaşıyor. Bununla birlikte paralel olarak dünyanın her yerinden milyonlarca oyuncu online oyun sektörünü e-spor oyunları ile büyütüyor.

Türkiye’de Oyun ve E-spor Oyunları

Siber uzayın günden güne gelişmesi ile bilgisayar oyunları günden güne yaygınlaşıyor. Bununla birlikte paralel olarak dünyanın her yerinden milyonlarca oyuncu online oyun sektörünü e-spor oyunları ile büyütüyor.

Türkiye'nin 83 milyonluk nüfusunun ortalama yaşına baktığımızda 30'dan azdır; diğer ülkelere kıyasla çok genç bir nüfustur bu. Türkiye ayrıca, geleneksel oyun kafelerinin yanı sıra güçlü ağ ve keskin katılımı olan toplam 34 milyon düzenli oyuncuya sahiptir. Böyle genç bir nüfusla, e-spor oyunları, game in Turkey sektöründe gelişmiştir ve gelişmeye devam etmesi için de büyük bir potansiyele sahip olmasına ek olarak aşırı bir talep söz konusudur.

Küresel e-spor oyunları hala çok yeni olmasına rağmen mobil olarak son zamanlardaki görkemli girişiyle, hem oyun hem de e-spor oyunları için oluşan bu yeni pazarı katlanarak genişletti. Özellikle mobil oyunların doğası, Türkiye'nin genç demografisine katkıda bulunuyor ve game in Turkey sektöründe Türkiye'nin oyun oynama konusundaki tutkusu düşünüldüğünde, mobil oyunların bu kadar popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil.

Gaming Turkey 2018 Raporuna göre, Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı (yaklaşık 50 milyon kişi) akıllı telefonlara erişebiliyor. Dolayısıyla, game in Turkey sektöründe ve Türk mobil espor endüstrisi için iyimser bir geleceğe kesin gözüyle bakılabilir. Ayrıca, interneti kökten değiştirecek 5G ağ hizmetinin sunulmasıyla birlikte, Türkiye'nin mobil e-spor sahnesine yatırım yapmak son derece mantıklı bir hareket olcaktır.

24 Nisan 2018’de Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı ilk Esports Federasyonunu kurduklarını duyurdu. Türkiye Esports Federasyonu, esas olarak, Türkiye'nin hızla büyüyen e-spor oyunlarında oluşan ekosistemin merkezinde olmayı ve e-spor oyunlarının game in Turkey kapsamında sürekli büyümesini sağlamak için düzenleyici bir organ olmayı hedeflemektedir.

Devlet kaynaklarının e-sporun resmileştirilmesine yönlendirilmesi, tartışmasız sağlam ve başarılı bir e-spor çerçevesinin temel taşlarından biridir. Çin, Güney Kore ve ABD, devlet düzeylerinde de olsa, bu ülkelerin zaten e-sporlarda neden bu kadar büyük başarıya sahip oldukları konusunda bir öneri sunacak şekilde yapmışlardır. Bununla birlikte, Türkiye’nin e-spor kültürü Çin, Güney Kore, ABD ve Batı Avrupa’nın bazılarından çok daha sonra öne çıkarken, bu, onları e-sporların kurumsallaşmasını sağlayan öncü ülkelerden biri haline getiremedi.

 

Detaylı bilgi için; https://www.gaminginturkey.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN